Monday, April 27, 2015

BVB lanseaza tranzactiile pe internet

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) lanseaza, pe 30 aprilie 2015, versiunea web a propriei platforme de tranzactionare Arena-XT. Astfel, investitorii vor avea acces, prin intermediul unui computer, la date si tranzactii in timp real, sustine institutia prin intermediul unui comunicat de presa. 

”Platforma web de tranzactionare Arena-XT este versiunea cea mai usor de utilizat si flexibila a platformei existente de tranzactionare Arena-XT Trading pentru desktop-uri. Arena-XT Web va fi disponibila pentru brokeri si clientii acestora, si fara eforturi de integrare pentru firmele de brokeraj care deja utilizeaza arhitectura Arena-XT Trading”, se precizeaza in comunicatul Bursei. 

Investitorii care vor utiliza Arena-XT Web vor avea acces la date de piata in timp real (adancimea pietei, indici, precum si ticker-e), administrarea ordinelor (propriile ordine pot fi modificate direct din sectiunea de adancime a pietei), diverse rapoarte (tranzactii, portofoliu, dar si activitate), grafice web.

Sistemul va fi accesat prin internet, cu ajutorul unui computer echipat cu un browser modern si orice sistem de operare, iar clientul se conecteaza la sistemul Arena-XT al intermediarului pe baza datelor de acces furnizate de broker. 

In plus, aplicatia are propriul tutorial despre cum pot fi utilizate functiile platformei.

De asemenea, clientul va avea posibilitatea sa urmareasca toate instructiunile executate pe contul sau, prin rapoarte detaliate de ordine, tranzactii si operatiuni de management la nivelul contului sau.

Luni incep inscrierile la Rabla

Persoanele fizice care vor sa participe la programul Rabla se pot inscrie, incepand de luni, la un dealer autorizat pentru a-si rezerva tichetul de 6.500 de lei pe care il primesc pentru a achizitiona o masina noua la casarea unei mai vechi de opt ani. 
Lista dealerilor autorizati poate fi consultata pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Tichetul, reprezentant prima de casare pentru masina veche, va putea fi  utilizat pentru a obtine o reduecre la achizitionarea masinii noi de la producatorul la care s-au inscris. Totodata, beneficiarii pot ceda prima de casare in favoarea altor persoane care doresc sa isi cumpere o masina noua.

In cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totala de 200 de milioane de lei, a fost alocat un numar de 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5.000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. In plus, cei care participa la program pot beneficia de eco-bonusuri, la achizitionarea unor autoturisme cat mai nepoluante. 
Valoarea eco-bonusurilor este urmatoarea: 750 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou; 1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) si 2.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Pot fi cumulate maxim doua eco-bonusuri, cu mentiunea ca aceasta se poate realiza numai intre un eco-bonus de 750 de lei si unul din celelalte doua categorii.

Romanii nu mai au incredere in banci

Aproape toti romanii considera ca bancile au abuzat de oameni prin regulile de creditare, iar 70% sunt de acord ca bancile sunt responsabile pentru criza financiara, reiese dintr-un sondaj realizat de CSCI. In acelasi timp, trei sferturi dintre romani declara ca nu au incredere in banci, iar bancile cu capital strain sunt privite cu suspiciune.

”Am construit un indice in functie de gradul in care respondentii au fost negativ orientati catre banci. In general barbatii sunt mai critici  decat femeile si romanii mai mult decat maghiarii (care au semnificativ mai multa incredere in banci). Nu exista diferente pe rural/urban”, reiese din sondaj. 

Pe de alta parte, intelectualii acuza mai des bancile pentru politicile de creditare si pentru rolul lor in declansarea crizei economice si au mai putina incredere in banci, sub 10%. 

Din acelasi studiu mai reiese ca perceptia romanilor este ca salariile in Romania sunt mici din cauza faptului ca economia este inca firava, in crestere, dar si din cauza faptului ca salariatii nu sunt bine reprezentati de sindicate. 

Astfel, 77% dintre participatii la sondaj sunt total (60%) sau partial (17%) de acord cu faptul ca angajatii romani nu sunt bine reprezentati de sindicatele actuale. In acelasi timp, 58% dintre participanti sunt total de acord ca salariile mici sunt cauzate de slaba dezvoltare a economiei, iar 23% sunt partial de acord. Aproape trei sferturi dintre romani sustin ca salariile mici sunt cauzate de faptul ca angajatii din Romania sunt exploatati de catre companiile straine. 
    
Pe de alta parte, 67% dintre participantii la sondaj resping ideea ca salariile mici ar fi rezultatul faptului ca romanii sunt neproductivi sau lenesi. 

Sondajul a fost realizat la nivel national pe baza a 1.000 de interviuri in randul populatiei adulte in perioada 16 - 24 februarie, iar eroarea tolerata este de 3%.

Piraeus Bank sterge datoriile imprumutatilor

Banca Piraeus, una dintre principalele institutii bancare din Grecia, propune clientilor sai aflati in mare dificultate sa le anuleze datoria de la imprumuturile pentru consum si cele aferente cardurilor de credit. Se are in vedere stergerea completa a datoriilor de pana la 2.000 de euro. 
”Pentru a usura situatia clientilor indatorati care au venituri foarte reduse din cauza crizei”, banca lanseaza un ”program de remitere si de restructurare” a datoriei lor cu scopul de a ”lupta impotriva crizei umanitare”, a aratat banca intr-un comunicat.

Institutia propune si o “inghetare a imprumuturilor imobiliare si o stergere a dobanzilor” pentru aceste imprumuturi ale debitorilor sai aflati in dificultate.
    
De aceste masuri vor beneficia clientii bancii care vor fi inclusi in noul program de ajutoare sociale lansat de guvernul grec.

Acest program, care a fost prima lege votata de noua majoritate a stangii radicale, prevede in special sprijin financiar pentru cei mai saraci, ajutoare alimentare si locuinte pentru a face fata “crizei umanitare” generate de sase ani de recesiune prin care a trecut tara pana acum, potrivit uneia din temele de baza ale campaniei stangii.

Dosarele solicitantilor au inceput sa fie primite de administratii in aceasta saptamana si primele virari de fonduri sunt planificate pentru iunie.

Creditele neperformante ale bancilor elene, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 35 % din portofoliu.