Friday, November 14, 2014

Cererea de aur este la minimul ultimilor 5 ani

Pe fondul apropierii unei schimbari in politic monetara a SUA si declinului preturilor metalului galben, cererea la nivel global a ajuns la minimul ultimilor 5 ani. 

Cererea pentru aur s-a situat in trimestrul al treilea la 929 tone, cu 2% sub valoarea din urma cu un an iar preturile s-au corectat in 2014 cu 8,5% (este adevarat, aici aprecierea dolarului a atenuat scaderea pretului aurului calculat in alte monede).
La nivel global, 60% din cererea pentru aurul fizic este asigurata de India (225 tone achizitionate in trimestrul al treilea) si China (182 tone, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut). 

In Romania, BCR a inceput sa vanda aur populatiei de la sfarsitul anului trecut, in timp ce Piraeus Bank o facea din urma cu 5 ani.

Angajatorii isi propun sa fie mai generosi in 2015

Peste jumatate dintre companiile romanesti vor sa creasca salariile anul viitor, potrivit unui studiu KPMG in care au fost intervievati 456 de manageri din 8 state din regiune. 

Majoritatea cresterilor salariale vizate sunt intre 2% si 5%.

Potrivit studiului, 23 dintre manageri autohtoni vor sa creasca salariile cu 5-10% si doar 4% iau in calcul majorari peste 10%. La taieri de remuneratii se gandesc doar 2% dintre sefii de companii.
Tarile analizate au fost Romania, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia. 

La noi angajari se asteapta 41% dintre manageri si doar 16% iau in calcul reducerile de personal. 

Motivele principale pentru majorari salariale: cresterea productivitatii, un profit mai mare obtinut de companie, presiunile din partea personalului, imbunatatirea climatului macroeconomic.

Cum arata strategia recuperatorilor dupa trecerea termenului de prescriptie?

Recuperarea unei datorii de la persoanele fizice, la ani buni dupa trecerea termenului de prescriptie, e aproape imposibila. Recuperatorii nu se descurajeaza insa usor iar strategia lor nu sufera de lipsa de imaginatie, cum rezulta din exemplul de mai jos.

Studiu de caz. Datorie putin peste 200 lei preluata de EOS KSI de la Orange in urma cu mai bine de 7 ani. Datoria e compusa din 200 lei taxa de reziliere a abonamentului inainte de termen si dintr-o factura restanta de cativa lei. 

Cum nici Orange nici firmele carora le cesionase creanta initial nu au facut demersuri in justitie pentru recuperarea datoriei in interiorul termenului de prescriptie de 3 ani, nu se mai pot adresa justitiei pentru recuperarea acesteia, decat daca obtin o repunere in termen, obiectiv aproape imposibil de realizat cand este solicitat de o persoana juridica, cum ne-au spus avocatii consultati de noi, avand in vedere ca o firma poate invoca mai greu pentru lipsa de reactie timp de 3 ani a necunoasterii legii, lipsei din localitate, boala, etc.
Ei bine, cum arata o somatie EOS KSI (compania la care a ajuns in final debitul) adresata debitorului in cauza? In primul rand, trimiterea nu vine din partea EOS, ci din partea unei firme de avocatura (pentru credibilitate suplimentara si infricosarea debitorului, desi este vorba deja de o duzina de astfel de avertizari in cazul sau, dupa cum ne-a relatat, deci efectul initial a fost diluat). Ideile-forta sunt urmatoarele:

Pana la data expedierii prezentei notificari EOS KSI a luat toate masurile in vederea solutionarii acestui litigiu in buna conditii, pe cale amiabila, fara success insa, prin urmare “EOS KSI Romania SRL a luat decizia de a apela la forta de constrangere a statului, spre a va obliga (bolduit) sa achitati suma datorata. 

Executorii judecatoresti vor avea indatorirea sa isi exercite atributiile si sa efectueze orice act necesar pentru indeplinirea executarii silite (bolduit din nou) in vederea recuperarii integrale a debitului dvs fata de Orange SA, in cazul obtinerii in instanta (de data aceasta nu s-a mai bolduit, probabil ca nu cadea bine conditionalul pentru demersurile de recuperare) a unui titlu executoriu in acest caz”. 

Ce nu mentioneaza EOS KSI in scrisorare este ca mai intai ar trebui sa se repuna in interiorul termenului de prescriptie datoria, altfel nu se poate adresa justitiei pentru recuperarea sa si nici executorii nu pot interveni in acest caz. 

Dar, cine stie exact toate chichitele astea avocatesti?...Iar debitorii istorici preluati de EOS KSI, la pachet, pentru sume de 5-10% din valoarea datoriilor, pot fi destul de usor speriati cand sunt somati de un cabinet de avocatura….

Finantari auto cu asigurare Casco gratuita

Porsche Finance Group pune la dispozitia clientilor solutii de finantare auto, ce presupun asigurari Casco gratuite pentru primele 6 luni de contract.

Oferta este disponibila pana la 31 decembrie 2014 si se aplica exclusiv la achizitionarea de autoturisme noi, marca Volkswagen, Skoda, Seat si Audi.

Clientii au de ales intre o dobanda fixa de 6,15% sau una variabila de 5,89% pentru finantarile in euro. Exista si varianta unor imprumuturi in lei cu dobanda fixa de 7,39% sau variabila de 7,19%, in prezent.
Cu ocazia aniversarii a 15 ani de activitate, Porsche Finance a lansat si un joc online, cu premii. Pana pe 20 decembrie 2014, cei interesati isi pot testa abilitatile de sofer pe website-ul www.provocareakm.ro, unde pot castiga unul din cele 15 premii puse la bataie.

Tribunalul Galati mentine cursul istoric pentru conversia valutara a unui credit in franci elvetieni

Tribunalul Galati a respins ca nefondata cererea de reviziure formulata de Volksbank privind decizia irevocabila ca unui client care detine un credit in franci elvetieni sa i se converteasca creditul in lei la un curs majorat cu 10% fata de cel existent la momentul acordarii acestuia. 

Clientul va beneficia de asemenea de anularea comisionului de risc perceput de banca, transformat intre timp in comision de administrare credit, pe motivul ca aceasta clauza este abuziva. Ca urmare a acestei decizii, banca va avea de restituit o suma de aproximativ 32.000 lei clientului.

Aplicarea deciziei fusese suspendata ca urmare a cererii formulate de banca. 
Tinand cont ca la momentul acordarii creditului, cursul era de aproximativ 1,9 RON/CHF, din majorarea acestuia cu 10% rezulta un curs de 2,1 RON/CHF.

Prin urmare, clientul va plati ratele la credit la un curs de schimb cu aproximativ 40% mai redus decat in prezent. Astfel, in loc sa i se calculeze ratele la un curs de 3,7 RON/CHF, se va utiliza un curs de aproximativ 2,1 RON/CHF.

Desi aceasta decizie nu are valoarea juridica a unui precedent, este de asteptat sa influenteze viitoarele hotarari ale instantelor de judecata pe aceeasi tema si sa ii incurajeze si pe alti  consumatori sa intenteze astfel de actiuni in instanta, in lipsa unor oferte avantajoase venite din partea bancilor.