Friday, June 13, 2014

Negritoiu, ASF: Costurile foarte mari reprezinta una dintre marile probleme ale pietei asigurarilor

Presedintele ASF spune ca industria asigurarilor are in prezent costuri mai mari decat veniturile obtinute. Aceasta se datoreaza atat veniturilor subdimensionate, cat si unor cheltuieli mult prea mari de distributie si vanzare. Cele mai mari probleme raman la Astra, Carpatica Asig si Euroins, dar sunt si alte societati unde lucrurile nu merg bine.

In ciuda faptului ca exista investitori mari din piata globala a asigurarilor care se uita cu interes la piata locala, in opinia presedintelui ASF aceasta sufera de pe urma unor venituri prea reduse si a unor cheltuieli exagerate.

Astfel, pe partea de venituri, se practica “discounturi desantate, in conditiile in care exista companii care vand si la jumatatea primei brute”, afirma Negritoiu, care crede ca o afacere serioasa nu poate rezista pe termen lung in aceste conditii. “Asistam in unele cazuri la un joc piramidal al lichiditatii, care se bazeaza pe prime care acopera nevoi temporare, dar in niciun caz suficiente pe termen lung”.


In plus, pe partea de cheltuieli, costurile de distributie si de vanzare (comisioane, costurile directe de personal, costurile de promovare si marketing) depasesc de multe ori dublul celor practicate pe pietele europene dezvoltate. “Incurajam societatile de asigurare sa practice metode de vanzare loiale, decente si la preturi riguros fundamentate, si in plus, sa se uite in mod foarte serios la costuri. Ne gandim sa intervenim in ceea ce priveste stabilirea unui nivel maxim acceptat al costurilor, precum si niveluri de referinta in zona primelor de asigurare”, afirma Negritoiu.

Auditul intregii piete s-ar putea finaliza in 2014

Noua conducere a ASF se concentreaza atat pe problemele structurale ale pietei, cat si pe cele ale principalilor jucatori, care au generat si cele mai multe probleme asiguratilor – companiile Astra, Carpatica Asig si Euroins.

“Insa si celelalte societati ar trebui sa fie mai atente si sa se comporte in mod responsabil, pentru ca mai sunt si alte societati care practica preturi de dumping si nu au constituite rezervele tehnice corespunzatoare”, sustine Negritoiu.

El a afirmat ca ASF intentioneaza realizarea de inspectii la toate societatile de asigurari, pentru trimestrul IV al acestui an fiind planificat un audit care sa permita o revizie completa a pielei romanesti a asigurarilor.

In ceea ce priveste compania Astra, ASF isi propune salvarea acesteia, existand un plan de recapitalizare care prevede si o infuzie importanta de lichiditate. “Daca totusi aceste lucruri nu se intampla, lucram si la un scenariu de avarie, care are ca principal prioritate protejarea intereselor consumatorilor – a detinatorilor de polite de asigurare” afirma Negritoiu.

Compania Euroins a luat cateva decizii importante, prin majorarea capitalului, prin cresterea semnificativa a rezervelor tehnice pentru daune si prin imbunatatirea echipei de conducere. “Numarul reclamatiilor a scazut substantial si, in plus, ne asteptam ca o parte importanta a infuziei de capital sa mearga catre plata daunelor”, spune Negritoiu, care sustine ca ASF a primit asigurari ca Euroins dispune de capacitatea financiara de a-si onora obligatiile.

In privinta Carpatica Asig, exista un plan de redresare, dar inca ASF si reprezentantii companiei nu s-au pus de acord asupra tuturor termenelor si a masurilor ce urmeaza a fi implementate, discutiile urmand sa continue in perioada urmatoare.

Microintreprinderile pot lua credite cu garantie europeana gratuita

Microintreprinderile, inclusiv start-up-urile, pot obtine finantare cu garantie europeana gratuita in cadrul unui acord semnat intre Libra Internet Bank si Fondul European de Investitii. Dobanzile sunt cu 2,7 puncte procentuale sub cele din oferta standard pentru aceeasi categorie de clienti.

Acordul de garantare face parte din programul European Progress Microfinance ce are in vedere finantarea a peste 400 de microintreprinderi din Romania. Banca ofera raspunsul de finantare in maxim 10 zile.

Microintreprinderile care pot solicita o astfel de finantare trebuie sa aiba cel mult 9 angajati si cifra de afaceri anuala sub 2 milioane de euro. 

Creditele sunt garantate in proportie de 75% de catre Fondul European de Investitii (FEI), restul de 25% reprezentand riscul clientului, acoperit prin contract de fidejusiune. Garantia oferita de FEI nu presupune niciun cost pentru client, asa cum se intampla in cazul garantiilor acoperite de catre FNGCIMM sau FGCR.

“Este foarte important sa stiut ca ne adresam si start-up-urilor, intr-o perioada in care acestea nu prea mai obtin finantare usor. In plus, daca in oferta standard puteam oferi finantare doar cu ipoteca, in cadrul acestui program putem renunta la ipoteca”, potrivit lui Emil Bituleanu, presedintele Libra Bank.

Spre exemplu, un cabinet medical cu istoric de activitate se poate imprumuta la o rata de dobanda standard de 13%, iar un start-up - la 14,5%. Pe de alta parte, un credit agricol presupune o dobanda standard de 11%. In cadrul programului semnat cu FEI, rata dobanzii este cu 2,7 puncte procentuale mai mica fata de oferta standard. In plus, clientii mai platesc un comision de acordare intre 0,5% si 1%.

In prezent, creditele se adreseaza clientilor care activeaza in domenii precum medical, farmaceutic, juridic, notarial, agricol, avandu-se in vedere extinderea si pentru IT.

 “Dorim sa ajungem sa semnam cu partenerii nostri europeni si contracte de finantare, nu numai de garantare. Pana in prezent nu am gasit parteneri seriosi de finantare, insa odata cu acest acord suntem optimisti in acest sens”, a declarat Bituleanu.

Numarul petitiilor la ASF a scazut usor in primele 3 luni ale anului

Numarul petitiilor inregistate in mod unic pe petent a fost de aproximativ 4.700 in primele 3 luni ale anului, in scadere cu 17,4% fata de perioada similara a lui 2013. Peste 90% din acestea se refera la asigurarile auto RCA, Carte Verde si Casco.

In primul trimestru al anului au fost primite, la Directia Protectia Asiguratilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, un numar total de 4.692 de petitii, dintre care au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 3.128. 

Dintre acestea, 2.841 de petitii au fost transmise de catre asigurati, iar restul de catre service-urile auto. 

Celelalte petitii au avut ca obiect solicitari de informatii, reveniri sau completari la cele deja analizate, solicitari care nu intra in sfera de competenta a ASF. 

Din totalul petitiilor transmise de asigurati, 68,53% au fost formulate cu privire la asigurarile obligatorii RCA si Carte Verde, iar 22,35% fac referire la asigurarile facultative de tip Casco. Diferenta o constituie asigurarile de incendii si alte daune la proprietati.

Numarul petitiilor reprezinta 1,52% din numarul total de daune avizate in aceasta perioada (205.047) si 0,02% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare.

Cea mai mare crestere a numarului de petitii apartine City Insurance, inregistrandu-se practic o dublare la nivelul acestora. Pe locurile imediat urmatoare se claseaza Allianz-Tiriac si Uniqa, ambele cu o crestere de 30%.

Pe de alta parte, cea mai mare scadere a numarului de petitii s-a inregistrat in cazul Omniasig, cu aproape 55%. Aceasta este urmata de Generali cu o scadere de aproape 42,8%, Euroins cu 39% si Asirom cu 30,5%.

Topul societatilor cu cel mai mare numar de reclamatii in primul trimestru al lui 2014

Societate/broker de asigurare
Petitii inregistrate in trimestrul I
% din total
Astra
873
27,91%
Euroins
767
24,52%
City Insurance
322
10,29%
Uniqa Asigurari
273
8,73%
Omniasig
239
7,64%
Asirom
173
5,53%
Carpatica Asig
157
5,02%
Allianz-Tiriac
104
3,32%
Groupama
74
2,37%
Generali
39
1,25%
Alte societati/brokeri de asigurare
107
3,42%
TOTAL
3.128
100,00%

Un nou record: Inflatia anuala scade sub 1%

Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a fost mai mica de 1%, ceea ce reprezinta un nou record pentru Romania.

Inflatia a fost de 0,94% in perioada mai 2013 - mai 2014, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. Evolutia s-a datorat ieftinirii produselor alimentare cu peste 3% in acest interval.

Pe de alta parte, serviciile si produsele nealimentare s-au scumpit cu aproximativ 3-4%.

Mentinerea inflatiei la cote foarte reduse face posibila continuarea masurilor de relaxare a politicii monetare de catre BNR. Efectul este mentinerea tendintei descedente la nivelul dobanzilor interbancare, cu efecte favorabile asupra costului creditelor in lei.

Pe de alta parte, dobanzile la produsele de economisire ar putea continua sa scada, diminuand castigurile deponentilor.