Thursday, May 30, 2013

Leul a pierdut tot castigul din sedinta precedenta

Aproape tot castigul obtinut in sedinta precedenta de leu a fost pierdut miercuri. Cotatiile s-au intors in jurul nivelului de 4,35 lei pentru un euro. 

Marti, leul a reusit sa castige peste 2 bani in fata euro iar cursul a scazut la aproape 4,33 lei pentru un euro. tot castigul a fost insa anulat in sedinta de miercuri iar euro a revenit in jurul valorii de 4,35 lei. 

Cursul oficial anuntat de BNR este de 4,3497 lei pentru un euro. 
“Am fost surprinsi de evolutia buna a leului din sedinta de ieri, insa corectia din aceasta dimineata a compensata acea surprinza. Leul a inchis sedinta de ieri la 4,3330/euro intr-o apreciere de 150 de puncte, iar in prezent este cotat la 4,3470/euro. Ne asteptam la o continuare a deprecierii pe fondul saltului deosebit al randamentelor titlurilor de stat americane”, au precizat analistii ING Bank. 

La casele de schimb valutar ale bancilor, in partea a doua a zilei, cursul de vanzare porneste de la un minim de 4,3650 lei pentru un euro. Cursul de cumparare ajunge pana la un maxim de 4,3235 lei pentru un euro. 

Banca Mondiala atrage atentia ca fondurile de pensii nu investesc pe termen lung

Un raport al Bancii Mondiale asupra celui mai vechi sistem de pensii private obligatorii din lume atrage atentia ca fondurile nu investesc pe termen lung. In Romania, situatia este similara. Riscurile sunt suportate de clienti, deoarece vor avea pensii mai mici.

Fondurile de pensii private ar trebui sa se concentreze pe obtinerea unor castiguri pe termen lung pentru participanti. Banii nu pot fi retrasi decat la pensie, astfel ca administratorii nu sunt fortati sa detina active care sa fie usor convertite in cash. Dimpotriva, ar trebui sa caute active subevaluate, care pe termen lung pot genera castiguri ridicate.

Un raport recent al Bancii Mondiala arata ca lucrurile nu stau deloc in felul acesta. In acest scop, s-a analizat activitatea tranzactionala din perioada 1996-2008 a fondurilor de pensii din Chile, tara al carui model de pensii private a fost copiat in toata Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

“Foarte multi oameni isi pun economiile la fondurile de pensii pentru a obtine un randament bun peste 20 sau 30 ani, dar fondurile nu functioneaza asa cum s-a prevazut”, afirma Sergio Schmukler, economist la Banca Mondiala.

Administratorii prefera solutia mai comoda

In urma analizei, s-a ajuns la concluzia ca fondurile de pensii au adoptat strategii de investitii pasive, alocand sume foarte mari in active pe termen scurt – cum ar fi numerar, titluri de stat sau obligatiuni corporative -  ce pot fi usor lichidate.
In decursul anilor, fondurile de pensii din Chile au acumulat sume importante de la populatie. Administratorii au acces la plasamente pe termen lung emise de stat si de catre corporatii, dar nu se inghesuie faca astfel de investitii. Ei prefera investitiile pe termen scurt, deoarece sunt mai putin riscante.

In plus, administratorii cauta in mod permanent ca randamentele obtinute sa tina pasul cu competitia, ceea ce genereaza un comportament de turma. 

Iar acest comportament nu se rezuma doar la a face investitii pe termen scurt. Fondurile isi copiaza intre ele deciziile de investitii, in special, in zonele opace, cum sunt obligatiunile corporatiste. Comportamentul de turma este mai vizibil in cadrul fondurilor care fac parte din aceeasi categorie de risc, ceea ce arata ca administratorii se compara cu competitorii directi.
Clientii vor suporta consecintele

Riscurile pe care actuala situatie le presupune nu sunt deloc de neglijat. Desi clientii platesc comisioane uriase catre administratori, acestia nu isi ating obiectivele pe termen lung si vor genera randamente mai mici decat este anticipat. Implicit, pensia privata incasata in final de client va fi mai mica decat se estimeaza.

Banca Mondiala arata ca pensiile private si-au atras in ultimii ani tot mai multe critici, iar solutiile nu sunt usor de gasit. Raportul sustine ca este necesar ca administratorii sa fie incurajati sa isi asume riscuri mai mari.

“Investitorii si autoritatile de reglementare se confrunta cu un compromis intre nevoia de a monitoriza administratorii in mod regulat si relaxarea unor conditii pentru a le permite realizarea de investitii pe termen lung”, afirma autorii raportului.

La noi, ideea principala vehiculata de autoritatea de supraveghere si de industria pensiilor private este cresterea contributiilor platite de populatie. Eficienta investirii banilor pe termen lung nu este deocamdata pe agenda de lucru.

Comisia Europeana pregateste o noua directiva pentru pensiile private

Presedintele CE, comisarul Michel Barnier a anuntat ca se are in vedere o noua directiva pe zona pensiilor private. Scopul acesteia este de a creste guvernanta si transparenta acestui sector.

Media de varsta in Europa creste iar sistemul de pensii trebuie sa se adapteze acestei schimbari. 

In 2011, o carte alba pe zona pensiilor a adus in discutie cele 3 moduri prin care statele pot asigura pensia cetatenilor carstinici: pensia de stat,pensia privata obligatorie si pensia facultativa. 

De curand si europarlamentarii au pus accentul pe necesitatea mentinerii in paralel a sistemului de pensii publice cu cel al pensiilor private. 

In prezent, pensiile private sunt guvernate de o directiva din 2003. 
“Directiva existenta are scopul de a crea o piata unica pentru pensiile private si sa imbunatateasca functionarea acestora. Totusi, aceste obiective au fost doar partial atinse”, a precizat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Conform acestuia exista 3 puncte mari care necesita imbunatatiri: solvabilitatea fondurilor de pensii, guvernanta si transparenta. In consecinta, pana in toamana anului curent acesta are in vedere stabilirea unui nou cadru legislativ care sa imbunatateasca cel putin zona transparenteisi a guvernantei. In ceea e priveste solvabilitatea, aceasta problema va fi clarificata de Solvency 2.   

“Diversitatea practicilor nationale si diferentele dintre statele membre impedica dezvoltarea unei piete interne adevarate pentru pensiile private si afecteaza protectia viitorilor pensionari”, a mai adaugat Barnier. 

Atentie: Tichetele Rabla 2013 nu au fost inca distribuite

Administratia Fondului de Mediu a transmis o atentionare pentru cei interesati de programul Rabla 2013: tichetele nu au fost inca distribuite dar programul va demara in scurt timp. 

Chiar daca nu a fost avansata o data clara, reprezentantii AFM au precizat ca vor urgenta procedurile astfel incat in cel mai scurt timp posibil programul sa fie functional. 

Pana acum a fost incheiata prima etapa, de depunere a ofertelor din partea colectorilor si dealerilor autorizati. Dupa validarea ofertelor, numele colectorilor si dealerilor va fi publicat pe site-ul AFM si vor fi repartizate tichetele valorice. 
Repartizarea tichetelor nu va fi egala in fiecare judet ci se va realiza in functie de numarul masinilor mai vechid e 10 ani din parcurile auto, conform statisticilor locale. 

Dupa finalizarea acestor proceduri prmergatoare persoanele fizice, companiile si administratiile publice se pot inscrie in program. 

In 2013 pentru casarea unei masini mai vechi de 10 ani se va oferi un tichet valoric de 6.500 lei, transmisibil. La cumpararea unui autoturism nou va putea fi utilizat un singur tichet pentru reducere. 
Tichetele aferente programului Rabla 2012 nu mai pot fi utilizate in acest an.