Tuesday, February 4, 2014

ASF dezvaluie salariul lui Isarescu: Cel putin 14.000 euro pe luna!

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, castiga pe putin 14.000 euro pe luna, reiese dintr-un comunicat emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

“Salariile conducerii ASF [...] sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR”, se arata in comunicatul institutiei, care precizeaza ca presedintele ASF  - Dan Radu Rusanu - castiga 14.000 euro pe luna. Prin urmare, guvernatorul BNR incaseaza cel putin aceiasi bani.

Salariile conducerii BNR sunt de mai multi ani ascunse opiniei publice.

Prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu si cei 3 vicepresedinti  - Mircea Ursache, Corneliu Moldoveanu si Ion Giurescu -  castiga echivalentul a 12.000 euro pe luna.

Salariile nete lunare ale directorilor din ASF ajung pana aproape de 4.000 euro pe luna. 
“Nivelul salarial ia in considerare nivelul remuneratiei acordate unor pozitii si functii similare din piata financiara, astfel incat sa existe o corelare cu nivelul salariilor din entitatile supravegheate si sa fie asigurata independenta in actul de supraveghere”, se arata in comunicatul ASF.

De asemenea, ASF justifica aceste niveluri foarte mari ale salariilor prin faptul ca nu este o institutie bugetara. Autoritatea se finanteaza stabilind taxe de functionare pentru societatile financiare supravegheate.

Comisioanele de la creditele Credit Europe Bank sunt declarate abuzive

Tribunalul Bucuresti a stabilit in mod irevocabil ca o serie de comisioane de la creditele acordate de Credite Europe Bank sunt abuzive, iar banca a fost obligata sa returneze banii clientilor.

Prin decizia pronuntata, a fost respins recursul bancii, fiind mentinuta sentinta instantei de fond prin care au fost constatate nule absolut in baza Legii nr. 193/200 clauzele referitoare la comisionul de acordare si comisionul de administrare lunar.

Banca este obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala si sa nu mai incaseze aceste sume pentru viitor.

Sentinta a fost pronuntata si impotriva Credit Europe Ipotecar IFN. Consumatorii au fost reprezentanti in acest proces de cabinetul de avocatura Avram Codrut. 

Hotararea se aplica doar clientilor din acest dosar, nu tuturor contractelor de credit ale acestei banci, insa reprezinta un precedent pentru acest gen de spete.

Volksbank reactiveaza promotia la creditele de consum

Volksbank a inceput o noua promotie la creditele de nevoi personale, in cadrul careia rata dobanzii este de 11,5%, fixa pe toate perioada de rambursare.

Promotia este valabila pana la 31 martie 2014. Clientii care solicita acest credit primesc inapoi 5% din dobanda platita, in cazul in care isi achita ratele la timp.

“Am primit semnale pozitive in perioada promotiei precedente, septembrie-decembrie 2013. Numarul de cereri de credit a inregistrat o crestere semnificativa, ajungand si la 90 cereri/ora si, de aceea, am decis sa revenim pe piata cu o noua promotie”, afirma Marius Istrati, seful departamentului Management Produse Persoane Fizice din Volksbank.