Wednesday, March 25, 2015

Crestere spectaculoasa a despagubirilor pentru vatamari si daune morale

Despagubirile platite de companiile de asigurari pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de 11 ori din 2008 incoace si au ajuns sa reprezinte un sfert din sumele achitate in contul politelor auto obligatorii. Fata de 2013, anul trecut aceste despagubiri au crescut cu o treime, la 470 de milioane de lei.

Despagubirile totale achitate de companiile locale de asigurari pe polite auto obligatorii au crescut cu circa 2% anul trecut,la aproape 1,96 miliarde de lei. Acestea detin o pondere de 48% din totalul daunelor achitate pe segmentul asigurarilor generale, se arata intr-un raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Cele mai mari daune RCA au fost achitate de Astra Asigurari, 339 milioane de lei, Carpatica, 315 milioane de lei, Euroins, 293 milioane de lei, si Omniasig, 224 milioane de lei. Aceste companii se afla si in fruntea clasamentului in functie de primele brute subscrise pe acest segment.

Cresterea daunelor pentru vatamari si decese din ultimii ani vine si pe fondul unor schimbari de legislatie generate de alinierea la standardele europene. Astfel, nivelul maxim al unei daune nepatrimoniale a fost majorat de la 750.000 de euro la 5 milioane de euro, iar cel al daunelor materiale de la 150.000 de euro la un milion de euro.

Finantarile in leasing se acorda pe perioade tot mai lungi

Finantarile acordate anul trecut de companiile de leasing financiar a vizat perioade mai lungi de timp. 46% din totalul finantarilor au fost acordate pe perioade cuprinse intre patru si zece ani, cu 5 puncte procentuale peste nivelul din 2013. 

Mai mult, anul trecut, in premiera, 1% dintre contracte au avut o durata mai mare de 15 ani, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Totusi, contractele incheiate pe perioade cuprinse intre un an si patru ani continua sa domine piata, cu o pondere de 53% din total. 

Vehiculele comerciale grele au avut atras 36% din totalul finantarilor de vehicule, in crestere cu sapte puncte procentuale fata de nivelul din anul precedent. Pe de alta parte, vehiculele comerciale usoare au inregistrat o scadere de doua puncte procentuale, la 11%.

Companiile de leasing financiar au finantat, in 2014, achizitia de bunuri in valoare de 1,3 miliarde de euro (echivalentul a 6 miliarde de lei), in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2013.

Cu toate acestea, afacerile noi nu au reusit sa acopere rambursarile, astfel ca portofoliul total al pietei de leasing a scazut cu 9%, la 2,2 miliarde de euro.

BVB propune actionarilor un dividend de aproape 1,5 lei/actiune

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania care administreaza bursa, vrea sa plateasca actionarilor un dividend de 1,4579 lei/actiune, pentru anul 2014,  cu 23% mai mare decat cel platit anul anterior. Profitul net al Bursei s-a majorat in 2014, cu 25% fata de 2013.
 
La fel ca in anii anteriori, BVB va distribui 95% din profit ca dividend. Suma totala a dividendelor care urmeaza sa fie platite actionarilor se ridica, astfel, la 11,9 milioane de lei. In plus, conducerea Bursei propune alocarea sumei de 707.481 lei pentru rezerva legala,  potrivit convocatorului AGA publicat de BVB.
 
Propunerile conducerii BVB urmeaza sa fie aprobate in Adunarea Generala a Actionarilor, convocata in data de 27 aprilie 2015. Titlurile BVB au crescut cu 8,9% de la inceputul anului si cu 49,8% in ultimele 12 luni.

Polonia: Guvernatorul avertizeaza bancile sa nu astepte sprijinul statului

Guvernatorul Bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat bancile comerciale sa nu se bazeze pe ipoteza ca vor beneficia de fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni. 

Mai mult, potrivit Reuters, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei a amenintat bancile ca, daca nu vin cu solutii concrete in sprijinul clientilor, va cere autoritatilor sa inaspreasca reglementarile pentru creditele ipotecare.

”In propunerile lor bancile nu pot sa se bazeze pe ideea ca vor putea utiliza fonduri publice deoarece acest lucru ar insemna ca bancile se transforma in bugetul de stat care strange taxe de la unii cetateni pentru a le transfera altora. Cred ca profiturile de peste 16 miliarde de zloti (4,17 miliarde de dolari) inregistrate anul trecut de sectorul bancar sunt suficiente pentru a gasi o solutie rezonabila”, a declarat Marek Belka intr-un interviu acordat acordat unui cotidian polonez.

Bancile trebuie sa dovedeasca faptul ca merita increderea publicului

De asemenea, guvernatorul Bancii centrale a Poloniei a subliniat ca bancile trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt institutii care merita increderea publicului si fiecare dintre ele trebuie sa puna la punct solutii concepute in mod specific pentru clientii lor. ”Costul oricaror actiuni care vizeaza creditele in franci nu poate fi transferat catre institutiile publice. Acest lucru se aplica atat pentru impovararea directa a bugetului cat si pentru conceptul utilizarii rezervelor valutare pentru a garanta riscul de schimb valutar al bancilor”, a spus Marek Belka.

Acesta a avertizat ca daca bancile nu ii ajuta pe cei cu credite in franci, atunci va cere Autoritatii de supraveghere a pietelor financiare din Polonia sa inaspreasca reglementarile pentru creditele ipotecare.

Multi polonezi au probleme cu rambursarea creditelor in franci

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci contractate inainte de criza financiara cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul maxim de apreciere pentru franc in raport cu euro, de 1,2 franci/euro, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul.

Guvernul polonez a propus o serie de masuri de sprijinire a celor care au luat credite in franci insa, cu toate acestea, autoritatile de la Varsovia au respins varianta adoptata in Ungaria care prevede conversia fortata in moneda locala a creditelor in franci, la un curs de schimb din toamna anului 2014. Bancile poloneze spera ca, in colaborare  cu Guvernul, vor putea sa isi finalizeze, pana la mijlocul lunii mai, propunerile cu privire la masurile destinate rezolvarii problemelor provocate de creditele in franci.

Pe lista bancilor poloneze cu portofolii mari de credite in franci elvetieni se numara  Getin Noble Bank, PKO BP, BPH, BZ WBK, mBank, precum si diviziile din Polonia ale Millennium si Raiffeisen.