Sunday, August 4, 2013

Timbrul de mediu se va plati si pentru autoturismele dobandite prin partaj

Ministerul Finantelor a constatat ca populatia utilizeaza partajul ca sa evite taxa de mediu pentru masinile second hand si propune masuri pentru a elimina aceasta exceptie.

Conform prevederilor legale actuale, bunurile dobandite prin partaj sunt scutite de la plata taxei auto. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, se achizitioneaza masinile second-hand din strainanate in coproprietate, iar apoi prin intermediul partajului pe cale notariala, bunurile sunt impartite, prin buna invoiala. Dupa aceea, se pot inmatricula fara sa mai fie necesara plata taxei.
Acest mecanism poate fi folosit pentru achizitia unei masini noi.

Ministerul de Finante considera ca prevederile legale actuale creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei obligati la plata taxei, cat si un prejudiciu la nivelul bugetului de stat. In consecinta, a propus eliminarea acestei exceptii. 

Se va elimina deducerea la contractele de economisire-creditare

Ministerul Finantelor propune eliminarea deducerii acordate la contractele de economisire-creditare pentru a evita o posibila actiune de infringement.

Problema apare din cauza faptului ca “nu poate fi identificat un mecanism sau o autoritate care sa confirme categoria corespunzatoare a institutiei de credit”, se arata in nota de fundamentare.

In prezent, contribuabilii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru contractele de economisire-creditare in sistem locativ, in limita unei sume egale cu 300 lei pe an.

In 2013, se va aplica deducerea de 300 lei pentru sumele economisite de la inceputului anului si pana la data cand legea va fi modificata.

Din datele ministerului reiese ca in 2011 doar 508 persoane au depus la sfarsit de an declaratia prin care sa beneficieze de aceasta deducere. Avand in vedere ca la acea vreme, contractele de economisire-creditare erau folosite de peste 400.000 de clienti, reiese ca aceasta deducere nu era utilizata decat in cazuri extrem de rare.

Prin urmare, eliminarea deducerii nu va avea vreun efect important asupra modului in care contractele de economisire-creditare se deruleaza.

Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa isi finanteze proiectele imobiliare – constructie, achizitie sau modernizare – cu ajutorul unor credite in lei, cu dobanzi scazute. Imprumuturile se acorda dupa ce clientul parcurge o etapa de economisire, cand beneficiaza si o prima de stat, de pana la 250 euro pe an.

BCE mentine dobanda la euro la 0,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,5% in zona euro, pentru a permite economiei sa isi revina.
Ultimele declaratii ale presedintelui BCE, Mario Draghi au indicat faptul ca dobanzile la euro urmeaza sa ramana scazute pentru o lunga perioada, pana cand vor fi semnale clare ca economia zonei euro se revigoreaza.

Aceasta conduita favorizeaza clientii cu credite in euro, deoarece le va mentine ratele scazute si in urmatoarea perioada. Dobanzile interbancare la euro se mentin la cote foarte mici de aproape 5 ani. In  prezent, Euribor 3M este cotat la numai 0,23%. 

Nu mai chinuiti degeaba populatia! Falimentul personal nu este un pericol pentru banci

Banca Mondiala atrage atentia intr-un raport special ca legea falimentului personal nu genereaza pierderi reale pentru banci, ci doar le forteaza sa accepte realitatea: clientul respectiv nu are de unde sa mai achite ratele!  

In numele “disciplinei creditului”, ministrii finantelor din ultimii 4 ani, alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, semneaza scrisori de intentie catre FMI prin care se angajeaza sa blocheze initiativele legislative cu privire la falimentul personal. Urmatorul acord cu FMI are inclus acelasi angajament.
Incapatanea cu care acest angajament se mentine de ani buni nu fost justificata prin niciun studiu de impact.

Pe de alta parte, institutiiile financiare internationale nu au nicio problema cu introducerea falimentului personal. Conso.ro a aratat cum FMI recomanda aplicarea acestei legi in toata Europa.

La sfarsitul lui 2012, Banca Mondiala a publicat un amplu studiu cu privire la falimentul personal, unde analizeaza implicatiile acestei proceduri pentru toate partile implicate. Mai mult, acest studiu demonteaza toate “miturile” lansate de industria bancara din Romania in ultimii ani  cu privire la falimentul personal.

Falimentul personal nu fura banii bancilor!

Principala teama a bancherilor este ca atunci va aparea falimentul personal, clientii nu isi vor mai achita datoriile, iar bancile vor suporta pierderi. Ideea este falsa!

Raportul Bancii Mondiale precizeaza ca regimul insolventei doar ii opreste pe bancheri sa colecteze ceea ce ei isi imagineaza ca pot obtine de la datornic. In realitate, “nu priveaza creditorii de nicio resursa reala, ci doar ii forteaza sa accepte realitatea si sa opreasca procedura ineficienta de obtinere a unor randamente himerice”.

Problema reala a insolventei nu consta in inabilitatea clientului de a plati ratele, ci din cauza faptul ca bancile nu recunosc aceasta situatie si continua intr-un mod inutil si distructiv acest proces.

Falimentul personal nu inseamna populism!


O alta ideea falsa este asocierea falimentului personal cu masuri populiste. Studiul Bancii Mondiale sustine tocmai contrariul.

Programele sociale sunt cele care redistribuie veniturile in societate, pentru a asigura un standard de trai minim. Falimentul personal se aseamana insa mai putin cu aceste programe sociale si mai mult cu asigurarile sociale. Ele ofera protectie in cazul in care apare o tragedie financiara.

Falimentul personal functioneaza cel mai bine pentru persoanele care sunt capabile sa produca suficient venit pentru familiilor lor, dar o datorie majora le blocheaza orice sansa de redresare financiara. “Scopul este incetarea procedurilor contraproductive de recuperare a creantelor, nu sa beneficieze de ajutoare financiare sau de alt fel”, arata raportul Bancii Mondiale.

Nu toata lumea va putea scapa de datorii!


Falimentul personal nu reprezinta o solutie la care orice client poate sa apeleze, atunci cand are chef. 

“Majoritatea datornicilor sunt capabili sa isi gestioneze creditele, chiar daca se confrunta ocazional cu dificultati, astfel ca doar un numar limitat de datornici este de asteptat sa beneficieze de stergerea datoriilor”, semnaleaza raportul Bancii Mondiale.

Prin urmare, nu exista niciun motiv real pentru banci sa se teama ca populatia nu isi va mai plati ratele, daca va exista aceasta optiune.

Banca Transilvania ofera informatii despre credite utilizatorilor de internet si mobile banking

Banca Transilvania a introdus modulul de informatii credite personale in interfata serviciilor de internet si mobile banking. Facilitatea se adreseaza atat clientilor persoane fizice cat si juridice.

Prin accesarea butonului Credite, pot fi consultate detalii precum istoricul imprumutului, grafice de rambursare si informatii restante - prin internet banking, respectiv soldul creditului, data urmatoarei scadente si suma totala de plata la urmatoarea scadenta - prin mobile banking. 
Costul unui abonament de internet banking este de 1 leu pe luna pentru persoanele fizice si de 20 de lei pe luna pentru companii, iar cel de mobile b anking, de 4 lei pe luna, pentru persoanele fizice si de 5 lei pe luna pentru cele juridice. 

BCR revine pe profit

BCR a obtinut un profit net de peste 550 milioane lei in semestrul I din 2013, dupa o perioada in care a inregistrat piedere, din cauza imprumuturilor neperformante.

Costurile nete cu provizioanele de risc au scazut semnificativ, cu 37,8%, datorita fluxului mai redus de credite neperformante. Acesta este factorul crucial care a imbuntatit rezultatele financiare ale bancii.
“Prima jumatate a anului ne-a confirmat faptul ca scaderea costurilor de risc este calea catre profitabilitate”, a precizat directorul financiar al bancii, Bernd Mittermair.

Activitatea de creditare a bancii urmeaza tendinta pietei si se comprima. Soldul imprumuturilor s-a redus 4,3% in prima jumatate din 2013, din cauza cererii reduse.

Si depozitele constituite la BCR s-au diminuat cu 3,2%. Acestea raman principala resursa de finantare a bancii. 

Rata de solvabilitate a bancii se mentine peste pragul de 10% impus de BNR, fiind de 12,96% la sfarsitul lui iunie 2013. 

IMM: Au reinceput inscrierile pentru finantarile prin programul Start

Pe 29 iulie au reinceput inscrierile in cadrul programului Start, lansat pentru finantarea a minim 200 de planuri de afaceri dezvoltate de tineri antreprenori. 
Finantarea se face cu sau fara credit bancar. In cazul ambelor scheme de finantare, se ofera Alocatie Financiara Nerambursabila in valoare de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. 

Restul de 30%, se poate obtine sub forma de credit (nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar) sau poate constitui contributie proprie. 
Institutia de credit partenera poate acorda credit si pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectului, dar in afara programului. Creditul bancar poate fi garantat de FNGCIMM în proportie de 80%.

Elena Soava, coordonatorul programului in cadrul AIPPIMM, a declarat pentru Conso.ro ca “deocamdata, nu se cunosc bancile care vor participa in cadrul programului pentru a finanta planurile de afaceri ale tinerilor antreprenori”. 

Inscrierile se pot face pe site-ul Directiei Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii(AIPPIMM), timp de 15 zile, incepand cu 29 iulie, ora 10.00. Bugetul alocat pentru 2013 este de 20 milioane lei. 

Cota de TVA la paine va fi de 9% de la 1 septembrie

Primul-ministru Victor Ponta a anuntat ca guvernul va reduce cota de TVA la produsele de panificatie de la 24% la 9%, cu incepere de la 1 septembrie 2013.

“Am tinut foarte mult ca un angajament politic [...], cel al reducerii taxei de valoare adaugata la paine, sa se dovedeasca un angajament de succes si, din acest punct de vedere, ma bazez si ma vor baza pe un parteneriat, practic, intre guvern si asociatiile de producatori”, a spus Ponta.
El a precizat ca eventualul impact negativ asupra bugetului de stat ar urma sa fie compensat prin combaterea evaziunii fiscale si printr-o crestere a accizelor pe alcool si bunuri de lux.

Conform unui proiect de ordinanta de urgenta publicat de Ministerul de Finante, frauda fiscala in domeniul comertului cu paine ar urma sa fie combatuta prin aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul de productie si distributie, atat pentru paine cat si pentru materia prima principala, grau si faina. 

Statul impinge romanii sa se imprumute mai scump prin programul Prima casa

Creditele prin programul Prima casa vor fi acordate numai in lei, potrivit proiectului de hotarare publicat luni de Ministerul Finantelor. Se doreste astfel renuntarea la varianta in euro, care a reprezentat in fapt motorul programului, intrucat aproximativ 97% din finantari au fost in euro, potrivit datelor furnizate Conso.ro de catre FNGCIMM.
Garantiile se vor acorda si plati numai in lei, fara a exista vreo modificare legislativa la nivelul costurilor. 

De la lansare, doar 3% din totalul creditelor au fost in lei, in conditiile in care costul total al acestora, reprezentat de dobanda anuala efectiva (DAE) este mai mare cu 2-3 puncte procentuale decat cel in euro
Spre exemplu, un credit de 200.000 lei contractat pe 30 ani afiseaza o DAE de 7-8%, in conditiile in care un credit de 50.000 euro se acorda la o DAE de 4,7%-5%.

De la inceputul Programului Prima casa si pana mijlocul lunii iunie 2013 au fost emise in total peste 93.800 garantii pentru finantari accesate in valoare de aproximativ 3,65 miliarde euro.

ANL primeste un balon de oxigen 

Guvernul a luat in calcul de asemenea, suplimentarea plafonului pana la finele anului cu 1 miliard de lei. Plafonul este destinat anului curent, insa daca nu se consuma pana la 31 decembrie, acesta va fi alocat pentru anul urmator.

Din cei 1 miliard lei, suma propusa pentru suplimentarea plafonului, 300 milioane lei ar urma sa fie destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte, in scopul valorificarii stocului de locuinte ANL existent. 

Despagubiri de pana la 10.000 euro, platite direct de catre asigurator


Totodata, proiectul de act normativ cuprinde o clarificare a unor aspecte legate de daunele partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro. 

In acest caz societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

Pentru daunele a caror valoare depaseste echivalentul in lei a sumei de 10.000 euro, finantatorul va emite acordul pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietar, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.

La nivelul normelor metodologice se propune reglementarea unui mecanism care sa asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica spre exemplu, care nu are aceasta posibilitate, dar in cazul carora va fi posibila accesarea programului pentru a doua oara. 

Finantatorul isi va exprima acordul pentru inlocuirea garantiei instituite in cadrul programului daca locuinta achizitionata initial este sau a devenit improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii din cauza constatarii viciilor ascunse sau ca urmare a producerii unui risc asigurat.

In vederea exprimarii acordului, finantatorul va verifica existenta documentelor justificative privind viciile ascunse sau a documentelor din care rezulta ca valoarea daunelor constatate si evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat initial, dupa caz, precum si indeplinirea conditiei privind valoarea noii locuinte aduse in garantie, care trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

De asemenea, proiectul mai prevede ca finantatorul sa-si dea acordul pentru ridicarea interdictiei de instrainare si pentru cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despagubire de catre asigurator in vederea achizitionarii de noi locuinte in cadrul programului.