Tuesday, February 16, 2016

EIOPA: In Romania inca sunt probleme cu asigurarile auto

Problemele consumatorilor din Romania cu asigurarile auto au fost constatate si la nivel european. Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a mentionat intr-un raport ca romanii reclama faptul ca nu primesc intreaga suma pentru repararea daunelor conform contractului sau nu primesc acesti bani in timp util.

Potrivit documentului, Romania a facut reale progrese fata de anii anteriori in ceea ce priveste activitatea pe segmentul asigurarilor auto, insa se inregistreaza in continuare plangeri ale consumatorilor in  acest domeniu. 

EIOPA a dat publicitatii analiza "Consumers Trends Report", editia a patra, sinteza care ofera o privire de ansamblu asupra segmentului asigurarilor din punctul de vedere al consumatorilor la nivel european. 

Potrivit documentului, printre obiectivele generale ale EIOPA se numara promovarea stabilitatii sistemului financiar, a transparentei pietelor si a produselor financiare, precum si asigurarea protectiei consumatorilor de servicii financiare, a membrilor schemelor de pensii si a beneficiarilor.

"Misiunea noastra este sa ne asiguram ca toti consumatorii sunt protejati, tratati corect si primesc valoare in schimbul banilor dati", sustine presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.

Produsele de asigurare sunt insuficient explicate consumatorilor


In cadrul analizei, EIOPA a identificat o serie de probleme raportate si in anii anteriori. Este vorba de modul in care sunt promovate produsele de asigurari si modul de transmitere a informatiilor contractuale. Conform documentului, consumatorii nu primesc intotdeauna informatii suficient de clare si simplu de inteles in ceea ce priveste riscurile acoperite de polita de asigurare cumparata.


De asemenea, probleme se inregistreaza si in managementul daunelor, in special din zona asigurarilor auto, care reprezinta cel mai important sector de asigurari generale, din punctul de vedere al primelor brute subscrise, in majoritatea statelor membre ale UE.

Si asigurarile de tip unit-linked, respectiv modul in care caracteristicile lor sunt comunicate consumatorilor, continua sa determine anumite ingrijorari in ceea ce priveste protectia consumatorilor, se mai arata in raportul citat. 

Educatia financiara ramane redusa in anumite state UE

In plus, nivelul educatiei financiare a consumatorilor a ramas scazut in anumite state membre, si, mai mult decat atat, in contextul ratelor de dobanda mici din intreaga Europa, asiguratorii le ofera clientilor asigurari de viata cu garantii reduse si le propun sa treaca de la asigurari de viata cu garantii la asigurari de viata fara garantii. In acest context, autoritatile de supraveghere locale monitorizeaza cu atentie modul in care informatia este transmisa consumatorilor, sustine EIOPA.

In afara de problemele recurente, EIOPA mentioneaza si o serie de probleme nou aparute, respectiv protectia datelor cu caracter personal, in special in cazul produselor personalizate la un grad ridicat. In ceea ce priveste segmentul pensiilor private, una dintre principalele tendinte vizeaza incercarea tuturor actorilor implicati de a construi un sistem pan-european de pensii care sa permita transferul drepturilor de pensii (intre tarile din Uniunea Europeana). De asemenea, probleme in ceea ce priveste informarea consumatorilor si transparenta, inclusiv in ceea ce priveste costurile si taxele percepute, devin din ce in ce mai importante si pe acest segment, se mai arata in raport.

Avansul la ipotecare, sub lupa Concurentei

O alta banca anunta majorarea avansului pentru creditele ipotecare in contextul discutiilor pe Legea darii in plata. Este vorba despre Bancpost, care a publicat pe site-ul propriu noile conditii de creditare, din care reiese faptul ca percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta. 

Mai exact, banca anunta ca finateaza maxim 67% din valoarea acceptata a garantiei in cazul creditelor in lei si maxim 57% in cazul celor in euro. Anterior, Bancpost solicita un avans minim de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la imprumuturile in euro.

Este a doua institutie de credit care ”trece la fapte”, dupa ce toate, si individual si la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor si chiar prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei, au amenintat cu iminenta inasprire a conditiilor de creditare in cazul in care nu se renunta la ”darea in plata”. 

Raiffeisen Bank este prima care a anuntat cresterea avansului la ipotecare, la 35% la lei si la 40% la euro. Conform reglementarilor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei, avansul minim pentru creditele pentru locuinte in lei este de 15 %, iar pentru euro este de 25%. Pentru alte valute (dolari, franci sau altele), avansul minim impus de BNR este de 40%. 

Consiliul Concurentei suspecteaza o posibila intelegere intre banci

Deciziile bancilor de a majora avansul pentru creditele ipotecare dar si anunturile in acest sens au atras, insa, atentia Consiliului Concurentei care suspecteaza, deja, o posibila intelegere intre banci. Presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca monitorizeaza situatia pentru ca s-a primit deja o plangere pe aceasta tema, care se afla in analiza. Mai mult, el a remarcat faptul ca este pentru prima data cand bancile isi anunta public strategiile, pe care pana acum le tineau cat mai departe de ochii concurentei. 

Legea privind darea in plata este marti pe ordinea de zi a Comisiei de Buget din Senat, dupa doua saptamani de amanari. La discutii sunt asteptati si reprezentantii BNR, potrivit presedintelui Comisiei, Vasile Arcas. Acesta a precizat, insa, ca vor fi luate in discutie doar amendamentele care vizeaza articolele indicate in cererea de reexaminare transmisa de presedintele Klaus Iohannis. 

”Legea este pe ordinea de zi. Am amanat-o in urma cu doua saptamani pentru ca au fost tot felul de grupuri de lucru pentru a intocmi amendamente. Vom lua in discutie amendamentele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente primite inclusiv de la initiatorul legii ( Daniel Zamfir - n.r.). Vom discuta amendamentele daca se refera la articolele trimise spre reexaminare indicate in cererea de reexaminare. Daca se refera la aspecte care nu sunt inscrise in cererea de reexaminare nici nu putem sta de vorba”, sustine senatorul Viorel Arcas.