Wednesday, April 15, 2015

Bonurile castigatoare la Loteria Fiscala

Bonurile fiscale emise la 7 februarie, cu valori intre 6,00 lei si 6,99 lei, sunt castigatoare la Loteria bonurilor fiscale care a fost organizata de Ministerul Finantelor in a doua zi de Pasti. Premiile totale insumeaza un milion de lei. 
Posesorii bonurilor trebuie sa se prezinte in urmatoarele 30 de zile la unitatile ANAF cu bonurile in original si o copie a actului de identitate, iar premiile urmeaza sa fie incasate in maxim trei luni.

Pentru extragerea de luni au fost luate in considerare bonurile fiscale emise in perioada 2 februarie - 28 martie 2015, cu valoarea totala a unui bon intre 1 leu si 999 lei inclusiv, cuprinzand taxa pe valoarea adaugata.

Sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masa, precum si cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplatitoare de TVA.

Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al ANAF si al Loteriei Romane, pentru o perioada de minimum 30 de zile.

Premiile pot fi revendicate incepand cu prima zi dupa extragere, pana la data de 13 mai inclusiv. In cazul depasirii acestui termen, dreptul posesorului de a beneficia de premiu se anuleaza. 

Loteria bonurilor fiscale consta in extragerea aleatorie a unui numar cuprins in intervalul dintre 1 si 999 inclusiv, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, stabilit prin extragerea succesiva a trei serii de cifre, cuprinse intre 0 si 9, precum si un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului pentru care se organizeaza loteria.

In cazul în care nu exista castigatori, fondul de premiere se reporteaza pentru extragerea urmatoare.

Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, de Sarbatori.

Plata cu cardul poate aduce castiguri si la loterie

Peste 2.050 de tranzactii cu carduri Visa, cu o valoare cuprinsa intre 6 lei si 6,99 lei au fost realizate in data de 7 februarie 2015. Oricare din cei care au facut tranzactiile ar putea fi castigator in cadrul loteriei bonurilor fiscale, care are premii in valoare de un milion de lei. 

Pentru a participa la impartirea castigului, realizatorul platii trebuie sa fi pastrat bonul fiscal, pe care sa il depuna la sediul ANAF in 30 de zile. In caz contrar, pierde dreptul la castig. 

“Visa a sprijinit aceasta masura (Loteria bonurilor fiscale – n.r., implementata cu succes si pe alte piete din Europa, precum Croatia, Slovacia si Portugalia, care se confrunta cu problema evaziunii fiscale la scara larga. Rezultatul primei extrageri ne confirma faptul ca romanii platesc cu cardul si sume mici, cum ar fi cumparaturi de 6 lei, si speram ca in viitor un numar tot mai mare din aceste tranzactii sa fie contactless – tehnologia care ofera o experienta a cumparaturilor mai rapida si comoda intrucat detinatorul cardului nu mai trebuie sa introduca codul PIN pentru plati pana la 100 lei”, a spus Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.    

Pentru a-si revendica premiile, castigatorii trebuie sa depuna bonul fiscal, in original, la orice unitate teritoriala a ANAF, impreuna cu o copie a actului de identitate sau a pasaportului si o cerere scrisa. Valoarea totala a premiilor de un milion de lei se va imparti in mod egal intre toate persoanele care solicita si indeplinesc conditiile loteriei bonurilor fiscale.

Primele garantii pentru Prima Masina

Fondul National de Garantare Creditelor pentru IMM-uri a acordat, la sfarsitul lunii martie, primele garantii in numele si contul statului, pentru cumpararea de masini noi. Valoarea medie a garantiei este de peste 23.000 lei, se arata intr-un comunicat al Fondului.
Primii beneficiari sunt patru tineri din Bucuresti, Arges si Tulcea, care au accesat credite de la Alpha Bank si CEC Bank, se precizeaza in comunicat. 

Conform Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, persoanele fizice pot achizitiona un autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat in procent de maxim 50%, costul finantarii avand o marja maxima de 3 puncte procentuale peste indicele ROBOR la 6 luni.

Pot beneficia de acest program persoanele care, la data solicitarii creditului, au varsta de peste 18 ani si capacitate deplina de exercitiu si care nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, nu inregistreza restante la plata altor credite bancare si  nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat. 

Noi emotii pentru cei cu credite in franci

Francul elvetian creste de la o zi la alta in fata leului, dand din nou emotii celor cu credite in moneda elvetiana. Banca Nationala a Romaniei a calculat marti un curs de 4,2712 lei/franc, in crestere cu 2,5 bani comparativ cu valoarea din sedinta anterioara. Astfel, cotatia a revenit aproape de nivelurile inregistrate pe finalul lunii ianuarie.

Aceasta evolutie are la baza aprecierea francului in fata euro pe pietele externe, unde analistii estimeaza, din nou, ajungerea la paritate. In cursul diminetii, raportul franc/euro a coborat la un minim de 1,03 franci/euro. 

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, ar putea anunta miercuri continuarea programul sau de relaxare cantitativa, ceea ce s-ar traduce prin slabirea monedei euro, francul capatand astfel o si mai importanta sustinere, sustin analistii citati de presa internationala. 
 
La slabirea euro mai contribuie si situatia confuza a Greciei, al carei viitor in cadrul Eurogrupului are o nota consistenta de incertitudine, lucru care ii face pe investitori sa stea deoparte fata de moneda unica.

Programul bancilor de Paste

Bancile nu vor lucra cu publicul luni, 13 aprilie, in a doua zi de Paste. De la aceasta regula fac exceptie unitatile amplasate in centrele comerciale care vor fi deschise sambata si luni in functie programul respectivelor centre.
De exemplu, unitatile BCR si CEC Bank, care au impreuna circa 1.500 de agentii, vor fi inchise pe 13 aprilie, pentru ca ulterior sa revina la programul normal.

Detinatorii de carduri BCR vor putea face plati la oricare dintre comerciantii care accepta carduri, iar serviciul de asistenta de urgenta pentru detinatorii de carduri va fi disponibil 24 de ore din 24, potrivit reprezentantilor BCR. 

In intervalul 11-13 aprilie, unitatile CEC Bank nu vor avea program de lucru cu publicul. ”Reteaua de bancomate, serviciile de plati cu cardul si operatiunile prin Internet Banking vor functiona normal. Serviciul de Call Center al Bancii va fi disponibil non-stop”, se precizeaza intr-un comunicat al bancii. 

De asemenea, unitatile Raiffeisen Bank din hipermakerturi si malluri vor avea orarul curpins intre orele 9 si 18. Retelele de bancomate si POS-uri vor fi disponibile nonstop in aceasta perioada,  la fel si serviciile de internet banking sau liniile de urgenta.

Si unitatile Bancii Transilvania vor fi inchise a doua zi de Pasti, iar sambata, 11 aprilie, sediile BT din centrele comerciale sunt deschise intre orele 10 si 17. ”Sucursala BT Italia va fi deschisa sambata, 11 aprilie, intre orele 8.30  si 11.30, iar in data de 13 aprilie, va fi inchisa”, se precizeaza in comunicat. 

Clientii bancii pot realiza platii sau tranzactii prin metode alternative precum BT24 Internet Banking si Mobile Banking, BT24 Facturi, Bancomate, E-mail Payments, SMS Payments si Facebook sau  Payments (prin BT24), precizeaza banca.

La Alpha Bank, unitatile vor fi inchise in data de 13 aprilie, dar vor fi deschise sambata si luni in unitatile din centrele comerciale, in functie de programul de lucru al centrului comercial.

Limitarea platilor in numerar, de luna viitoare

Limitarea platilor in numerar intra in vigoare de luna viitoare, potrivit Legii pentru intarirea disciplinei financiare privind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile, insa prevederile referitoare la limitarea comisioanelor interbacare se aplica peste un an. 
Potrivit Legii, sunt interzise incasarile in numerar, integral sau fragmentate,  pentru facturile de peste 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare depaseste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei. 

Incasarile in numerar de la persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoana. Fac exceptie incasarile de la persoanele fizice ce pot sa depaseasca acest plafon pentru contracte de vanzare cumparare cu plata in rate.

Documentul limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. 

Limitarea platilor in numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. 

Legea nu vizeaza depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar si nici plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute. 

De asemenea, nu este limitata plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului. 

Plafonul poate fi depasit, conform legii, si pentru retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal.

De asemenea, legea prevede limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit. Insa aceasta prevedere intra in vigoare la un an de la publicarea Legii.

Reactiile bancilor la negocierile cu clientii indatorati in franci

Patru din cele sapte banci care au fost chemate la negocieri de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), in numele membrilor asociatiei, clienti cu credite in franci elvetieni, au raspuns solicitarii. Insa trei dintre ele au dat dovada de o atitudine neconstructiva, se arata intr-un raport al Asociatiei.

Cel trei banci fie au respins negocierile, fie nu au raspuns deloc, „cum a procedat, din pacate, Banca Romaneasca, fie ca ne-au transmis ca nu considera oportun sa ne intalnim, cel putin in acest moment, asa cum au reactionat reprezentantii Bancpost si OTP Bank", se arata in Raport. 

Potrivit Asociatiei, refuzul bancilor de a discuta pe marginea situatiei creditelor propriilor clienti semnifica in fapt un refuz de a discuta cu clientii proprii, ceea ce contravine tuturor mesajelor lansate public de reprezentantii respectivelor banci, precum si tuturor indemnurilor la negocieri facute de institutiile care reglementeaza activitatea bancara.

AURSF a transmis noi solicitari bancilor si, in cazul in care nu-si vor schimba atitudinea, „bancile vor demonstra atat o lipsa de buna-credinta in raport cu proprii clienti, cat si o lipsa manifesta a responsabilitatii contractuale. 

In calitate de imputerniciti ai consumatorilor, vom duce si mai departe aceste dovezi concrete catre toate institutiile abilitate, care pot demara actiuni in vederea solutionarii situatiei in care se afla zeci de mii de familii - Parlament, Ministerul Finantelor Publice, ANPC, BNR, etc.  Daca si aceste institutii, impotriva evidentei, vor refuza sa ia masuri, vom initia si alte demersuri, atat la nivel national, cat si international, pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare”, se mai arata in raportul Asociatiei.
 
Pe de alta parte, patru banci au raspuns solicitarii AURSF. "Raiffeisen Bank ne-a invitat la sediul sau, scopul intalnirii fiind acela de a purta o discutie in care partile sa isi prezinte punctele de vedere si propriile abordari ale solutiilor pe care le vad posibile. Intalnirea a avut loc in dupa-amiaza zilei de 3 aprilie, pe durata a aproape 3 ore", mai spun autorii documentului.

Celelalte banci care au dat dovada de atitudine constructiva sunt Volksbank, Piraeus Bank si Credit Europe Bank. 

Demersul declansat de AURSF a fost facut in data de 17 martie a.c., prin transmiterea de invitatii catre cele sapte banci mentionate, care au acordat credite in franci elvetieni. 

"In dimineata zilei de 18 martie, presedintele ANPC si-a anuntat totala disponibilitate de a sprijini demersul, inclusiv prin asumarea pentru ANPC a unui rol de mediator al negocierilor”, se subliniaza in documentul Asociatiei. 

Membrii AURSF au avut, in data de 24 martie, si o intalnire cu seful reprezentantei FMI de la Bucuresti, caruia i-au expus viziunea asupra modului in care au fost acordate creditele in CHF, asupra necesitatii de impartire echitabila a poverii intre creditori si debitori si asupra demersului initiat in comun de AURSF si de Grupul Clientilor cu Credite in CHF. „A fost abordata si problema clauzelor abuzive din contractele de credit si am discutat si despre viziunea noastra privind necesitatea elaborarii unei legi a falimentului personal echilibrate, care sa tina cont de necesitatea protejarii debitorilor ajunsi in dificultate financiara”, mentioneaza reprezentantii Asociatiei. 

In Asociatie s-au inscris, pana in prezent, 1.473 de clienti, dintre care clienti ai Volksbank - 320, OTP Bank - 275, Bancpost - 265, Raiffeisen Bank - 212, Banca Romaneasca - 153, Piraeus Bank - 141, Credit Europe Bank - 107.

Leul, in cadere abrupta fata de dolar

Leul incheie saptamana in scadere puternica fata de principalele valute, dar in special in fata dolarului american. Pentru vineri, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,1559 lei/dolar, in crestere de la 4,0582 lei/dolar fata de inchiderea de saptamana trecuta. 

Dolarul a crescut, asadar fata de cotatia de joi cu peste 6 bani, dar si fata de cotatia de vinerea trecuta, cu aproape 10 bani. 

Pentru euro, cursul anuntat de banca centrala vineri este de 4,4105 lei/euro, in crestere fata de sedinta precedenta cu 1,4 bani, dar sub cotatia de vinerea trecuta cand a fost de 4,4157 lei/euro. Pe parcursul saptamanii leul daduse semne de intarire fata de euro, pana la un curs de 4,3965 lei pentru un euro anuntat joi. 

Fata de francul elvetian, leul scade incet dar sigur. Cursul a incheiat saptamana la 4,2462 lei/franc, in crestere cu 3,5 bani fata de joi, dar si comparativ cu saptamana trecuta, cand a fost de 4,2296 lei/franc. 

Leul s-a depreciat puternic fata de dolar, cursul stabilit pentru vineri fiind de 4,1559 lei, in crestere cu 6,25 bani (1,53%), fata de anuntul din sedinta de joi, de 4,0934 lei pentru un dolar.
    
Gramul de aur s-a scumpit, vineri, pana la 160,7298 lei, cu 3,36 lei (2,13%) mai mult, comparativ cu anuntul din sedinta precedenta, de 157,3700 lei pentru un gram de aur.