Monday, September 22, 2014

Dobanzile in lei au crescut cu 0,6% de la inceputul lui septembrie

In intervalul 1-18 septembrie, Robor la 3 luni a urcat de la 2,28 la 2,89%, evolutie care se poate reflecta in valoarea ratelor lunare ale debitorilor a caror dobanda este legata de acest indicele de referinta, la prima ajustare operata de banci.

Daca in ianuarie, Robor cazuse pentru putina vreme chiar sub 2%, acum tendinta este de crestere usoara, pe fondul unei reveniri a cererii de lichiditate, chiar daca bancile nu s-au repezit sa crediteze puternic economia intre timp.
Cel mai mult vor suferi debitorii in lei cu credite ipotecare, o majorare cu jumatate de procent a dobanzilor cantarind cu cateva zeci de lei in plus in rata lunara. 

Pentru debitorii in euro, septembrie a fost pana acum o luna linistita, sporul generat de curs in economia ratei lunare fiind nesemnificativ (de la 4,39 lei/euro pe 1 septembrie, cursul a avansat cu un singur ban, la 4,40 lei/euro). De la inceputul anului insa castigul este ceva mai palpabil, euro fiind cotat atunci la 4,48 lei (apreciere de 1,7% a leului).

Alibaba se listeaza azi la New York, IPO-ul s-a inchis la 68 dolari/actiune

Alibaba a strans 21,8 miliarde dolari din IPO si va intra la tranzactionare la bursa din New York .Yahoo, care a investit 1 miliard dolari in Alibaba acum 9 ani si planuia sa vanda 121 milioane actiuni din cele 320 milioane oferite investitorilor in cadrul IPO-ului, va primi peste 8,3 miliarde dolari. 

Compania chineza va incasa la randul sau 8,4 miliarde dolari din vanzarea unor pachete de actiuni proprii, in timp ce fondatorul Alibaba, Jack Ma, un fost profesor de engleza, se va alege cu 867 milioane dolari.

Alibaba profita in acest mod de valul prelungit de entuziasm ce anima pietele de capital dupa injectiile de capital demarate de bancile centrale si perioada indelungata cu dobanzi la minime istorice. 
In acest moment, capitalizarea Alibaba este de 29 de ori mai mare ca profitul companiei, unul cu o rata insa mare de crestere in ultimii ani (in trimestrul incheiat in iunie veniturile Alibaba s-au triplat, pana la 1,9 miliarde dolari, echivalent cu 84 centi/actiune). 

Unul dintre motivele care face o parte a investitorilor interesati de Alibaba sa fie mai prudenti dupa listare este ca actiunile ”libere” ale companiei, care ar putea fi vandute de insideri dupa cotarea la bursa, reprezinta 18%, mai mult decat pachetul oferit in cadrul IPO-ului. 

Daca acestia aleg sa isi marcheze o parte din profituri, traiectoria actiunilor Alibaba poate semana cu cea a Facebook dupa venirea la bursa in 2011 (corectiile au durat atunci mai multe luni).

Calculatorul varstei de pensionare al CNPP nu ia in calcul schimbarea legislatiei

Introduci data nasterii si genul (barbat/femeie) iar calculatorul de pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice iti spune in ce an te poti pensiona la limita de varsta sau cu o pensie anticipata si care este cuntumul reducerii in acest caz. 

Calculatorul nu tine cont insa de preconizata egalizare a varstelor de pensionare, la 65 de ani, din 2035.

M-am jucat cu calculatorul CNPP incercand sa aflu cand ma pot pensiona la limita de varsta, cu minim 15 ani de vechime in munca: 2035 imi spune calculatorul. 
Cand as putea primi o pensie anticipata? In 2030, cu un stagiu de minim 43 de ani sau tot in 2030, dar cu un stagiu de 35-43 de ani in cazul unei pensii „anticipata partial” dar cu o reducere in cuantum de 0-45% ma informeaza prompt calculatorul. 

Cum exista un proiect de lege aprobat tacit de Senat si avizat favorabil in Camera Deputatilor de comisia de munca privind egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana in 2035, am vrut sa vad ce stie calculatorul despre asta. Cum ma asteptam, o femeie nascuta in 1980 s-ar pensiona cu voia calculatorului CNPP la limita de varsta tot la 63 de ani, in 2043, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l revizitati pentru noi simulari dupa ce legea va fi promulgata.

Contributiile asiguratorilor la Fondul de Garantare a Asiguratilor vor creste. Urmeaza scumpirea RCA?

Potrivit unor surse din piata, ASF va impune majorarea contributiilor platite de companiile de asigurari de la 1 ianuarie 2015 deoarece primele in cazul politelor cu risc ridicat au crescut mai lent decat despagubirile si rezervele tehnice. 

In consecinta, asiguratorii pot plasa clientilor costurile suplimentare, sectorul asigurarilor mentinandu-se pe pierdere si dupa primul semestru din 2014. 
Potrivit unei scrisori adresata companiilor de asigurari de catre ASF si intrata in posesia Mediafax, dupa cum informeaza Ziarul Financiar, in cazul asigurarilor generale, contributia la Fond va creste de la 0,8% la 1% din primele incasate (+25%) iar in cazul asigurarilor de viata, cresterea va fi de la 0,3% la 0,5% (+66%). 

Cum pe segmentul RCA exista deja o tendinta de crestere a preturilor, dupa ce mai multe companii acuzasera anterior in mod voalat Astra si Carpatica Asigurari ca practica o politica de dumping iar ASF insistase pentru o rigoare mai mare pe parte de reasigurare, anul viitor poate gasi preturi mai mari pe acest segment si din cauza costurilor suplimentare impuse in cazul contributiilor la Fondul de garantare a Asiguratilor.