Tuesday, March 24, 2015

EximBank lanseaza o asigurare pentru garantiile de export

EximBank ofera IMM-urilor posibilitatea de a-si asigura garantiile de export, prin intermediul EximAsig. Asigurarea preia riscurile de executare nejustificata a garantiilor emise pentru participarea la licitatii internationale si a garantiilor emise pentru realizarea contractelor de export.
”Asigurarea garantiilor de export reprezinta un instrument de tip last resort, pe care piata privata de asiguratori nu il pune la dispozitia exportatorilor si, de aceea, noua facilitate intra in categoria instrumentelor oficiale de sustinere a exportului”, a declarat presedintele bancii, Traian Halalai. 

Facilitatea oferita de EximBank, in numele si în contul statului, se acorda in favoarea exportatorilor la solicitarea carora au fost emise garantii pentru participarea la licitatii in strainatate sau pentru realizarea contractelor de export.
Potrivit comunicatului citat, asigurarea acopera maximum 95% din scrisorile de garantie bancara, plafoanele de garantii bancare sau garantiile emise de institutii de asigurare sau alte institutii abilitate pentru sustinerea tranzactiilor de export si a internationalizarii companiilor romanesti, fie direct in favoarea debitorului, fie indirect, prin institutii financiare din tara debitorului sau din terte tari.

Oferta bancii include polita de asigurare a riscului de neplata la extern, pentru riscuri non-piata, polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung,
polita de asigurare a creditului cumparator si polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate.

”Printre riscurile asigurate se numara cel de executare nejustificata a garantiilor de export de catre partenerul comercial, in conditiile in care asiguratul si-a indeplinit obligatiile in cadrul licitatiei si/sau obligatiile contractuale sau riscul de executare a garantiilor de export ca urmare a incapacitatii exportatorului de a-si indeplini obligatiile contractuale din cauza aparitiei riscurilor politice in tara debitorului sau intr-o terta tara”, se precizeaza in comunicatul citat.

Restantele persoanelor fizice la banci si IFN cresc de la o luna la alta

Numarul restantierilor persoane fizice si valoarea restantelor la institutiile financiare nebancare si la bancile comerciale au crescut usor in luna ianuarie. 

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca aproape 711.000 de persoane au restante la creditele contractate. Potrivit acestor date, in decembrie 2014, numarul restantierilor se ridica la 709.386 persoane fizice.

Numarul total al restantelor era, la finele lunii ianuarie, de 948.517, valoarea totala a acestora fiind de peste 11,397 miliarde de lei. Din aceasta suma, peste 4,311 miliarde de lei reprezentau restante in lei, circa 4,972 miliarde lei insemnau restante in euro, iar restul in dolari SUA si alte valute.

La finalul anului trecut, valoarea totala a restantelor era de de 11,025 miliarde de lei.

Romgaz propune un dividend brut de 3,15 lei/actiune pentru 2014

Consiliul de Administratie al Romgaz propune alocarea catre actionari a unui dividend brut pe actiune de 3,15 lei. Astfel, 1,214 miliarde lei din profitul net aferent anului 2014, aproape 85%, urmeaza sa fie distribuite actionarilor, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.

”Dividendele cuvenite actionarilor, conform propunerii de repartizare a profitului anului 2014, sunt in suma de 1.214.080.560 lei. Dividendele se distribuie actionarilor proportional cu cota de participare la capitalul social. Capitalul social al societatii este de 385.422.400 lei, divizat in 385.422.400 actiuni ordinare, nominative, indivizibile, cu o valoare nominala de 1 leu”, se arata in Hotararea CA din 19 martie.

Plata dividendelor cuvenite actionarilor se va face incepand cu data de 27 iulie.
Propunerea CA privind repartizarea dividendelor urmeaza sa fie supusa aprobarii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 28 aprilie 2015. 

Romgaz a raportat un profit net estimat de 1,434 miliarde de lei pentru anul trecut, in crestere cu 44% comparativ cu 2013, arata datele financiare ale companiei, publicate pe 19 februarie, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Cifra de afaceri a companiei ajuns la 4,49 miliarde de lei, in crestere cu 15,38% comparativ cu anul precedent.

ASSAI: Daunele auto trebuie sa fie constatate de experti independenti

Asociatia Societatilor de Servicii Auto Independente (ASSAI) sustine constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania (CEETAR). Acest sistem ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confrunta in prezent pagubitii RCA sau asiguratii CASCO, abuzati de catre societatile de asigurari.
”Proiectul de lege privind constituirea CEETAR, care ar putea aduce schimbari importante pentru cele peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din Romania, se afla in plina dezbatere la Comisia pentru Transporturi din Camera Deputatilor, forul decizional al Parlamentului Romaniei. (...) Reamintim ca acest proiect de lege presupune ca daunele auto sa nu mai fie constatate si evaluate de catre inspectori de daune care sunt angajati ai societatilor de asigurari, aflandu-se astfel intr-un evident conflict de interese, ci de catre experti tehnici independenti, cu adevarat pregatiti si care sa fie responsabili patrimonial si penal pentru solutiile tehnice stabilite in cazul daunelor auto”, se arata intr-un comunicat al ASSAI.

Reprezentantii Asociatiei acuza Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), ASF si Ministerul Transporturilor ca ”isi dau mana impotriva a 5 milioane de proprietari de autoturisme din Romania pentru mentinerea abuzurilor pe care asiguratorii le comit impotriva soferilor”, se subliniaza in comunicat. 

Potrivit documentului, in data de 17 martie 2015 a avut loc o prima sedinta a Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputatilor pentru analiza privind oportunitatea constituirii CEETAR. 

ASF, UNSAR si Ministerul Transporturilor se opun schimbarii sistemului

”Din pacate, la aceasta dezbatere a Comisiei au fost invitati initial doar reprezentanti ai UNSAR, ai ASF si ai Ministerului Transporturilor. Au participat insa persoane fara tangenta cu proiectul. (...) Remarcante au fost reactiile mai multor deputati, membri ai Comisiei, la afirmatiile reprezentantilor tripletei UNSAR - ASF - Ministerul Transporturilor, privind buna functionare a modului de acordare a despagubirii din partea societatilor de asigurari. Majoritatea au recunoscut ca, in calitate de pagubiti RCA sau asigurati CASCO, au intampinat probleme grave in relatia cu societatile de asigurari atunci cand au inregistrat daune care trebuiau acoperite de o polita de asigurare auto”, se mai arata in comunicatul ASSAI. 
In sedinta mentionata, reprezentantii ASF-UNSAR-MT s-au pronuntat pentru respingerea proiectului de lege, motivand faptul ca un astfel de organism nu este oportun, intrucat modul de despagubire acordat de catre societatile de asigurari ar fi unul “corect si nu ridica probleme”, precizeaza reprezentantii service-urilor auto.
    
Proiectul de lege nu a fost respins in sedinta din 17 martie si va fi supus dezbaterii publice, iar la viitoarele discutii au fost invitati toti actorii asupra carora acest proiect va avea efect, iar ASSAI este unul dintre ei, se subliniaza in comunicatul citat.

”Dat fiind ca ASSAI va participa la dezbaterile organizate pe marginea acestui proiect, am luat decizia de a impartasi in spatiul public momentele-cheie in baza unui buletin informativ pe care il vom transmite dupa fiecare intrunire. (...) Una dintre misiunile ASSAI este de a activa in interesul asiguratilor romani, de aceea a urmarit indeaproape parcursul de legiferare a acestui proiect de lege. Soarta acestui proiect se va decide in curand. (...) Am vrea cu totii sa vedem in clar care politician isi permite sa sacrifice 5 milioane de cetateni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale baietilor destepti din asigurari care fac legea de 25 de ani pe aceasta piata?”, a declarat presedintele Asociatiei, Cristian Muntean.