Monday, January 11, 2016

Ajutor de stat pentru mini-fabrici

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) ar putea beneficia de ajutoare de stat de pana la 55.000 de euro pentru constructia de mici fabrici. Facilitatea este cuprinsa intr-un nou program de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii, destinat microindustrializarii. 

Proiectul de procedura si criteriile de selectie au fost lansate in dezbatere publica, pe  site-ul Directiei Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei. Noul Program national multianual de microindustrializare va avea un buget total pentru 2016 de 60,89 milioane de lei (peste 13 milioane de euro). 

Din acesti bani, statul vrea sa finanteze 244 de microintreprinderi si IMM, cu maxim 250.000 de lei (circa 55.000 de euro, la cursul actual). Ajutorul de stat nu poate depasi, insa, 90% din valoarea investitiei.

Pentru a putea accesa facilitatea, firmele trebuie sa aiba o vechime de cel mult cinci ani, sa nu inregistreze datorii la stat, sa reinvesteasca anual minim 30% din profit pe o perioada de 3 ani incepand cu anul urmator primirii alocatiei financiare nerambursabile, sa angajeze pana la depunerea decontului minimum 2 salariati pe perioada nedeterminata si program normal de 8 ore pe zi, sa mentina numarul de salariati existenti timp de cel putin trei ani, si sa nu depaseasca plafonul de minim de 200.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare. 

In schimb, solicitantii care au datorii esalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.

Leul intra cu stangul in 2016

Leul nu incepe prea convingator noul an. Dupa prima saptamana de tranzactionare, moneda nationala se afla in scadere fata de euro, in raport cu dolarul s-a apropiat de minimul istoric, iar in raport cu francul elvetian ramane la un nivel scazut. 

In sedinta de vineri, Banca Nationala a Romaniei a cotat euro la 4,5273 lei, in crestere de la 4,5245 lei in ultima sedinta a anului trecut. 

Un dolar a valorat 4,1648 lei la cursul de vineri, peste nivelul de 4,1477 lei din 31 decembrie. Totusi, diferenta s-a mai micsorat pe finalul saptamanii, dupa ce miercuri cursul atinsese a doua cea mai mare valoare din istorie, 4,2141 lei/dolar. Maximul istoric al dolarului in raport cu leul a fost atins in data de 3 decembrie 2015, respectiv 4,2220 lei/dolar. 

Francul elvetian, desi s-a plasat sub inchiderea din 2015, la cursul de 4,16 40 lei, in scadere de la 4,1797 lei, ramane la un nivel ridicat pentru cei care au de platit rate la credite in moneda elvetiana, avand in vedere ca, in urma cu un an, inainte de decizia bancii centrale a Elvetiei de eliminare a pragului de apreciere pentru franc, cursul era in jur de 3,74 lei pentru moneda elvetiana. 

Cu toate acestea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei da asigurari ca exista premisele necesare pentru ca leul sa ramana stabil in fata principalelor valute in acest an, daca se mentin echilibrele macroeconomice. Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca piata valutara interna va fi influentata de volatilitatea din plan international, de aceea este important sa se evite problemele economice interne, cum ar fi cele generate de deciziile adoptate in scop electoral. 

Dolarul ar putea creste pana la 4,5 lei in prima jumatate a anului

Pe de alta parte, o serie de analisti se asteapta la o continiare a deprecierii leului in raport cu dolarul american. Dintr-o analiza Tradeville reiese ca raportul leu/dolar ar putea ajunge la 4,5 lei in prima jumatate a acestui an. 

„La nivel global, in 2016, dolarul american va continua sa se aprecieze atat in fata valutelor majore, cat si a celor emergente si de frontiera, pe fondul revenirii economiei americane si a majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala, in contrast major mai ales cu economia chineza, care continua sa alunece”, se mentioneaza in analiza.

In ceea ce priveste piata de capital, analiza releva faptul ca bursa de la Bucuresti va ramane corelata cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste. 

Bursele din China dau din nou emotii investitorilor

Reticenta analistilor in privinta burselor lumii a fost, deja, confirmata in aceasta saptamana de problemele din China, unde bursele au fost inchise in doua sedinte din cauza scaderilor masive. 

Joi, bursele din Shanghai si Shenzhen au fost inchise imediat dupa debutul tranzactiilor, in urma unei caderi de 7% care a declansat in mod automat un mecanism destinat sa previna volatilitatea, denumit „circuit breaker”. Scaderile au fost generate de implementarea unor noi reglementari, dar si de deprecierea monedei chineze. Banca Centrala a Chinei (PBOC) a coborat joi cursul de referinta al yuanului in raport cu dolarul cu 0,51%, pana la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezinta cel mai redus nivel dupa luna martie 2011, potrivit presei internationale. 

Insa aceasta nu a fost singura problema semnalata in prima saptamana bursiera din acest an. Cele doua burse din China au fost inchise si luni, dupa o cadere similara, de 7%. In opinia analistilor, degringolada burselor chineze intervine pe fondul ingrijorarilor cu privire la incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze, a doua economie mondiala, la care se adauga deprecierea prelungita a monedei chineze, yuanul.