Tuesday, April 21, 2015

CEC Bank introduce noi credite pentru agricultori

CEC Bank lanseaza noi produse de finantare pentru agricultori, in baza adeverintelor de subventii eliberate de APIA. Dobanzile practicate in prezent pentru astfel de finantari sunt cuprinse intre 5,78% si 6,03%, in functie de situatia economico-financiara a clientului.
Conform unui comunicat al bancii, noile produse sunt dezvoltate in cadrul parteneriatului cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si destinate beneficiarilor masurii 215 – plati privind bunastarea animalelor – porcine, anul I, sesiunea III si anul III, sesiunea II. 

Creditele nou lansate ofera posibilitatea finantarii a pana la 85% din suma mentionata in adeverinta eliberata de APIA, nu necesita contributie proprie si asumarea riscului valutar, finantarile fiind acordate exclusiv în lei. Comisionul de acordare a creditului este de 0,95% din valoarea acestuia, si exista inclusiv posibilitatea obtinerii garantiei de la FGCR/FNGCIMM. 

Potrivit bancii, consultanta este gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.

CEC Bank a dezvoltat produse de finantare in baza conventiilor incheiate cu APIA inca din anul 2008, cele mai importante programe adresandu-se beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata, beneficiarilor sectorului zootehnie (ovine/caprine/bovine), beneficiarilor masurilor de dezvoltare rurala cuprinse in Axa II din Programul National de Dezvoltare Rurala, precum si beneficiarilor Masurii 215 (pasari/porcine). 

Banca a acordat pana in prezent peste 120.000 de finantari beneficiarilor eligibili, pentru desfasurarea activitatilor curente, cu o valoare de peste 2 miliarde lei.

Reguli mai stricte pentru Fondul Proprietatea si SIF-uri

Proiectul de lege privind administratorii de fonduri de investitii alternative a fost promulgat de presedintele tarii. Legea transpune in legislatia locala prevederile Directivei Europene DAFIA si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

In baza noii legi, Fondul Proprietatea (FP) si cele cinci SIF-uri vor fi reclasificate drept fonduri de investitii alternative la fel ca fondurile de hedging. Aceasta reclasificare care va aduce reguli mai stricte pentru investitiile in companii nelistate si mai multa transparenta cu remuneratiile pe care le incaseaza conducatorii si directorii de investitii care le administreaza.

In perioada urmatoare, Autoritatea de Supraveghere Financiara va trebui sa emita un regulament propriu care sa puna in aplicare prevederile legii.

Romania este printre ultimele tari care transpun in legislatia nationala directiva europeana a administratorilor de fonduri de investitii alternative, DAFIA, in conditiile in care termenul limita initial era luna iulie 2013. Aceasta directiva a fost adoptata de Comisia Europeana ca reactie la criza financiara si la comportamentul fondurilor de hedging, vehicule de investitii considerate vinovate pentru criza. Astfel de fonduri nu sunt inca inregistrate cu domiciliul in Romania.

Bancile pun stapanire pe viata oamenilor

Produsele de creditare reprezinta “o privare fata de bucuriile vietii”, considera romanii care au contractat, in ultimii zece ani, credite imobiliare, ipotecare ori de nevoi personale. Mai mult, debitorii considera ca banca pune stapanire pe existenta lor.

Potrivit unui studiu realizat in luna aprilie de o firma specializata in domeniul cercetarii de piata, cei care au apelat la astfel de produse de creditare sunt constienti ca acestea reprezinta un ajutor pe care nimeni altcineva nu il putea oferi, ori o solutie relativ rapida la o problema.

”Acest lucru nu ii impiedica, insa, pe clienti sa perceapa banca drept o entitate care pune stapanire pe existenta lor: din cauza costurilor mari pe care trebuie sa le achite lunar timp de ani de zile, micile momente de bucurie si rasfat dispar, fiind inlocuite de stres, griji si, adesea, frustrari”, se mentioneaza in studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta.

In plus, romanii cu credite se asteapta ca procesul de comunicare sa fie unul transparent, sa fie informati in legatura cu toate costurile si conditiile, iar banca sa fie flexibila, prin oferirea mai multor posibilitati de accesare a serviciilor/produselor bancare.

“Ei mai simt, totodata, nevoia unui raspuns rapid din partea bancilor atunci cand decid sa contracteze un credit ai de seriozitate pe parcursul perioadei de creditare: respectarea tuturor termenilor contractuali si a 'angajamentului' initial”, sustine Irina Rainer, reprezentant al companiei de cercetare.
 
Care este relatia dintre banca si clienti


Participantii la studiu si-au manifestat nemultumirea in ceea ce priveste relatia cu banca de la care au contractat creditul: birocratia (solicitarea unor acte a caror eliberare poate dura multe zile), aglomeratia (cozile la casierii), lipsa transparentei (comunicare centrata pe beneficiile clientului, fara a fi mentionate toate conditiile contractuale si intreaga lista de comisioane).

Chiar daca, aparent, bancile se intrec in oferte pentru produsele bancare, o buna parte dintre participantii la studiu au fost ingraditi ca si posibilitate de alegere din varii motive - fie clientul indeplinea conditiile de accesare a creditului doar in cazul a 1-2 banci, fie imobilul era in administrarea unei singure banci. Astfel, in anumite cazuri, numai o singura banca a putut raspunde nevoilor clientilor.

Studiul a fost realizat prin intermediul discutiilor online, desfasurate pe platforma SoQual – o platforma de tip Research Community Software. Acest tip de metodologie a permis accesarea platformei de catre respondenti timp de trei saptamani. Targetul a fost reprezentat de femei si barbati cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, care detin cel putin un produs de creditare. 

Discutiile au fost realizate in perioada 16 martie - 3 aprilie 2015.

Un nou jucator pe piata creditelor rapide

Pe piata creditelor rapide a mai aparut un competitor. Compania internationala de credite de nevoi personale MOZIPO, cu o experienta de 7 ani in Europa, si-a deschis primul birou in Romania incepand de la mijlocul acestei luni. 

Primul birou deschis de MOZIPO in Romania este situat in Bucuresti, pe str. Baratiei, nr. 31.

MOZIPO acorda imprumuturi pentru sume cuprinse intre 100 si 1000 de lei, in cel mai scurt timp posibil si cu termen de rambursare de una, doua sau trei luni - optional chiar mai mult, in functie de nevoile si posibilitatile fiecarui client in parte.

In doar 20 de minute, orice persoana care se prezinta la sediul MOZIPO cu buletinul si un numar de cont bancar valid poate obtine banii de care are nevoie.

Mai mult, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, dupa un prim contact intre client si companie, imprumuturile ulterioare pot fi contractate direct online. 
In aceasta situatie, timpul necesar pentru a accesa banii se reduce la 5 minute, cat dureaza completarea unui formular online, de acasa sau oriunde exista o conexiune Internet. 

„Am constatat ca persoanele private infrunta multiple obstacole in cazul in care au nevoie de mici imprumuturi pentru nevoi personale. Dureaza mult predarea documentelor si vizitarea aceleiasi institutii in mod repetat pentru a raspunde la tot felul de intrebari. Astfel de proceduri incomode ii pot face pe clienti sa se simta nesiguri cand cer un imprumut. Noi am simplificat totul la maximum: acordam rapid creditul, iar intrebarile lipsesc cu desavarsire. In plus, am adaptat modul de lucru, astfel incat clientii sa aiba incredere in compania noastra. Facem tot ce ne sta in putinta pentru a multumi clientul”, declara Skirmante Klumbyte, directoarea MOZIPO.

Din 2007, MOZIPO a deservit in Europa un numar de peste 150.000 clienti.


Creditele rapide sunt destinate persoanelor care au nevoie urgenta de bani si nu au nicio alta solutie de finantare la dispozitie. Creditele rapide nu reprezinta insa o solutie pentru a finanta orice tip de cheltuiala.

Dezavantajul major al acestor credite este costul foarte mare pe care clientii trebuie sa il plateasca. Din acest motiv, in multe tari europene, autoritatile au intervenit si au stabilit plafoane maxime pentru costul imprumuturilor.

In cazul in care nu poti obtine un credit de la banca sau de la prieteni ori familie, creditele rapide pot reprezenta o alternativa de luat in considerare. Desi au costuri foarte mari si trebuie accesate doar in situatii-limita, aceste imprumuturi sunt o solutie mult mai buna decat sa iei bani cu amanet sau sa apelezi la camatari.

Activele SIF au scazut in martie

Nivelul cumulat al activelor nete ale SIF-urilor a fost de 6,6 miliarde lei la finalul lunii martie 2015. Valoarea este in scadere cu 1,5% fata de cea inregistrata luna anterioara, potrivit unui comunicat al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
Exprimat in euro, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,5 miliarde de euro, cu 0,9% sub nivelul atins la finalul lunii anterioare.

"Urmarind evolutia activelor nete in luna raportata, se observa ca toate SIF-urile au inregistrat deprecieri in intervalul -0,5% la SIF Oltenia si SIF Transilvania si -2,7% la SIF Moldova si SIF Muntenia. Pe ansamblul anului 2015, SIF Transilvania si SIF Oltenia au trecut pe minus, celelalte SIF inregistrand cresteri ale activelor nete, pornind de la 0,1% la SIF Moldova si crescand pana la 3,8% la SIF Banat - Crisana", se arata in comunicatul AAF.

Preturile de inchidere ale actiunilor, raportate la luna anterioara, prezinta deprecieri pe linie, la toate cele cinci SIF-uri, cuprinse intre 2% si 7%, se mai arata in comunicat. 

"Cumulat, insa, de la inceputul anului, situatia se schimba deoarece doar SIF Moldova cu -1,3% si SIF Muntenia cu -5,3% sunt inca pe minus, in timp ce celelalte SIF sunt toate pe plus", se mentioneaza in comunicat.

"Analizand in structura activele, se poate observa ca, in luna raportata, pe ansamblul SIF, investitiile pe termen scurt au inregistrat o depreciere cu 2,5% fata de luna anterioara", precizeaza AAF. 

Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 88,4% (88,7% anterior), iar ponderea acestor actiuni in total active SIF s-a diminuat pana la 60%, fata de 60,8% la finele lunii anterioare.

Totodata, ponderea investitiilor pe termen scurt in total active ajunge la 67,9% (68,5% anterior) la finalul lunii raportate.

Fondul Proprietatea se va lista la bursa de la Londra

Actiunile Fondului Proprietatea vor fi tranzactionate la Bursa din Londra in jurul datei de 29 aprilie 2015, potrivit unui comunicat de al Fondului. Tranzactionarea se va realiza prin intermediul certificatelor de depozit globale avand la baza actiuni suport (GDR).
"Administratorul Fondului doreste sa anunte ca The Bank of New York Mellon a fost numita de catre Fond ca banca depozitara pentru facilitatile de GDR si ca admiterea la tranzactionare a GDR-urilor pe LSE este preconizata a avea loc in data de sau in jurul datei de 29 aprilie 2015”, se mentioneaza in comunicat. 

La inceputul lunii aprilie, Greg Konieczny, manager de portofoliu al FP, declara ca Fondul Proprietatea intentioneaza sa organizeze o listare secundara pe bursa de la Londra, la inceputului lunii mai, iar prin aceasta listare managerii spera sa deschida Fondul Proprietatea unei game extinse de investitori care, in prezent, au un acces limitat pe piata din Romania.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Isarescu: Nu avem timp sa intram in ERM II la 1 ianuarie 2016

Adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Insa nu suntem inca pregatiti sa facem pasul acesta, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Parerea mea este ca noi nu suntem in fata acestei anticamere, desi ar trebui sa intram in 2016. Nu avem timp sa facem pasul acesta. Ar trebui mai intai sa discutam ce inseamna ERM II, ce inseamna tot acest exercitiu care este un exercitiu ca economia sta unde trebuie ea sa stea, cursul sta unde trebuie, prin fortele pietei, nu ca il sprijina, nu ca ii pune proptele banca centrala, dobanzile sunt unde trebuie.... Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! In Uniunea Europeana sunt undeva in jur de 2%. (...) La noi, la valuta sunt inca 14%. Sa le aducem la 2% ne mai ia ceva timp. Deci noi, astia de la Banca Nationala, care spunem ca am fi cel mai bine pregatiti pentru a intra in zona euro...", a explicat guvernatorul BNR in cadrul conferintei "Calea Romaniei catre Zona Euro". 

In opinia sa, exista inca incertitudini privind cursul de schimb. "Va fi acesta cursul de echilibru si cand RMO se vor duce catre 2%? Si cand lichiditatea din piata nu va mai fi cea care este in prezenta Banuiesc ca, daca ne pregatim bine, nu vom avea nevoie de mai mult de doi ani, doi ani si jumatate (perioada minima necesara de stationare in ERM II - n.r)", a mai spus Isarescu. El a precizat, insa, ca, in prezent, nu suntem in masura sa spunem ca vom ramane in ERM II doar atata timp, daca am intra rapid.

Seful BNR a mai spus ca, in comparatie cu alte tari, avem in mare masura un curs de schimb stabilit de piata, dar mai exista probleme de credibilitate din cauza interventiilor BNR motivate, in mare masura, de excesul de lichiditate. "In ERM II cursul trebuie sa fie cvasi-stabil, dar prin fortele pietei, fara sa intervii", a subliniat Mugur Isarescu. 
    
El a adaugat ca, in cazul in care cursul se misca mai mult decat permit limitele ERM II, se pierde credibilitatea si trebuie sa stam mai mult in anticamera, ceea ce "nu este o chestiune usoara, nu este chiar o gluma".

Banca Comerciala Feroviara lanseaza un nou produs

Banca Comerciala Feroviara ofera clientilor, persoane juridice, posibilitatea de a realiza tranzactii de vanzare/cumparare euro la un curs legat de cotatia BNR. Astfel, cu produsul Piata Interna BCF, firmele pot cumpara sau vinde euro la cursul BNR plus/minus o marja de 0,0069 lei.

Utilizatorii acestui produs au posibilitatea de a efectua o tranzactie pe zi, in limita a 100.000 de euro, la cursul euro/ron publicat de BNR sau minus marja mentionata, se arata intr-un comunicat al bancii. 

”Cei dornici sa utilizeze acest produs trebuie sa transmita instructiunile de schimb valutar in ziua in care doresc sa efectueze tranzactia, in intervalul orar 09:30 – 12:00, pe adresa de e-mail a sucursalei unde a fost deschis contul PRIMUS sau la ghiseul bancii. Tranzactia poate fi vizualizata prin serviciul de Internet Banking sau prin extrasul de cont”, se mentioneaza in comunicat. 

Dupa transmiterea instructiunilor si receptionarea lor de catre banca, suma ce urmeaza a fi tranzactionata va fi blocata in cont, iar operatiunea va fi efectuata dupa anuntarea cursului de referinta de catre BNR, la ora 13:00.

Oferta este valabila de luni pana la finalul acestui an.