Sunday, July 26, 2015

Romanii dau mai putin de 100 de euro pe an pe asigurari

Romanii nu pun pret pe asigurari. Bugetul alocat anul trecut de un roman pentru asigurari a fost de 405 lei, de 20 de ori sub media europeana. Mai mult, 80% din acest buget a mers catre asigurarile generale, reiese din datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). 
Cu un an in urma, suma alocata de  romani pentru asigurari a fost doar cu un leu mai mare decat anul acesta.

Asigurarile generale continua sa ii preocupe mai mult pe romani (casa, masina, alte proprietati), 80%, respectiv 323 de lei, au mers, catre acest gen de asigurari si doar 82 de lei catre asigurari de viata. 
Si bulgarii cheltuie mai mult pe produse de asigurare, circa 121 de euro (fata de mai putin de 100 de euro in Romania), in timp ce suma medie platita de un ungur se situeaza la 280 de euro. La polul opus, elvetienii, danezii si olandezii au cele mai mari bugete anuale pentru asigurari, de peste 4.000 de euro anual. 

Pe medie, un european cheltuie in jur de 2.000 de euro pe an pe produse de asigurare, iar cea mai are parte merge pe partea de asigurari de viata. 

ASF considera ca interesul redus al romanilor pentru asigurari este explicat prin nivelul scazut al veniturilor comparativ cu media europeana, ponderea ridicata a cheltuielilor cu utilitatile si cu consumul de stricta necesitate, dar si deteriorarea perceptiei populatiei asupra sistemului de asigurari ca urmare a dificultatilor financiare cu care se confrunta anumite societati. 

No comments:

Post a Comment