Monday, April 30, 2018

Primul pas pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor

Autoritatile de supraveghere bancara din statele membre ale Uniunii Europene, alaturi de institutiile comunitare, au convenit asupra infiintarii unei Autoritati comune de combatere a spalarii banilor. Propunerea a fost sustinuta in cadrul primei dezbateri publice initiata de Comitetul Special TAX3 infiintat la nivelul Parlamentului European. 

Dezbaterea, care a avut ca tema lupta impotriva spalarii banilor in sistemul bancar european, a reunit autoritatile nationale de supraveghere in domeniu din Letonia, Malta si Estonia, precum si reprezentanti ai Autoritatii Bancare Europene (ABE), ai Bancii Centrale Europene (BCE)
si ai Mecanismului Unic de Rezolutie. Acestia au prezentat obstacolele legale si practice din calea cooperarii in lupta impotriva spalarii banilor in sistemul financiar din UE. 


In acest context, participantii la dezbateri si-au exprimat, in unanimitate, sustinerea pentru infiintarea unei institutii comune de combatere a spalarii banilor la nivelul european. 

Cazul Pilatus Bank, nefinalizat dupa doi ani de la colectarea dovezilor

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera European, afirma ca acest consens reprezinta un pas inainte impotriva practicilor de spalare a banilor in Europa. 

“Autoritatile din toate statele membre si autoritatile europene de supraveghere bancara au convenit ca avem nevoie de o institutie comuna la nivel european care sa conduca lupta impotriva spalarii banilor. Cooperarea intre autoritatile nationale va fi facilitata de noua Directiva de combatere a spalarii banilor, insa daca ne bazam doar pe un mai bun schimb de informatii intre state nu va fi suficient. Trebuie sa ne asiguram ca autoritatile din statele membre urmaresc raportarile privind tranzactiile suspecte de spalare a banilor, initiaza investigatiile necesare si iau masuri atunci cand este cazul”, a explicat Giegold. 

In opinia sa, cele mai recente scandaluri de spalare a banilor sunt stanjenitoare si induc un risc reputational pentru intreaga uniune bancara. El a dat ca exemplu cazul Pilatus Bank, nefinalizat la doi ani de la finalizarea investigatiilor.

“Este absolut inacceptabil ca investigatiile de spalarea banilor de la Pilatus Bank din Malta nu au fost inca finalizate, desi Autoritatea malteza de combatere a spalarii banilor a colectat dovezi clare si a recomandat investigatii din partea politiei inca de acum doi ani”, a mai spus europarlamentarul citat.

Autoritatile nationale, aratate cu degetul

Acesta a subliniat faptul ca, la nivelul Comisiei Europene, nu se mai pot tolera rezultatele slabe ale autoritatilor nationale. 

“Comisia trebuie sa se asigure ca institutiile din cadrul uniunii bancare sunt supravegheate in mod eficient in ceea ce priveste spalarea banilor. In cadrul negocierilor pentru noua Directiva de combatere a spalarii banilor, initial, statele membre au respins propunerea Parlamentului European pentru infiintarea unei autoritati comune in acest domeniu. Insa, dupa scandalurile recente, parerea autoritatilor de supraveghere si a reprezentantilor Bancii Centrale Europene s-a schimbat”, a mentionat Sven Giegold. 

In concluzie, acesta sustine ca procesul legislativ pentru infiintarea Autoritatii europene de combatere a spalarii banilor trebuie demarat, la nivelul Comisiei Europene, fara intarziere.

Parlamentul European a decis, in urma cu doua luni, infiintarea unui comitet special (TAX3) care sa analizeze obstacolele intampinate la nivel european in combaterea spalarii banilor, a evaziunii fiscale si a evitarii platii taxelor.