Thursday, December 10, 2015

OTP Bank face oferta de conversie cu discount la sold clientilor cu credite in franci

Clientii OTP Bank cu credite in franci elvetieni garantate cu ipoteca vor primi, in urmatoarele trei luni, oferta bancii pentru conversia acestora in lei sau euro. 80% dintre cei 10.500 de clienti vor beneficia de un discount la sold cuprins intre 17,5% si 25.  
 
Oferta va fi personalizata pentru fiecare client in functie de specificatiile creditului, anul de acordare, rata initiala a dobanzii si destinatia imprumutului.

„Solutia noastra pe termen lung are ca scop asigurarea imediata a unui management echilibrat al fiecarui credit in franci elvetieni, oferind clientilor nostri solutii personalizate si sustenabile. 80% dintre clienti vor beneficia de o reducere cuprinsa intre 17,5% si 25% din soldul creditului. Acest program reprezinta una dintre cele mai competitive solutii de pe piata si este important pentru noi ca toti clientii sa fie foarte bine informati in legatura cu acesta. Expertii nostri din unitatile OTP Bank sunt asadar pregatiti sa le ofere consilierea necesara cu privire la creditele in CHF”, a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

Beneficiaza de oferta doar clientii cu restante sub 90 de zile

Programul se adreseaza tuturor celor 10.500 de clienti cu credite în CHF garantate cu ipoteca, oferite de OTP Bank Romania. 
Pot accesa programul clientii care au intarzieri de cel mult 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. De asemenea, clientii cu restante mai mari de 90 de zile vor putea deveni eligibili daca vor acoperi suma necesara astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca nivelul celor 90 de zile. 

”Programul de conversie a creditelor in CHF oferit de OTP Bank va fi disponibil pentru urmatoarele trei luni consecutive. In aceasta perioada, clientii vor fi invitati treptat in unitatile teritoriale ale bancii printr-o scrisoare, pentru a discuta despre tranzactie si a afla informatiile necesare. In plus, din 10 decembrie, clientii vor putea accesa o platforma online special creata pentru a le fi prezentate solutiile personalizate”, se mai arata in comunicat. 

De oferta de conversie cu discount la sold vor beneficia si cei ale caror credite au fost externalizate de banca, de-a lungul timpului.

Dobanzile la creditele convertire pleaca de la ROBOR plus 3,5 p.p

Dobanzile la creditele convertite in lei sunt legate de ROBOR la 3 luni, la care se adauga 3,5 puncte procentuale, pentru creditele ipotecare, respectiv 4 puncte pentru creditele de consum cu ipoteca. Pentru cei care aleg conversia in euro, marjele sunt de 4,5, respectiv 5 puncte procentuale peste EURIBOR la 3 luni.

OTP Bank este a doua banca de pe piata locala care lanseaza o oferta de conversie cu discount la sold, dupa Banca Transilvania – pentru clientii Volksbank. Celelalte banci care au creditat in CHF (Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si Credit Europe Bank) nu au fost dispuse, pana in acest moment, sa ofere un discount la soldul creditului in momentul realizarii conversiei.

Organizatia Europeana a Consumatorilor sprijina ''Darea in plata'' cu argumente solide

Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare nu contine nicio prevedere care sa impiedice statele membre ale UE sa adopte ”darea in plata” obligatoriu, ca masura de protectie a  consumatorilor. Mentiunea este cuprinsa intr-o scrisoare transmisa de directorul general al Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC) presedintelui Klaus Iohannis. 
Potrivit documentului, Romania are o oportunitate istorica de a oferi consumatorilor un instrument foarte eficient pentru ii proteja de consecintele dramatice ale supra-indatoraarii. ”Este esential ca aceasta oportunitate sa nu fie ratata”, mentioneaza reprezentanta BEUC, Monique Goyens. 

”Va scriu din partea BEUC, care reprezinta 41 de organizatii nationale de protectie a consumatorilor, din 31 de tari europene. In calitate de reprezentant al consumatorilor, BEUC sprijina orice masuri legislative menite sa protejeze interesele consumatorilor, in aceasta categorie incadrandu-se si Legea darii in plata, adoptata recent de Parlamentul Romaniei”, se mentioneaza in scrisoare. 

Directorul general BEUC mai spune ca organizatia pe care o reprezinta a fost informata ca in Romania multi consumatori care se confrunta cu practici comerciale incorecte in sectorul serviciilor financiare au fost loviti de criza financiara si sugrumati de plata ratelor lunare.

Dobanzile in Romania au fost printre cele mai mari din UE

In scrisoare se reaminteste faptul ca dobanzile la creditele bancare acordate in Romania au fost printre cele mai mari din Uniunea Europeana si continua sa fie ridicate si in prezent. Pe de alta parte, venitul lunar in Romania este printre cele mai mici din UE si, pana de curand, nu a fost luata nicio masura pentru a ii ajuta pe cei cu dificultati financiare.

”De aceea, noi credem ca Legea privind darea in plata va fi cruciala in ajutorarea debitorilor cu probleme. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita Comisiei Europene sa ia masuri pentru a impartasi cele mai bune practici in ceea ce priveste aplicarea principiului ”darii in plata” si pentru a evalua impactul acestuia asupra consumatorilor si companiilor”, se mai arata in document. 

Potrivit BEUC, aceasta recomandare a avut la baza faptul ca Parlamentul European a constatat ca in multe cazuri consumatorii nu au fost corespunzator informati de catre banci cu privire la existenta riscului asociat investitiilor propuse, si intrucat in astfel de cazuri bancile nu au efectuat teste pentru a determina daca clientii au cunostinte adecvate pentru a intelege riscurile financiare la care de expun.

Directiva 17/2014 permite introducerea de dispozitii mai stricte


In plus, Parlamentul European mentioneaza ca impactul crizei a agravat situatia familiilor evacuate, care, desi au pierdut casa, inca mai au datorii la banci pentru care platesc dobanzi in crestere. 

”Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit pentru proprietati imobiliare a mentionat, pentru prima data, foarte clar, darea in plata ca posibila solutie pentru a proteja consumatorii în dificultate financiara”, se mai arata in scrisoare. 

In plus, obiectivul directivei este de a se asigura ca debitorii de credite ipotecare beneficiaza de un nivel ridicat de protectie. 

De asemenea, actul european subliniaza clar faptul ca "statelor membre ar trebui sa li se permita sa mentina sau sa introduca dispozitii mai stricte decat cele prevazute in directiva in acele domenii care nu sunt specificate in mod clar ca fiind obiectul unei armonizari maxime. 

“O astfel de abordare orientata este necesara pentru a nu afecta in mod negativ nivelul de protectie a consumatorilor cu privire la contractele de credit în domeniul de aplicare al prezentei directive", se subliniaza in scrisoare.