Thursday, May 7, 2015

Titluri de stat pentru populatie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa lanseze, in prima jumatate a acestui an, o emisiune de titluri de stat pentru populatie, cu o maturitate intre 1 si 3 ani. Valoarea nominala va fi de 1.000 de lei, volumul emisiunii va fi decel putin 100 de milioane de lei, iar dobanda din piata, in prezent de circa 2% pe an.

"Este o emisiune de redebut pe segmentul acesta, de retail. Nu am mai emis pentru populatie din 2005, cand emiteam in forma materializata. Deci, este un instrument cu totul nou si am vrea sa fie un succes. Randamentele la care emitem noi, statul, sunt destul de mici", a declarat directorul Trezoreriei, Stefan Nanu.

"Foarte importanta va fi strategia de marketing. Vom merge pe multe fronturi. Va fi probabil un program de prezentari prin orasele mari din tara, vor fi niste prezentari la Ministerul Finantelor, la Bursa, trebuie foarte bine marketat. Si am ales unul dintre criteriile cele mai importante in procesul de selectie a bancilor din sindicat: distributia, puterea de vanzare. Ne intereseaza foarte mult distributia acestei emisiuni. Ca si maturitate, va fi probabil in orizontul 1-3 ani, doi ani e foarte probabil", a mai spus directorul Trezoreriei. 

Emisiunea va fi intermediata de un consortiu de banci format din BCR, BRD si Raiffeisen Bank.

Firmele prind curaj privind creditarea

Centrala Riscului de Credit din Banca Nationala a Romaniei a eliberat, in luna martie, aproape 100.000 de rapoarte la cererea bancilor de a afla informatii despre clientii potentiali. Numarul rapoartelor este cu 2% peste cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Baza de date a Centralei Riscului de Credit, unde se centralizeaza informatiile cu privire la creditele cu valori mai mari de 20.000 de lei, este utilizata de banci pentru verificarea frmelor care solicita credite pentru a afla istoricul acestora in relatia cu bancile. 

Numarul cererilor de credite a atins un maxim al ultimului an si jumatate in martie, fiind cu 25% peste media primelor doua luni. Pragul de 100.000 de rapoarte eliberate de Centrala Riscului de Credit nu a mai fost depasit din iulie 2013.

Creditarea corporate a dat semnale de revenire la inceputul acestui an, cand au fost semnate cateva contracte de credite sindicalizate importante.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Deloitte, la solcitatarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, creditarea companiilor va reveni pe plus incepand din acest an.

BNR vrea sa protejeze dobanzile la depozite

Banca Nationala a Romaniei urmareste, prin deciziile de politica monetara inclusiv asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca, in Romania, dobanzile la depozite sunt, in medie, de 1,5% – 2%.
"Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale si pastrarea corelatiei dintre productivitate si salarii, coroborate cu o intermediere financiara sustenabila si o remunerare corespunzatoare a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca dobanzile in Romania sunt real pozitiv in conditiile in care in multe alte tari din lume, dar si din Europa, acestea sunt real negative. "Avem cam peste tot in lume, in Europa dar si in tarile vecine, dobanzi nominale scazute, sensibil mai scazute decat la noi si, in multe cazuri, dobanzi reale negative. Din acest motiv am tinut sa mentionam ca, si cu aceasta scadere (de dobanda - n.r), avand in vedere ca trei - patru trimestre vom avea o rata a inflatiei in jur de zero, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu doar pozitiva, dar as spune in parametri pe care i-am avut pana acum . Noi avem in modelul nostru o rata reala in jur de 1,5% - 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca fiind rezonabila", a explicat Isarescu. 

El a mai spus ca s-a luat in calcul si impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a ramas nemodificata, la 0,25%.

BNR a redus dobanda-cheie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an de la 2% pe an incepand cu data de 7 mai 2015. De asemenea, conducerea BNR a taiat rata rezervei minime obligatorii la pasivele in lei de la 10% la 8% dar a mentinut-o pe cea la valuta. 

Analistii se asteptau la mentinerea dobanzii cheie, dar au anticipat reducerea rezervelor minime obligatorii. 

Tot miercuri, BNR a hotarat ”ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%”, se arata intr-un comunicat al BNR. 

Consiliul de Administratie al BNR a mai decis, in sedinta de miercuri si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.De asemenea, a fost aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat vineri intr-o conferinta de presa.