Thursday, June 16, 2016

Analistii estimeaza ca Fed va mentine dobanda la dolar

Eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana domina sentimentul de pe pietele financiare internationale. Inclusiv banca centrala a Statelor Unite (Fed) ia in calcul acest risc, astfel ca analistii se asteapta ca dobanda la dolar sa ramana la actualul nivel, desi institutia americana anunta in urma cu ceva vreme noi majorari.
Pietele financiare sunt in asteptarea deciziei Comitetului de politica monetara al bancii centrale a SUA (Federal Reserve-Fed) in privinta dobanzii de baza. Majoritatea analistilor estimeaza ca Fed va opta pentru mentinerea situatiei actuale, avand in vedere scaderea numarului de noi locuri de munca infiintate de economia americana. Un motiv in plus de prudenta pentru institutia americana este reprezentat si de impactul posibilei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana (in urma referendumului din 23 iunie).

Potrivit unui sondaj derulat de Reuters in randul a 151 de economisti, dobanda de baza a Fed va fi mentinuta in intervalul actual cuprins intre 0,25 si 0,5%.

Fed a majorat dobanda de baza in luna decembrie 2015, prima majorare a costului creditului din ultimul deceniu. In acelasi timp, a "pregatit" pietele financiare pentru o noua majorare de dobanda.

Mai mult, pentru acest an institutia americana avea programate doua noi majorari de dobanda. Insa, aceste planuri au fost revizuite avand in vedere incetinirea economiei mondiale si volatilitatea de pe pietele financiare.

Recent, resedintele Fed, Janet Yellen, a avertizat ca un Brexit ar putea avea un impact economic semnificativ, ingrijorare impartasita si de alti oficiali de la Fed.

Avertismente pentru clientii de internet banking

Bancile din Romania sunt tot mai des victime ale atacurilor cibernetice. Sunt afectati in special clientii care folosesc serviciile de internet banking, au declarat specialistii din domeniu in cadrul unei conferinte de specialitate. Acestia au acordat si cateva sfaturi pentru prevenirea acestor atacuri. 
Expertii sfatuiesc clientii bancilor sa nu acceseze orice link pe care il primesc, sa nu foloseasca parole simple la conturile de internet banking si sa verifice datele  partenerilor de tranzactii telefonic, nu prin email. 

Seful serviciului de Securitate Cibernetica si Monitorizare din CERT-RO, Catalin Patrascu, a declarat ca o serie de virusi informatici dedicati serviciilor bancare au fost configurati sa fie utilizati si pe piata din Romania.

Virusii vizeaza banca dar si clientii

Potrivit acestuia un astfel de virus a fost orientat, de curand, spre 12 institutii financiar bancare din Romania, iar un altul vizeaza clientii bancilor.

„De cele mai multe ori, cei care folosesc online banking au o aplicatie sau o pagina de internet prin care folosesc serviciul. Pur si simplu, virusul a fost invatat sa poata sa recunoasca pagina de home banking sau aplicatia ca sa poata sa fure credentialele sau sa faca tranzactii in numele dumneavoastra", a explicat oficialul citat. 

El a mai atras atentia ca o amenintare care creste continuu vine de la un virus care cripteaza datele in momentul in care suntem infectati si ne cere bani pentru a le decripta. Pentru astfel de cazuri a fost creat un ghid pentru a contracara aceasta amenintare, a mai spus Patrascu. 

"O regula pe cat de simpla pe atat de eficienta: nu dati click oriunde", a recomandat reprezentantul CERT-RO.

Evitati parolele simple

Acesta a mai anuntat ca aproximativ un sfert din adresele IP publice din Romania au fost raportate ca fiind implicate in cel putin o alerta de securitate. Din pacate, insa, rapiditatea cu care se rezolva vulnerabilitatile in Romania lasa de dorit. „Sunt inca vulnerabilitati depistate acum trei ani", a mai declarat Patrascu.
La randul sau, un alt expert in domeniu, a dat cateva sfaturi despre cum sa fie evitat un atac cibernetic.

Potrivit acestuia, companiile trebuie sa controleze foarte bine accesul de la distanta si sa isi defineasca o politica a parolelor, sa monitorizeze continuu si sa aiba alerte in timp real. El a avertizat asupra faptului ca cea mai comuna parola este 12345..., ceea ce este foarte periculos.