Friday, May 20, 2016

Declaratia de venit trebuie depusa pana pe 25 mai

Persoanele fizice care au realizat, in 2015, venituri in tara, altele decat cele de natura salariala sunt obligate sa depuna la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania. Termenul limita pentru depunere este 25 mai 2016. 

Cei care sunt obligati, dar nu depun formularul pana la data limita, vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.

Teoretic, formularul poate fi completat si online, prin accesarea „Serviciului Privat Virtual”, insa doar cei care detin un certificat digital pot beneficia de aceasta facilitate. De asemenea, formularul completat pe hartie poate fi trimis prin posta, sau depus direct la registratura administratiei fiscale in a carei raza teritoriala se afla domiciliul contribuabilului.

Cine este obligat sa completeze formularul


Potrivit ANAF, trebuie sa completeze aceasta declaratie persoanele fizice care realizeaza in Romania, individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate, jocuri de noroc.

”Declaratia 200 se depune si de catre persoanele fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care obtin venituri din activitati independente din Romania si opteaza pentru regularizarea impozitului in Romania, incepand cu 1 iunie 2015”, se mai arata in comunicatul ANAF. 

Veniturile exceptate de la mentionarea in Declaratia 200

Pe de alta parte, sunt exceptate de la obligatia mentionarii in Declaratia 200 veniturile nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii, veniturile cu impunere finala obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent (cu anumite exceptii), veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, veniturile din arendarea bunurilor agricole, veniturile din cedarea folosintei bunurilor (in anumite cazuri), veniturile sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, veniturile din investitii (cu anumite exceptii), veniturile din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala, veniturile din pensii, veniturile din activitati agricole a caror impunere este finala, veniturile din transferul proprietatilor imobiliare si veniturile din alte surse.

Notarii reduc taxele pentru darea in plata

Uniunea Nationala a Notarilor Publici a trimis membrilor sai o circulara prin care ii indeamna sa primeasca notificarile pentru darea in plata a imobilelor, stabilind, pentru moment, pretul pentru aceasta procedura la 100 de lei. Saptamana viitoare urmeaza ca onorariile notariale sa fie reduse la minimum. 

Deputatul Daniel Zamfir a anuntat ca, impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, a avut o intalnire cu presedintele Uniunii, Viorel Manescu, cu vicepresedintele Doina Rotaru si cu presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca care este si membru in Consiliul Uniunii, in care s-a discutat atat despre impozitul perceput la darea in plata, dar si cu privire la taxele notariale aferente transferului de proprietate. 

"Raspunsul pe care Ministerul de Finante l-a transmis Uniunii nu numai ca nu a clarificat lucrurile, ci i-a bagat si mai rau in ceata pe notari! Un lucru este cert, conducerea Uniunii a probat in aceasta discutie toata buna credinta si disponibilitatea de a-i ajuta pe cei care vor da in plata. Astfel, am fost asigurat ca, printr-o decizie pe care Uniunea Notarilor o va lua  saptamana viitoare, se vor reduce la minim onorariile notariale. Mai mult decat atat, au si trimis in teritoriu o circulara prin care ii indeamna pe notari sa primeasca notificarile stabilind si pretul pentru aceasta procedura care va fi de 100 de lei", se arata intr-un comunicat al deputatului Zamfir. 

Depunerea notificarii sisteaza orice plata catre banca

In plus, el le recomanda celor interesati de aceasta procedura sa depuna notificarile, pentru ca, din acel moment, vor fi sistate platile catre banca si intre timp se va clarifica si plata impozitului. 

"Saptamana viitoare am stabilit din nou o intalnire cu notarii, dar si cu bancherii si finantistii, pentru ca nu-i vom lasa sa perceapa oamenilor disperati impozit pe necaz, pe nenorocire!  Ministerul Finantelor a incercat sa inventeze impozite pentru cei fara niciun venit si acum chiar nu vor sa inteleaga ca nu pot lua impozit unor oameni care prin darea in plata pierd absolut tot, singurul lor castig fiind doar dreptul la libertate? Pot, dar nu vor!", a mai spus Zamfir.

Si Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Guvernului sa elimine impozitul pentru darea in plata, iar notarilor publici reducerea taxelor notariale cu 90%. 

Ministrul Finantelor spune ca analizeaza propunerea de eliminare a impozitului

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat ca analizeaza solicitarea AURSF, insa a reprosat faptul ca, in timpul dezbaterilor pe marginea legii, nu s-a adus in discutie si aspectul impozitarii. Nu se stie, insa, cui i-a fost adresat acest repros. 

AURSF sustine insa ca reprezentantii Ministerului Finantelor, care au participat la discutiile pe aceasta lege, ar fi trebuit sa indice acest aspect. 

"Apreciem ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa dea curs solicitarii noastre, cu atat mai mult cu cat, pe tot parcursul  elaborarii si dezbaterii acestei legi in cadrul comisiilor parlamentare, reprezentanti de rang inalt ai acestei institutii au fost prezenti si au luat cuvantul in repetate randuri, fara a solicita clarificarea impozitarii acestei operatiuni pentru beneficiarii legii", sustine presedintele AURSF, Alin Iacob.

Clientii Credit Europe si Bancpost au initiat cele mai multe notificari de dare in plata

Pana in prezent, cele mai multe notificari au venit la AURSF de la clientii bancilor care au fost cele mai reticente in negocierea cu debitorii cu credite in franci elvetieni si cu debitorii cu probleme in general, pe primele locuri fiind Credit Europe Bank si Bancpost. 
Cei mai multi solicitanti au apartamente cu doua si trei camere, pentru care soldul creditului nu a scazut cu mai mult de 10% de la contractare pana in prezent, majoritatea pe franci elvetieni, a afirmat avocatul AURSF, Alexandra Burada.

Burada a mai spus ca, desi legea nu impune un anumit grad de indatorare pentru cei care vor sa dea in plata, desi bancile solicitasera acest lucru (grad de indatorare de peste 65%), toti cei care au initiat pana acum notificari au un grad de indatorare de peste 90%.

Notificarea trebuie realizata riguros

Avocatul AURSF a mai spus ca, in cazul creditelor cesionate catre entitati din afara tarii, notificarea se transmite institutiei din Romania care incaseaza ratele la credit.

Pentru ca documentarea notificarii necesita o anumita rigoare, specifica intocmirii actelor juridice, AURSF ofera consultanta juridica gratuita pentru cei care vor sa apeleze la aceasta procedura. 

„Recomandam celor care fac notificari  sa faca lucrurile temeinic. Aceste notificari pot foarte usor sa fie refuzate de banci”, a explicat Burada.

AURSF solicita eliminarea impozitului la darea in plata

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) considera ca impozitul in cazul darii in plata trebuie eliminat, avand in vedere ca debitorul nu obtine un castig din aceasta tranzactie. Din contra, acesta iese in pierdere din renuntarea la casa, avansul platit initial si din ratele achitate de la contractare pana in prezent. 
    

In aceste conditii, AURSF a solicitat Ministerului Finantelor Publice, printr-o scrisoare, eliminarea acestui impozit. 

Presedintele AURSF, Alin  Iacob, sustine ca perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea in plata. 

Impozitul trebuie aplicat la valoarea imobilului, nu la soldul creditului

Ministerul Finantelor a transmis, la inceputul saptamanii, o precizare in care se afirma ca debitorul va suporta impozitul in cazul darii in plata, conform Codului Fiscal in cazul transferului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, dar cota de 2% se aplica la soldul ramas de plata, nu la valoarea imobilului. 

Reprezentantii AURSF considera incorecta aceasta abordare. 

Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a explicat ca art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, mentionat si de MFP in precizarea sa, face referire la valoarea imobilului, nu la soldul creditului. 

Ea a prezentat si un exemplu de calcul, din care reiese ca debitorul plateste mult mai mult daca impozitul se aplica la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament in valoare de 24.710 de euro, echivalent lei, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Impreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de  4.100 de lei. 

Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar suma care trebuie platita de debitorul care vrea sa dea apartamentul in plata ajunge la 10.900 de lei. 

Asociatia cere si diminuarea cu 90% a taxelor notariale 

Pe de alta parte, AURSF a transmis, pe 9 mai a.c., o solicitare si care Uniunea Nationala a Notarilor Publici o solicitare de reducere a taxelor notariale pentru cazurile de dare in plata cu 90%. 

In sprijinul solicitarii, reprezentantii AURSF s-au folosit de faptul ca normele Ministerului Justitiei prin care sunt stabilite aceste tarife prevad faptul ca "tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala". 

"Pentru Prima Casa se aplica o reducere de 30% a taxelor notariale, spre exemplu", a explicat Alexandra Burada. 

AURSF a procesat, pana in prezent, peste 100 de notificari, dintre care 15 au fost transmise bancilor. "Majoritatea debitorilor pentru care am procesat notificari au anuntat ca nu pot face rost de aceste sume de bani, pentru impozit si taxe notariale, astfel ca legea devine inaplicabila", a subliniat Burada.

Nume grele pe ''lista rusinii'' publicata de ANAF

Persoane importante apar pe lista restantierilor la fisc, persoane fizice, publicata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) dupa mai multe amanari. Aceasta cuprinde 187.230 de contribuabili, care detin, impreuna obligatii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activitati economice independente sau profesii libere.
Primul pe lista este primarul Sectorului 3 din Capitala, Robert Negoita, cu o restanta in suma de 232 de milioane de lei. Pe locul doi este Florin Mateiu, din orasul Victoria, cu o datorie totala de aproximativ 102 milioane de lei, iar pe locul trei este Bogdan Mihai Ciortea, din Cluj Napoca, cu 21,7 milioane de lei.

Lista ”rusinii” contine si persoane cu notorietate in spatiul public. Este vorba despre George Becali si Silviu Prigoana, cu datorii de aproape patru milioane de lei fiecare, dar si omul de afaceri Cristian Tantareanu, cu 2,7 milioane lei.

Fost ministru al Finantelor, restantier la buget

Interesant este faptul ca si fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, figureaza in baza de date a ANAF cu o datorie de 73.702 lei. De asemenea, Daciana Sarbu, sotia fostului premier Victor Ponta, are o datorie restanta de aproximativ 48.000 de lei. Totodata, avocatul poporului, Victor Ciorbea, impreuna cu sotia, au datorii la stat de peste 570.000 de lei. 

Potrivit ANAF, din totalul restantelor persoanelor fizice se pot recupera, la aceasta data, circa 2,3 miliarde de lei (67,6%). ”Situatia juridica a restului de creante de 1,1 miliarde de lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite, etc) opreste ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita", se mentioneaza intr-un comunicat al ANAF. 

Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. 

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restante fiscale inregistrate la data de 31 martie 2016 (de peste 1.500 de lei in cazul persoanelor fizice) au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale, iar in cazul in care astfel de situatii sunt constatate de contribuabili dupa publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

Pe de alta parte, ANAF precizeaza ca ”nu fac obiectul publicarii confiscarile dispuse prin sentinte civile sau penale, atragerea raspunderii in procese civile de insolventa sau in faza penala, alte creante bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata si cele a caror executare este suspendata".

ANAF a publicat si restantele firmelor si institutiilor publice la stat

Inainte de publicarea listei cu persoanele fizice, ANAF a publicat si restantele inregistrate, tot la 31 martie 2016, de contribuabilii mari, mijlocii si mici. 

La categoria contribuabili mari, pe lista sunt 186 de entitati, cu restante totale de 2,6 miliarde de lei, din care 769 de milioane de lei reprezinta obligatii de plata contestate.

Contribuabilii mijlocii, 2.486, au obligatii fiscale restante in cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care 316 milioane de lei reprezinta sume contestate. 

A treia lista publicata de ANAF contine contribuabili mici si institutii publice, in numar total de 144.829, care inregistreaza obligatii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezinta arierate nerecuperabile.

Presedintele ASF vrea sa interzica reclamele la ''RCA ieftin''

Reclamele de genul "RCA ieftin" ar trebui interzise, considera presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu. El a declarat, in cadrul unui eveniment de specialitate, ca astfel de reclame actioneaza impotriva protectiei consumatorului. 

“Am iesit azi din Bucuresti si am vazut un panou publicitar cu RCA ieftin. Nu se poate sa faci o astfel de reclama. Noi, ASF, probabil ca ar trebui sa interzicem aceasta reclama, care este impotriva protectiei consumatorului”, a precizat presedintele ASF. 

Potrivit acestuia, "RCA ieftin" inseamna, pentru o companie de asigurari, generare de lichiditati (cash generation) si nu administrare de risc (risk administration).

ASF vrea sa stie in cat timp platesc asiguratorii daunele

"Trebuie sa trecem mai accelerat la protectia consumatorului. Protectia consumatorului nu inseamna doar petitii. Ne-am apucat de o analiza statistica, in care vom vedea in cat timp asiguratorii  isi onoreaza obligatiile si in cat timp isi compenseaza clientii. Este mult de lucru la protectia consumatorului" a mai spus Negritoiu. 
 

Asigurarile obligatorii auto (RCA) au fost puternic promovate de-a lungul timpului pe principiul pretului cel mai redus, mai ales ca nu se adreseaza direct celui care cumpara polita ci tertilor care ar putea fi victime ale titularului politelor in trafic. 

In plus, o serie de companii s-au expus excesiv pe aceasta piata, vanzand polite obligatorii ieftine, iar problemele financiare nu au intarziat sa apara. Este cazul Astra Asigurari, societate aflata in faliment, Euroins si City Insurance, in administrare speciala, si Carpatica Asig, in procedura de rezolutie. 

Tarifele la RCA nu mai au motive sa creasca

Referitor la tarifele pentru politele RCA, presedintele ASF sustine ca acestea nu vor mai creste in perioada urmatoare, in conditiile in care nu mai exista argumente fundamentale pentru majorarea acestora de catre asiguratori.

„A crescut predictibilitatea in piata, avem predictibilitate si noi ca institutie. Suntem in stare acum sa spunem ca rata combinata a daunei va ajunge la nivelul de circa 100% pana la finalul acestui an, adica la un nivel la care costurile sunt egale cu cheltuielile”, a mai spus presedintele ASF. 

In 2015, tariful mediu platit de soferii romani pentru asigurarea auto obligatorie s-a situat la 656,7 de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.