Monday, June 13, 2016

Asiguratii PAD care incaseaza daune partiale platesc prime mai mari

Norma privind asigurarea obligatorie a locuintei se modifica, din nou. Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat in dezbatere publica, pentru zece zile, un proiect in acest sens. Pentru detinatotii de astfel de polite, cea mai importanta modificare survine in cazul despagubirilor partiale. 

ASF propune ca, atunci cand casa este doar partial avariata in urma producerii unuia din cele trei riscuri acoperite de polita PAD, respectiv cutremur, alunecare de teren sau inundatie din cauze naturale, despagubirea incasata de asigurat se va recupera ulterior prin perceperea unei prime suplimentare de la acesta, pana la reintregirea sumei asigurate.

"Dupa fiecare dauna partiala, suma asigurata se reintregeste automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se retine din despagubirea datorata; prima suplimentara se calculeaza proportional cu despagubirea primita si perioada ramasa de asigurare", se mentioneaza in proiectul de norma. 

Pe de alta parte, atunci cand dauna atinge suma asigurata (10.000 sau 20.000 euro), proprietarul poate incheia o noua asigurare obligatorie numai dupa efectuarea tuturor reparatiilor ”care sa satisfaca cerintele de locuit ale unei persoane sau familii".

Baza de date pentru verificarea existentei politei obligatorii

In plus, modificarile propuse de ASF se refera la posibilitatea emiterii politei in format electronic. In acelasi timp, asiguratorii vor putea verifica polita PAD in baza de date a locuintelor asigurate pusa la dispozitie de catre PAID, in cazul in care clientul nu prezinta aceasta polita la incheierea unei asigurari facultative. 

"Verificarea incheierii PAD de catre asiguratorul care incheie o asigurare facultativa pentru locuinta se realizeaza prin solicitarea prezentarii PAD sau verificarea in baza de date a locuintelor asigurate pusa la dispozitie de catre PAID, care va genera un tichet de interogare pentru confirmarea existentei PAD pe locuinta asigurata", se arata in proiectul citat. 


Legislatia in domeniu a fost modificata in 2015 in sensul ca ca societatile de asigurari nu mai au voie sa incheie o polita facultativa pentru locuinte decat in completarea unei polite PAD. Pana acum, solicitantul unei polite facultative trebuia sa prezinte agentului de asigurari polita PAD sau sa dea o declaratie pe propria raspundere ca detine o astfel de polita. 

Conform Autoritatii, propunerile de modificare au fost discutate in cadrul mai multor sedinte la care au participat reprezentantii UNSAR, PAID, CPBR si ASF, care si-au exprimat in mai multe randuri diverse puncte de vedere asupra propunerilor de modificare a Normei 7/2013, motivandu-le cu situatii concrete cu care s-au intalnit de-a lungul timpului si au evidentiat erorile materiale ale prevederilor normei in vigoare.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

ASF reduce costurile asiguratorilor care vand RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) mai da un impuls companiilor de asigurari sa ieftineasca politele RCA. Consiliul Autoritatii a aprobat un proiect prin care sunt reduse contributiile societatilor de asigurare cu 10%, potrivit unui comunicat al institutiei. 

“Se aproba proiectul de modificare a Regulamentului nr. 16/2014 privind veniturile Autoritatii de Supraveghere Financiara care prevede in principal (...) reducerea in continuare a contributiilor societatilor de asigurare pentru politele RCA cu 10%. Proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro pentru consultare publica, timp de 10 zile”, se arata in comunicat.

ASF a anuntat inca de la finalul anului trecut ca va reduce in acest an, de la 1% la 0,8%, cota aplicata primelor brute incasate pe RCA si utilizata pentru administrarea si intretinerea bazei de date CEDAM.

CEDAM contine datele cu privire la politele RCA incheiate pentru autovehiculele inmatriculate in Romania si este utilizata si ca suport pentru functionarea sistemului bonus-malus.

Contributia la FPVS ramane la 2%

Pe de alta parte, anul trecut, institutia a majorat contributia companiilor de asigurari care vand RCA la Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS), de la 1% la 2% pentru asigurarea resurselor necesare protectiei persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.


Aceasta cota a fost mentinuta, in luna aprilie a acestui an, conform unei hotarari a ASF, la 2% din volumul primelor incasate din acest tip de asigurare.

Contributile la FPVS si CEDAM  reprezinta costuri pe care asiguratorii le introduc in calculul tarifelor de prima RCA.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, declara recent ca in curand se va realiza o analiza cu privire la tarifele RCA (asigurarile obligatorii auto), avand in vedere ca la 30 iunie 2015 reprezinta referinta la care se raporteaza tarifele RCA, conform protocolului semnat cu transportatorii si companiile de asigurari. Potrivit protocolului, tarifele RCA nu vor creste cu mai mult de 50% peste aceasta referinta.