Monday, February 9, 2015

Salariul mediu pe economie a crescut in decembrie datorita primelor de Craciun

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.866 de lei în decembrie, in crestere cu 123 de lei, respectiv 7,1%, fata de noiembrie, datorita primelor incasate in decembrie dar si  pe seama disponibilizarilor unor salariati cu salarii mici. 

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul brut a fost de  2.582 lei, cu 7% mai mare decat în luna noiembrie 2014.

Cele mai mari castiguri salariale au fost obtinute, in decembrie, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.061 lei).  
Potrivit INS, comparativ cu luna decembrie a anului 2013, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. 

In majoritatea activitatilor din sectorul economic s-au inregistrat cresteri salariale in decembrie 2014 fata de noiembrie, cele mai semnificative fiind in extractia petrolului brut si a gazelor naturale cu 39,3%, respectiv cu 30% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Au fost, insa, si sectoare in care salariile au scazut in decembrie fata de luna precedenta, avand in vedere o serie de prime sau beneficii acordate in noiembrie, dar si din cauza nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici in unele activitati. 

Cele mai semnificative scaderi de salarii s-au inregistrat in activitati de posta si de curier (-7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-1,8%). 

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv in administratia publica (0,3%). In invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (-2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

Comisia Europeana vede mai bine economia Romaniei

Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,7%, fata de avansul de 2,4% pe care il preconiza in luna noiembrie, conform previziunilor de iarna publicate joi de executivul comunitar.

“Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana peste potential la 2,7% in 2015 si 2,9% in 2016, sustinuta de cererea interna si revenirea graduala a economiei globale. Consumul privat este asteptat sa ramana robust, pe masura ce cresterea salariilor, inflatia scazuta, scaderea dobanzilor si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii sunt factori care sustin puterea de cumparare a gospodariilor”, se arata in raportul Comisiei Europene.

Executivul comunitar adauga ca dupa doi ani de scadere, atat investitiile private cat si cele publice ar urma sa inceapa sa-si revina. De asemenea, exporturile vor  continua sa creasca in 2015 si 2016, insa importurile vor avansa mai rapid astfel ca aportul exporturilor nete la cresterea economica va fi unul usor negativ in 2016.

Potrivit raportului, riscurile la adresa perspectivei macroeconomice si inflatiei par a fi echilibrate. Printre riscurile care ar putea afecta cresterea economica se numara o accelerare peste asteptari a fenomenului de deleveraging si impactul unei noi deteriorari a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra increderii si perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. In schimb, o cresterea ceonomica mai mare decat cea estimata ar putea fi generata de efectele peste asteptari ale Planului de investitii al UE si implementarea unor noi reforme structurale, se mai arata in raportul CE.

In ceea ce priveste inflatia, Comisia Europeana estimeaza ca aceasta va ramane la un nivel moderat, urmand ca in 2015 sa atinga o medie anuala de 1,2%, in principal datorita scaderii semnificative a preturilor la energie, inflatiei scazute din UE si a expectatiilor  inflationiste scazute. Insa, in 2016, inflatia ar urma sa accelereze pana la 2,5% pe masura ce continua relansarea cererii interne.

Executivul comunitar sustine ca deficitul bugetar va scadea la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB in 2014, in conditiile in care reducerea veniturilor din taxe ar urma sa fie contracarata prin reducerea cheltuielilor.

Guvernul vrea sa construiasca 9.000 de locuinte sociale

Guvernul a aprobat un memorandum prin care mandateaza Ministerul de Finante, Ministerul Dezvoltarii si ANL sa negocieze contractarea unui imprumut de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) cu ajutorul caruia intentioneaza sa circa 9.000 de locuinte.

Acestea sunt destinate inchirierii de catre tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani cu venituri sub salariul mediu pe economie.

Valoarea totala a proiectului, care ar trebui sa se desfasoare in perioada 2015 – 2020 este estimata la 250 de milioane de euro. La constructia locuintelor va contribui si Ministerului Dezvoltarii, cu 37,5 milioane de euro, dar si autoritatile locale cu 37,5 milioane de euro prin punerea la dispozitie a terenurilor necesare si viabilizarea acestora.

Astfel, guvernul estimeaza ca va avea un cost mediu de aproape 28.000 de euro pentru dezvoltarea unei locuinte sociale.

„In mod obisnuit, BDCE acorda imprumuturi pe o pe-rioada de pana la 20 de ani, din care 5 ani perioada de gratie. Din punctul de vedere al termenilor si conditiilor financiare, imprumuturile BDCE sunt competitive si mai flexibile decat alte instrumente alternative de finantare existente pe piata fi¬nan¬ciara internationala“, sustin reprezentantii guvernului.

Leul a incheiat saptamana in crestere fata de franc, euro si dolar

Leul a incheiat saptamana in crestere fata de principalele valute comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, cea mai mare apreciere fiind in fata francului elvetian.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,1808 lei pentru un franc, in scadere cu mai mult de sase bani fata de vinerea trecuta de la 4,2438 lei pentru un franc. Moneda elvetiana s-a depreciat in ultima saptamana si pe piata internationala de la 1,12 franci/euro la 1,14 franci/euro. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca este posibil ca leul sa se mai aprecieze in fata francului elvetian datorita evolutiilor din pietele internationale.

In fata monedei europene, leul a castigat aproape trei bani, pana la un curs de 4,4143 lei/euro de la 4,4424 lei-euro in urma cu o saptamana.  

Moneda nationala s-a apreciat si in fata dolarului american, insa mai putin decat in comparatie cu celelalte valute. BNR a calculat pentru vineri un curs de 3,8583 lei/dolari in scadere de la 3,9157 lei/dolar in data de 30 ianuarie.