Monday, May 5, 2014

ANPC a castigat un proces cu o banca

Presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca a anuntat castigarea, definitiv si irevocabil, a unui proces cu o institutie bancara in care au fost implicati 260 de consumatori carora trebuie sa li se restituie toti banii incasati fara temei legal, incepand cu data de 21 iunie 2010 si pana in prezent.

Cei 260 de consumatori au depus reclamatii la nivelul anului 2010, cand OUG 50/2010 era in forma initiala si se aplica contractelor in derulare.

ANPC a sanctionat contraventional banca si a dispus masuri complementare de restituire a sumelor incasate fara temei legal. Autoritatea nu a precizat care este banca in cauza.

Motivul sanctionarii il reprezinta incasarea unui comision de risc care, ulterior datei de 21 septembrie 2010, a fost transformat in comision de administrare.

Bancile aveau obligatia de a implementa prevederile OUG 50, care limita tipul de comisioane pe care bancile le pot incasa de la clienti. Comisionul de risc nu facea parte din lista permisa de comisioane, insa banca l-a rebotezat in comision de administrare. 

Creditele contractate de consumatorii in cauza variaza de la 20.000 euro la 400.000 euro, comisionul de risc/administrare avand valori cuprinse intre 0,1 % si 0,26%.

Euro coboara la 4,43 lei

Cursul euro-leu a coborat la inceputul lunii mai 2014 pana la 4,43, continuand tendinta de apreciere din zilele anterioare.

In prezent, euro a atins cel mai mic nivel de la inceputul lui 2014. Un nivel atat de scazut nu a mai fost intalnit de la sfarsitul lui octombrie 2013.

In ultima sedinta, leul a inregistrat o apreciere fata de principalele valute. Raportul USD/RON a scazut cu 0,6%, astfel ca dolarul este cotat acum la mai putin de 3,2 lei.

Evolutiile au favorizat si clientii cu credite in franci elvetieni, cotatia CHF/RON ajungand la 3,63 lei. Francul a revenit astfel aproape de nivelul de la inceputul anului, dupa ce cunoscuse o apreciere mai semnificativa in luna februarie.

Reluarea tendintei de apreciere a leului din ultimele luni s-a produs pe fondul majorarii dobanzilor interbancare, ceea ce a facut ca plasamentele in lei sa devina mai atractive pe pietele internationale.

BCR a obtinut un profit de 1 milion lei in trimestrul I din 2014

BCR a inregistrat un profit net de 1 million lei in primul trimestru al anului, fata de pierderea neta de 10,2 milioane lei in perioada similara a anului anterior, pe fondul unui rezultat operational solid care a depasit cuantumul costurilor cu riscul.

Profitul operational s-a ridicat la 551,7 milioane lei, in scadere usoara cu 2,8% fata de primul trimestrul din 2013, in conditiile unui venit operational mai mic, partial compensat de scaderea costurilor, ca rezultat al programului de redresare a bancii.

Venitul net din dobanzi a scazut in aceeasi perioada cu 10,6%, pana la 644,3 milioane lei. Declinul a fost cauzat, in principal, de cererea modesta de credite in segmentele intreprinderilor mici si mijlocii si afacerilor mari, in pofida unor volume stabile de credite retail, acordate in conditiile unui mediu de dobanzi scazute.

Pe de alta parte, venitul net din comisioane a crescut puternic, cu 23,1%, pana la 175,9 milioane lei in primul trimestru al anului fata de perioada similara din 2013, in principal datorita accentului dedicat operatiunilor de tranzactii si plati, precum si solutiilor de investirii alternative oferite clientilor (fonduri de investitii, bancassurance, economisire in sistem ‘Bauspar’, fonduri de pensii).

Cheltuielile operationale au scazut cu 12,4% la valoarea de 362,5 milioane lei, datorita masurilor extinse de optimizare a structurii personalului si retelei de unitati, precum si managementului strict al costurilor. Astfel, raportul cost-venituri s-a imbunatatit pana la valoarea de 39,7% fata de 42,2% in trimestrul I a anului anterior.

Rata creditelor neperformante a crescut usor, pana la 30,2% din totalul portofoliului de credite
la 31 martie 2014, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special segmentul corporate.

“Volumul absolut al creditelor neperformante a continuat sa se reduca, in baza unor eforturi eficiente de
recuperare, a recunoasterii contabile a unor pierderi din credite si vanzarilor de portofolii de credite”, se precizeaza in comunicatul de presa al bancii.

Rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, fata de 60% in primele 3 luni ale anului anterior.

Volumul agregat al creditelor acordate clientilor a scazut cu 14,7% pana la aproximativ 36.667 milioane lei in martie 2014 fata de martie 2013, activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind sa compenseze numai partial rambursarile si contractia portofoliului de credite. 

Banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in moneda locala, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.

Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare, in conditiile in care afacerile noi compenseaza, momentan, doar partial eforturile de curatare a portofoliului. Depozitele atrase au ramas stabile, la 37.367 milioane lei la finele primelor 3 luni ale anului, in scadere cu doar 0,2 % fata de perioada similara din 2013.

La 31 martie 2014, banca a inregistrat o scadere cu 6,8% a activelor totale la finele primelor 3 luni ale anului fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, pana la valoarea de 65.804 milioane lei in perioada.

Rata de solvabilitate la finele anului trecut se ridica la 14,7%.

Profitul net al Bancii Transilvania a urcat cu peste 22% in primul trimestru

Banca Transilvania a raportat in primele 3 luni ale anului un profit net in crestere cu 22,6% fata de aceeasi perioada din 2013, pana la 103,4 milioane lei.

Activele bancii se ridicau la finele trimestrului I la aproximativ 33 milioane lei. Atat soldul creditelor (19.641 milioane lei), cat si totalul resurselor atrase de la clienti (26.674 milioane lei ) au crescut cu aproximativ 0,11% peste nivelul inregistrat in primul trimestru al anului anterior. Raportul credite – depozite este de 73,63%.

In primul trimestru din 2014 au fost acordate, atat companiilor, cat si persoanelor fizice,  peste 22.700 de credite noi, in valoare totala de 2.315 milioane lei. 

“Pe partea de creditare focusul nostru este cresterea responsabila, unde segmentul persoane fizice si firme mici, adica retailul, ramane tinta principala”, a declarat Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 12,97% din totalul portofoliului de credite la sfarsitul trimestrului I 2014, in crestere de la 11,92% in martie 2013. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent si garantii ipotecare reprezinta 123,4%, avand un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani. 

In ceea ce priveste cheltuielile nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare, acestea sunt de 102 milioane lei, banca aplicand si in cursul trimestrului trecut aceeasi politica de provizionare prudenta, adoptata inca de la inceputul crizei financiare. Strategia are ca rezultat consolidarea stabilitatii financiare a bancii. Soldul total al provizioanelor este de 2.607 milioane lei la 31 martie  2014, fata de 2.216 milioane lei la sfarsitul trimestrului I din 2013. 

Solvabilitatea bancii este de 13,49%, luand in considerare profitul cumulat al primului trimestru.