Monday, February 29, 2016

Firmele de transport, sustinute de Concurenta in razboiul RCA

Transportatorii vin cu noi argumente in disputa privind preturile RCA. Ei acuza ASF si asiguratorii de dezinformare cu privire la evolutia tarifelor, si spun ca afirmatiile lor, potrivit carora preturile au crescut cu pana la 200% din vara lui 2015 pana in prezent sunt sustinute si de Consiliul Concurentei.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) ameninta cu noi proteste in strada, in cazul in care preturile nu scad. 

”Membrii COTAR nu sunt de acord cu afirmatia reprezentantilor ASF care sustin ca pretul politelor de asigurare nu au crescut decat cu sume pana la 50%. Asa cum ni s-a cerut, noi am adus sute pe polite de asigurare, prin care sa demonstram ca preturile au crescut cu 100-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care sa arate contrariul. (...) Reprezentantii Consiliului Concurentei au declarat, in Camera Deputatilor, ca in raportul pe care il vor da publicitatii in urmatoarele zile privind RCA se arata ca in ultima perioada au fost cresteri semnificative privind valoarea acesteia pentru transporturile de marfa, intre 20% si 180% si in transporturile de persoane, intre 20% si 226%”, se arata intr-un comunicat al COTAR remis vineri presei.

Transportatorii anunta noi proteste daca tarifele RCA nu scad

Potrivit transportatorilor, orice zi de intarziere in asigurarea unui pret acceptabil pentru asigurati aduce beneficii numai asiguratorului si ASF. In aceste conditii, transportatorii ameninta cu noi actiuni de protest.

”Noi nu am vazut din Comunicatul ASF si din discutiile purtate pana acum ca se doreste dezamorsarea conflictului dintre asigurati si asiguratori. In aceasta situatie, suntem nevoiti sa ne negociem drepturile in strada, iar responsabilitatea blocarii oraselor, a drumurilor nationale si judetene revine exclusiv ASF”, a declarat presedintele COTAR, Vasile Stefanescu. 

In prezent, pe piata din Romania sunt autorizate sa vanda polite RCA noua companii de asigurari. Sapte dintre acestea au fost obligate de ASF sa recalculeze tarifele, iar la celelalte doua, respectiv Carpatica Asig si City Insurance, ASF a anuntat ca nu a finalizat controalele.

ASF introduce in lege decontarea directa

Intre timp, Autoritatea de Supraveghere Financiara anunta ca a transmis, joi, Parlamentului si Ministerului Finantelor Publice proiectul noii legi pivind reglementarea pietei RCA, care contine inclusiv o propunere privind decontarea directa. Asta inseamna ca soferul pagubit va primi banii de la compania la care are el RCA, iar aceasta ii va recupera de la compania la care este asigurat vinovatul.


Potrivit ASF, proiectul este structurat pe 13 capitole si cuprinde 38 de articole. ”Acesta acopera domeniul de aplicare si definitiile notiunilor folosite, dispozitii privind contractul si polita de asigurare RCA, incetarea, nulitatea si rezilierea contractului RCA, scopul asigurarii RCA, obligatiile asiguratului si cele ale asiguratorului, dreptul asiguratorului de a solicita recuperarea sumelor platite, compensarea directa intre asiguratorii RCA, verificarea asigurarii RCA, asigurarea de frontiera, sanctiuni, dispozitii finale si tranzitorii”, se arata in comunicatul ASF.

Institutia mentioneaza faptul ca proiectul a fost elaborat in urma consultarilor cu asociatia companiilor de asigurari, UNSAR, organizatiile de transportatori COTAR, UNTRR, CONPIROM, FEDRA, APIA, si asociatia service-urilor auto ASSAI, insa propunerile discutate au fost transmise Parlamentului si MFP separat, nefiind incorporate in textul proiectului de lege.

CE: IMM-urile romanesti stau slab la vanzarile online

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in functie de nivelul integrarii tehnologiilor digitale in mediul de afaceri, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Institutia recomanda companiilor romanesti sa exploateze mai bine avantajele oferite de retelele de socializare, de comertul online si de aplicatiile de tip cloud.

In editia din 2016 a Indicelui Economiei si Societatii Digitale (DESI), elaborat de Comisia Europeana, Romania a obtinut un scor general de 0,35 puncte, in urcare de la 0,32 puncte in anul precedent, insa cresterea nu a fost suficienta pentru ca tara sa avanseze de pe ultima pozitie a clasamentului, unde se mentine pentru al treilea an consecutiv, in pofida progreselor inregistrate la capitole precum conectivitate si utilizarea internetului.

Potrivit raportului, doar 7,4% dintre IMM-urile romanesti vand produse sau servicii online (16% la nivelul UE), iar procentajul celor care vand online in alte state membre este si mai redus, de numai 1,9% (7,5% in UE). Vanzarile online au o contributie scazuta, de 4,9% din cifra de afaceri a companiilor.

“Daca nu vor profita de oportunitatile comertului online, intreprinderile din Romania vor avea dificultati in a concura in economia digitala globala. (...) Intreprinderile din Romania ar trebui sa exploateze mai bine avantajele oferite de retelele de socializare, de comertul online si de aplicatiile de tip cloud”, se arata in documentul CE. 

Desi in urcare usoara fata de editia anterioara, procentul companiilor din Romania care utilizeaza tehnologii precum schimbul electronic de informatii (ERP) sau retelele de socializare este printre cele mai scazute din UE. Astfel, 22% dintre companiile romanesti folosesc tehnologiile ERP in relatia cu clientii si alte companii, comparativ cu 36% dintre firmele din UE.

Companiile din Romania folosesc putin retelele sociale 


Totodata, retelele de socializare sunt utilizate de 6,5% dintre companiile din Romania, fata de 18% la nivelul UE, iar rata de utilizare a serviciilor de cloud (5,7%) ramane una dintre cele mai mici din Uniune, chiar daca a crescut de la 2,8% in anul precedent.

Comparativ cu anul trecut, un procent mai important din populatie este abonat la retele in banda larga si datorita calitatii ridicate a acestora, insa nivelul scazut al competentelor digitale si al increderii utilizatorilor pare a fi o piedica in calea dezvoltarii economiei digitale a tarii, mai reiese din raport. 

Clasamentul general, pe tari, ramane dominat, si anul acesta, de Danemarca (0,68 puncte), Olanda (0,673 puncte), Suedia (0,672 puncte) si Finlanda (0,669 puncte), in timp ce media europeana se situeaza la 0,52 puncte. Scorul maxim este de un punct si nu a fost obtinut de niciunul dintre statele membre UE.