Friday, May 22, 2015

Tot mai multe firme mari intra in insolventa

Cazurile de insolventa inregistrate in primele trei luni din 2015 sunt in scadere la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Insa rezultatul se datoreaza faptului ca in trecut au intrat in aceasta procedura mai multe firme mici. Ingrijorator este faptul ca tot mai multe firme mari intra in insolventa.

In primele trei luni din acest an au intrat in insolventa 2.740 de firme, reiese dintr-un studiu al Coface Romania. In plus, numarul insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri peste un milion de euro este de 170, in crestere cu 13%, astfel ca socul social - numarul locurilor de munca in pericol sa se piarda - este mai mare cu 24%.

”Scaderea insolventelor este explicata mai degraba pe fondul unui efect de baza si al comparatiei cu un volum record al insolventelor nou deschise in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, 98% din scaderea insolventelor se regaseste in randul companiilor mici (cu cifra de afaceri sub 100.000 euro), in timp ce numarul companiilor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri peste un milion de euro este in crestere cu 13%”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

In acelasi timp, raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea (toate formele) relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in perioada analizata, de la nivelul inregistrat in anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32, nivelul inregistrat in anul 2014. „Astfel, efectul de regenerare al sistemului economic privat ramane greoi, in conditiile in care Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si inregistrarea de companii noi, profitabile”,  a mai spus reprezentantul Coface.

Fabricarea produselor textile, asanarea si indepartarea gunoaielor, constructiile, HORECA si industria alimentara au fost cele mai afectate sectoare de activitate, raportat la numarul firmelor active, precizeaza Coface.  
    
Nivelul creantelor raportate in bilant de catre companiile private aproape ca s-a dublat in ultimii opt ani, crescand de la 167 miliarde lei in anul 2007, la peste 310 miliarde lei in anul 2014.

In cazul modului de finantare a companiilor, analistii Coface aproximeaza ca cererea de credite inregistrata in anul 2014 este de aproximativ 10 ori mai mica decat cea din 2008. Restrictiile de finantare care au persistat in perioada 2009-2012, si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, au determinat companiile mari si foarte mari sa joace un rol din ce in ce mai semnificativ de “banci comerciale” pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. 

Raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere, potrivit Coface. Compania a realizat analiza pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Scad sumele refuzate la plata de banci

Bancile au refuzat decontarea de cecuri si bilete la ordin in valoare de 364 milioane de lei in aprilie, in scadere cu 60% fata de aceeasi luna a anului trecut. Acesta este al doilea cel mai mic nivel lunar al refuzurilor la plata din ultimii cinci ani, semn ca firmele si-au imbunatatit nivelul lichiditatilor.
 
Minimul ultimilor cinci ani in privinta refuzurilor la plata a fost atins in luna ianuarie a acestui an, sub 300 milioane de lei. In februarie si martie, insa, sumele refuzate la plata au revenit in apropierea pragului psihologic de un miliard de lei. 

Cele mai multe refuzuri se inregistreaza la plata cu biletul la ordin, atat ca suma, cat si ca numar de operatiuni.
 
Refuzurile la plata apar in momentul in care in conturile companiilor care au emis intrumente de plata pentru achizitionarea unor marfuri sau servicii nu exista banii necesari decontarii sumelor de catre banca.

ANAF: Ultimele zile pentru declararea veniturilor extrasalariale

Contribuabilii care au obtinut, in 2014, venituri de alta natura decat cele salariale trebuie sa depuna, pana pe 25 mai 2015, o declaratie la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Anul acesta, pentru prima data, formularul 200 se poate depune si online prin intermediul Spatiului Privat Virtual. 

”Data de 25 mai 2015 reprezinta termenul limita pentru depunerea declaratiilor 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit", precum si a formularului 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor”, se arata intr-un comunicat al ANAF transmis in atentia contribuabililor persoane fizice. 

Formularul 200 se depune de catre persoanele fizice care au realizat in 2014, individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Formularul 201 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, care au realizat in anul 2014 venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate.

Formularul 221 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in anul 2015, individual, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Proiect de lege: renuntarea la casa in schimbul platii datoriei la banca

Un grup de parlamentari a initiat un proiect de lege potrivit caruia, atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii, iar datoria sa se stinga.
 

Unul dintre initiatorii proiectului, deputatul Daniel Zamfir, sustine ca acesta ar introduce "principiul echitatii", avand de castig si banca si clientul.

„Din cauza crizei, valoarea garantiei nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul", a explicat Daniel Zamfir, unul din cei 156 de initiatori ai legii.

Si bancile vor avea de castigat

El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea ca banca sa-si recupereze banii mai rapid.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu. "Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se înscrie in trendul directivelor UE", a spus Piperea.

El a aratat ca bancile ar beneficia in urma acestui proiect, adaugand ca problema bancilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar daca s-a aplica mecanismul preluarii rapide a imobilelor ipotecate, pierderea bancilor ar fi mai mica, la 40%-50%.

Piperea a mai spus ca diferenta dintre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice este ca prin acest proiect debitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" si, dupa ce da bunul imobil bancii pentru a-si stinge creditul, poate sa-si cumpere o alta casa, imprumutandu-se in conditiile din prezent sau sa stea cu chirie.

Un studiu european confirma utilitatea solutiei

Inca din primavara anului 2013, un studiu european realizat de London Economics pentru Comisia Europeana la initiativa FSUG (Financial Services User Group) recomanda ca, in situatia in care bancile intentionau sa treaca la executarea silita a unor asemenea credite, consumatorii sa aiba automat dreptul de a stinge datoria prin transferul bunului catre banca.

„Din momentul in care consumatorul este informat ca creditorul doreste sa treaca la executarea silita (...) toti consumatorii, indiferent de nivelul veniturilor, ar trebui sa aiba posibilitatea de a aplica pentru datio in solutum (denumirea in limba latina a darii in plata) imediat”, se mentioneaza in studiul amintit.
Redactorul sef Conso.ro, Alin Iacob, a contribuit in mod activ la realizarea studiului respectiv, care viza intreaga paleta de solutii pentru persoanele aflate in dificultate financiara. Din acest motiv, realizatorii studiului l-au mentionat in debutul acestuia, aducandu-i multumiri speciale pentru ajutorul acordat.