Tuesday, November 29, 2016

Reguli noi pentru PFA din 2017

Regulile pentru functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA) si a intreprinderilor individuale (II) se schimba din prima luna a anului viitor, insa entitatile de acest gen vor avea la dispozitie doi ani pentru a se conforma noilor reglementari. Acestea prevad limitarea numarului obiectelor de activitate si a angajatilor pentru aceste firme.

Potrivit unei informari publicate pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), legislatia in domeniu se schimba din 16 ianuarie 2017, in sensul ca o PFA va putea avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN, in timp ce intreprinderea individuala va putea avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN. 

Modificarile sunt cuprinse in Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, care a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 19 octombrie 2016.

Cati angajati poate avea o PFA?

In ceea ce priveste numarul de angajati, Legea prevede ca "PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii".


Totodata, intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii.

"Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comertului competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a legii”, se mentioneaza in informarea mentionata. 

Modificarile la ONRC vor fi operate gratuit

In plus, ONRC mentioneaza ca modificarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se realizeaza, pe baza cererii, de oficiul registrului comertului, cu titlu gratuit.

In prezent, legislatia nu limiteaza clasele de activitate pentru PFA sau II. De asemena, acum o persoana fizica autorizata poate angaja terte persoane cu contract individual de munca fara a fi obligata sa se limiteze la un anumit numar de angajati.

Noile reguli intra in vigoare din ianuarie 2017, insa ofera firmelor un ragaz de 2 ani de la acea data pentru conformarea la conditiile cerute de noul act normativ. Insa, din martie 2019, Oficiul Registrului Comertului va radia automat PFA-urile si intreprinderile individuale care nu s-au conformat pana la acel moment noilor reguli.

Parlamentul a modificat regulile de inregistrare pentru aceste firme astfel incat microintreprinderile sa nu isi schimbe statutul dupa ce observa facilitatile de care beneficiaza o astfel de intreprindere”. Astfel, noile reguli urmaresc limitarea migrarii juridice, economice si fiscale a microintreprinderilor catre statutul de intreprindere individuala.

MFP propune a treia suplimentare pentru Prima casa in 2016

Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune a treia suplimentare a plafonului pentru Programul Prima casa in 2016, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitarilor transmise de bancile inregistrate in program, potrivit unui comunicat de presa. Totodata, institutia a publicat si proiectul de strategie in acest caz pentru urmatorii cinci ani. 

”Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurta ramasa pana la finalul anului. Decizia suplimentarii a fost luata ca urmare a ritmului intens si sustinut de acordare a garantiilor, care demonstreaza interesul si angajamentul in crestere atat la nivelul finantatorilor, cat si al beneficiarilor”, se mentioneaza in comunicat. 

Plafonul de garantii alocat anul acesta pentru Prima casa a mai fost suplimentat de doua ori cu cate 500 de milioane de lei, astfel ca plafonul total de garantare pe 2016 a ajuns la 2,69 miliarde de lei, dupa ce la finalul anului trecut fusese redus la jumatate, respectiv la 1,6 miliarde de lei.

MFP vrea o reducere graduala a interventiei  statului in piata creditarii

Pentru anul viitor, plafonul propus de Minister prin Strategia privind Programul pentru urmatorii cinci ani, este de 2 miliarde de lei. Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat recent ca Strategia va fi aprobata prin Hotarare de Guvern inainte de finalul anului, astfel incat plafonul pentru 2017 sa fie disponibil din prima zi a anului viitor. 


Pentru 2018, plafonul va fi, potrivit Strategiei, tot de 2 miliarde de lei, urmand ca pentru urmatorii trei ani acesta sa scada la cate 1,5 miliarde de lei anual. ”Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei  statului prin garantare, asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor”, se subliniaza in Strategia Ministerului. 

O alta modificare importanta cuprinsa in strategie vizeaza descurajarea cumpararii de locuinte vechi, prin reducerea garantiei acordata de stat la 40% pentru casele mai vechi de cinci ani, sau neconsolidate, de la 50% in prezent. 

”Se va avea in vedere o tintire mai buna a programului Prima casa in scopul stimularii imbunatatirii stocului locativ in Romania si a cresterii calitative a conditiilor de locuire avandu-se totodata in vedere si riscul de credit al statului prin garantarea creditelor 
pentru locuinte in cadrul Programului cat si efectul multiplicator al Programului. Astfel, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului”, se arata in Strategia mentionata.

Bancile participante la Program vor fi evaluate anual

In schimb, conditiile financiare, respectiv rata dobanzii si avansul, se vor mentine la actualul nivel (dobanda la ROBOR la 3 luni plus cel mult 2 puncte procentuale, iar avansul de minim 5%). 

Pe de alta parte, MFP sustine ca are in vedere stabilirea unor criterii de evaluare in baza carora se va realiza o evaluare anuala a institutiilor de credit participante in Program, cum ar fi performanta si conditiile de acordare a creditelor Prima casa, precum si raportul intre creditele ipotecare acordate in cadrul  programului si produsele standard.