Tuesday, March 14, 2017

Care sunt perspectivele cursului leu/euro?

Leul da din nou emotii celor cu rate la credite in valuta, intrand pe un trend de depreciere inca de saptamana trecuta. Moneda nationala a sarit pragul de 4,55 lei/euro si a continuat sa scada si luni, iar perspectivele pe termen mai indelungat arata o depreciere in raport cu moneda europeana. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de 4,5538 lei/euro, in crestere fata de vineri, insa leul s-a apreciat fata de dolar si franc la 4,2673 lei/dolar si la 4,2343 lei/franc.

Dintr-o analiza Erste Group reiese ca leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu aproximativ 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale. Totusi, cea mai mare influenta asupra monedei nationale o vor avea evolutiile externe, sustin analistii Erste. 

Care sunt factorii care vor influenta cursul?

”Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017”, se mentioneaza in analiza citata. 

Estimarea Erste vine dupa ce, inclusiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat recent ca numai exista spatiu pentru aprecierea leului. 

”Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est”, spun analistii Erste.

La nivel regional, Erste anticipeaza ca trei monede vor deveni mai puternice fata de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual. Astfel, zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata vor inregistra performante mai bune decat forintul unguresc, leul si dinarul sarbesc.

Conform analizei citate, coroana are cel mai mare potential de crestere, dupa abandonarea plafonului de curs, probabil in luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung in coroane care ar putea fi inchise ar putea limita cresterile si chiar sa provoace corectii mari.

In acelasi timp, Erste anticipeaza putin spatiu de apreciere, de pana la 1%, pentru zlot si kuna fata de euro, pana la sfarsitul anului. Totodata, in Polonia, piata ar putea sa ia in considerare prima majorare a dobanzilor in semestrul intai din 2018.

In Romania si Ungaria, unde bancile centrale au o politica monetara relaxata, ar putea avea loc o depreciere usoara a monedelor, care nu va ingrijora cele doua institutii si care este vazuta ca un rezultat de dorit.

Referitor la dinarul sarbesc, analistii sustin ca acesta ar trebui sa se deprecieze usor, intrucat doua majorari ale dobanzilor nu vor fi suficiente pentru a pastra atractivitatea monedei in eventualitatea in care Rezerva Federala americana va mari dobanzile de trei ori in acest an.

City si Asirom, cele mai mari restante pe RCA

Companiile de asigurare City Insurance si Asirom au inregistrat, in prima jumatate a anului trecut, cele mai mari intarzieri la platile in dosarele de dauna. Aceleasi doua societati au inregistrat si cel mai mare procent de dosare in care platile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile. In cazul City Insurance acest procent depaseste 80%.
Datele sunt cuprinse in analiza privind platile RCA in primele sase luni din 2016, publicata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

“Datele raportate de societatile de asigurare indica faptul ca, in primele sase luni ale anului trecut, durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuata fara datele aferente dosarelor de dauna avizate si platite de Carpatica Asig). Din totalul de dosare de daune avizate 54,7% au fost achitate in termenul legal”, se mentioneaza in analiza citata. 

Cat de repede se solutioneaza dosarele?

Omniasig VIG a inregistrat cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de daua, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare platite in termenul legal, in timp ce City Insurance si Asirom VIG au cele mai mari procente de dosare platite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%). Durata legala de plata este de 10 zile.

“ASF a efectuat o serie de controale pe aceasta tematica in 2016 atat la City Insurance, cat si la Asirom, a aplicat sanctiuni si a dispus masuri de remediere care sunt urmarite in mod permanent si ale caror efecte se vor vedea in 2017”, se mai mentioneaza in document. 


De asemenea, analiza ASF mai arata ca durata medie de solutionare a dosarelor de dauna RCA avizate pentru pagube materiale in semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, in scadere cu 6,69% fata de inregistrarile din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost solutionate in termenul legal.
 
Uniqa Asigurari a inregistrat cea mai mica durata medie de solutionare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance cea mai mare durata (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele platite fiind instrumentate intr-un termen mai mare de 3 luni, termenul maxim in cazul in care exista contestatii.  

Tot mai multe dosare de dauna!

Conform analizei, in perioada ianuarie - iunie 2016, societatile de asigurare au avizat un numar 135.709 dosare de dauna pentru polita RCA, in crestere cu 16,4% fata de semestrul II al anului 2015. Dintre acestea, 82,35% au fost finalizate prin plata de catre asiguratori, 16,34% au fost dosare neachitate pana la data raportarii, iar 1,6% din totalul dosarelor au fost respinse de la plata.

Din numarul total de dosare de dauna avizate, in perioada mentionata, 86,63% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,61% pentru vatamari corporale si 10,76% pe actiuni de regres.
 
ASF subliniaza faptul ca patru societati de asigurare au cumulat 74,89% din numarul total al dosarelor de dauna RCA avizate si anume: Euroins (23,58%), Carpatica Asig (20,02%), Asirom VIG (17,07%) si City Insurance (14,23%).