Sunday, July 26, 2015

Consiliul Fiscal avertizeaza: Deficitul poate ajunge la 5% din PIB

Adoptarea noului Cod Fiscal, noua lege a salarizarii in sectorul public si implementarea angajamentului politic pentru cheltuielile de aparare, vor determina cresterea deficitului bugetar la 5% din PIB peste 2 ani. Calculele au fost realizate de Consiliul Fiscal si prezentate de presedintele sau, Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, doar aplicarea Codului Fiscal va genera, anul viitor un deficit de 17,1 miliarde de lei, ca prim efect, respectiv 2,3% din PIB. 

In privinta impactului majorarii salariilor in sectorul bugetar, conform noului proiect de lege-cadru a salarizarii, acesta este estimat la 15,5 miliarde de lei, iar cel net la 10 miliarde de lei. Astfel, majorarea salariilor din sectorul bugetar ar avea un impact de 1,3% din PIB, sustine Dumitru. 

„In scenariul in care cresc si salariile in sectorul bugetar, stimulul fiscal prociclic proiectat pentru 2016 ar fi chiar mai puternic ca amploare decat cel din anul 2008", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal. 

In aceste conditii, o viitoare faza de recesiune va fi inevitabila, astfel ca vor fi, din nou, necesare masuri de ajustare structurala de amploare.

Potrivit lui Ionut Dumitru, cresterea economica obtinuta pe termen scurt prin implementarea masurilor anuntate va fi depasita ca amploare, insa in sens invers, de costurile pe care o inevitabila consolidare fiscala le-ar putea genera in faza descendenta a ciclului economic.

Referindu-se strict la reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, prevazuta in proiectul de Cod Fiscal, de la 24% la 19%, presedintele Consiliului Fiscal mentioneaza ca scaderea nu este de 5 puncte procentuale ci de 8 puncte. 

"Cand discutam de reducerea TVA, toata lumea scapa din vedere ca reducerea de TVA nu este doar de 5 puncte procentuale. (...) Daca calculam o cota medie de TVA pe cosul de consum (diverse produse, ce pondere au in coa, ce cota de TVA), o sa vedem ca atunci cand aveam 19% cota standard, cota medie pe cosul de consum era 17,5%. Cand am crescut in 2010 la 24% cota standard, cota medie a ajuns la 22%", a explicat Dumitru. 

Cand s-a redus TVA la paine si produse de panificatie, cota medie a scazut la 20,6%, iar in iunie 2015, cand a fost extinsa cota de 9% la alimente, s-a ajuns la cota medie de 16%, sub nivelul pre-criza, a subliniat presedintele Codului Fiscal. 

"Daca vom continua cu reducerea cotei standard la 1 ianuarie 2016, cota medie va ajunge la 14%. Adica, de fapt, noi avem o scadere de la 22%, cat a fost maximul, la 14%, adica 8 puncte procentuale. Aratati-mi o tara in Europa sau din lume care a mai redus cota de TVA cu 8 puncte procentuale intr-un interval atat de scurt de timp”, a mai spus Dumitru. 

In comparatie cu alte state, cota medie de TVA in Romania la 1 ianuarie 2016, de 14%, ar fi mult sub media europeana si sub toate statele din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, Bulgaria are 20% cota standard si o cota medie de 19,1%, ceea ce inseamna ca are foarte putine produse cu cota redusa.

No comments:

Post a Comment