Tuesday, October 22, 2013

Ce ne pregateste guvernul: Facturi majorate cu 160% la gaze naturale!

Liberalizarea totala a preturilor la gazele naturale va face ca tariful sa creasca de la 45,7 lei/MWh cat era la sfarsitul lui 2012 la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2018. Facturile vor creste in consecinta cu 160%.

Aceste informatii sunt mentionate in prospectul de emisiune pentru oferta publica Romgaz.

Populatia nu a fost avertizata pana acum niciodata cu privire la efectele concrete ale masurilor pe care guvernul intentioneaza sa le ia in domeniul energiei.
Liberalizarea totala a preturilor la energie si gaze este o obligatie asumata de guvernele din ultimii 4 ani, in cadrul acordului cu FMI. Acest acord a fost reinnoit recent pe o perioada de inca 2 ani, desi Romania nu are nevoie de finantare de la FMI.

Nu doar consumatorii vor fi afectati de aceasta decizie, ci si producatorii interni. In acest caz, preturile se vor majora si mai rapid: de la 49 lei/MWh la 1 februarie 2013 la 119 lei/MWh la 1 octombrie 2014. Aceste majorari vor creste costurile de productie la nivel national si vor afecta negativ competitivitatea industriei autohtone.

Statul vinde pe bursa 15% din actiunile Romgaz

Statul pune la vanzare 15% din actiunile Romgaz, in cadrul unei oferte publice care se va derula in perioada 21 octombrie – 31 octombrie 2013.

Oferta este impartita in 2 transe: 15% dintre actiunile scoase la vanzare sunt oferite micilor investitori si restul de 85% sunt alocate in transa investitorilor institutionali.

Pretul de subscriere este cuprins intre 24 si 32 de lei pe actiune. Investitorii mici trebuie sa subscrie la pretul maxim.

Pretul final va fi determinat in functie de gradul de subscriere inregistrat pe transa investitorilor institutionali.
Actiunile Romgaz urmeaza apoi sa fie listate pe bursa de la Bucuresti si Londra, cu simbolul SNG. Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, societatea fiind detinuta de statul roman, in proportie de 85%. 

Atractivitatea acestor actiuni consta in principal, in faptul ca veniturile societatii vor creste, in anii urmatori, deoarece guvernul si-a propus sa majoreze tarifele la gaze naturale cu peste 150%.

Investitiile in actiuni au adus castiguri inalte pentru fondurile de pensii

Investiile in actiuni au fost cele mai profitabile plasamente pe care fondurile de pensii private le-au realizat in 2012 si au stat la baza rezultatelor bune obtinute de fonduri.

Actiunile sunt unele dintre cele mai riscante investitii pe care le pot face fondurile de pensii, insa aceastea permit obtinerea unor castiguri mai ridicate. Faptul ca fondurile gestioneaza banii pe perioade lungi le permite sa controleze mai bine riscurile aferente.
In 2012, fondurile de pensii obligatorii au obtinut in randament de peste 30% din tranzactiile cu actiuni, iar cele facultative – un randament de aproape 35%, conform Raportului de stabilitate financiara publicat de BNR. Aceste active au ponderi reduse in portofoliul fondurilor, astfel ca efectul resimtit de participanti a fost redus.

Chiar si in aceste conditii, investitiile in actiuni au fost principalul motiv pentru care multe fonduri de pensii au reusit sa inregistreze randamente de peste 10% in 2012.