Thursday, August 18, 2016

Sfaturi pentru tranzactii sigure in strainatate

Romanii care calatoresc in strainatate sunt sfatuiti ca, atunci cand realizeaza operatiuni financiare pe internet, sa foloseasca o retea securizata. Aceste indicatii vin dupa ce aproape un sfert (22%) dintre participantii la un studiu au declarat ca au pierdut bani in urma unor astfel de operatiuni, iar 8% au reclamat compromiterea datelor de card.

”Nu este de mirare ca turistii devin victimele infractionalitatii cibernetice. 82% se conecteaza la Wi-Fi oriunde, atunci cand sunt in strainatate si, folosind aceasta conexiune potential riscanta, 61% dintre utilizatori fac tranzactii bancare online, iar 55% fac cumparaturi online”, sustin realizatorii studiului Kaspersky Lab.

18% dintre utilizatori nu fac nimic pentru a se proteja

Potrivit documentului, fara o protectie corespunzatoare, acest comportament expune utilizatorii si banii lor unui risc inutil. Cu toate acestea, s-a constatat ca numai 34% dintre utilizatorii chestionati folosesc o retea securizata (VPN-retea virtuala privata) atunci cand se conecteaza la o retea publica Wi-Fi, in timp ce 18% spun ca nu fac nimic pentru a se proteja.

“In lumea din ziua de azi, permanent conectata, putem calatori usor, in interes de serviciu sau personal, si ramanem conectati. Aceasta capacitate ne aduce oportunitati incredibile, dar ne expune si la pericole, daca nu avem grija. Este foarte simplu sa ne conectam la o retea Wi-Fi potential nesigura, decat sa ne pastram obiceiurile normale privind serviciile de online banking sau cumparaturile online, fara sa ne gandim la consecinte. In timpul vacantelor de vara, le recomandam turistilor sa fie mai precauti, sa se gandeasca de doua ori la activitatile online pe care le au in strainatate si sa ia masuri pentru a-si proteja banii”, a declarat David Emm, principal security researcher la Kaspersky Lab.  

Astfel, pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui sa se comporte prudent atunci cand se afla in afara tarii, sa fie atenti unde le sunt cardurile, sa se conecteze la Internet cu ajutorul VPN-ului si sa foloseasca o solutie eficienta, care le permite sa introduca informatii financiare si sa faca tranzactii pe orice site bancar sau de e-commerce, intr-o maniera sigura, se mai arata in documentul citat. 

Aproape jumatate din turisti se tem ca pierd bani daca realizeaza tranzactii in strainatate

Oricum, cel putin teoretic, utilizatorii sunt constienti de pericolele la care se expun atunci cand realizeaza tranzactii in strainatate. Studiul a aratat ca 45% dintre persoanele care calatoresc, fie in scop turistic fie cu afaceri, sunt de parere ca pierderea banilor este una dintre principalele trei amenintari cu care se pot confrunta in strainatate, iar compromiterea cardului este plasata in Top 3 amenintari, de catre 35% dintre utilizatori.
    
In schimb, este mai mic numarul respondentilor care au mentionat infectarea dispozitivului (11%) sau frauda online (20%) printre primele trei motive de ingrijorare atunci cand calatoresc. Pe de alta parte, 18% dintre participanti sustin ca au fost victimele infractionalitatii cibernetice atunci cand se aflau in afara tarii.

Oferta de conversie a OTP Bank a atras 72% din clientii vizati

Clientii OTP Bank Romania care au intrat in programul de conversie a creditelor in franci elvetieni au obtinut un discount mediu de 21,2% din creditul convertit. Potrivit institutiei, dintre cei aflati in litigiu cu banca, 71% au obtinut, prin programul de conversie, reduceri mai mari decat sumele obtinute in instanta.
 

Banca sustine, printr-un comunicat de presa, ca mai mult de 7.000 de clienti au semnat deja contractele de conversie, numar care reprezinta 72% dintre clientii bancii cu credite in moneda elvetiana. 

Potrivit institutiei, discounturile oferite clientilor prin programul de conversie reprezinta un efort financiar pentru banca de 425 de milioane de lei. 

„Prin lansarea programului de conversie a creditelor in CHF, ne-am propus sa le oferim clientilor nostri una dintre cele mai competitive solutii de pe piata. Fiecare client a primit o oferta personalizata, in functie de tipul sau de credit, anul in care a fost acordat si rata initiala a dobanzii", a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania. 

Aproape 900 de litigii in instanta s-au stins prin conversie

Potrivit comunicatului citat, clientii bancii au preferat discounturile oferite prin programul de conversie la creditele in franci elvetieni, in loc sa mearga in instanta, fapt care ar fi implicat un interval de timp mult mai lung de solutionare, costuri suplimentare pentru clienti, precum si riscul ridicat de a obtine reduceri mult mai mici sau chiar riscul potential de pierderi.

"Prin urmare, un numar de 879 de contracte de creditare implicate in litigii cu banca au fost convertite si, datorita acestei actiuni, disputele dintre cele doua parti au fost incheiate in mod amiabil. In plus, instanta a stabilit 386 de decizii finale pentru reconcilierea partilor implicate. Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de catre OTP Bank prin programul de conversie au fost mai  mari decat sumele obtinute in instanta", se subliniaza in comunicatul citat. 

OTP Bank Romania a lansat oferta de conversie a creditelor in franci elvetieni garantate cu ipoteca in decembrie 2015. Initial, aceasta a continut o serie de clauze considerate abuzive de catre clienti, insa ele au fost eliminate de catre banca, iar conversia efectiva a creditelor a fost demarata la inceputul acestui an. 

Oferta, care viza 80% dintre cei 10.500 de clienti cu credite in franci elvetieni, presupunea conversia in lei sau euro, si, la vremea respectiva, promitea clientilor ca vor beneficia de un discount la sold cuprins intre 17,5% si 25%. 
 
De oferta de conversie au beneficiat si cei ale caror credite au fost externalizate de banca, de-a lungul timpului. Dobanzile la creditele convertite in lei sunt legate de ROBOR la 3 luni, la care se adauga 3,5 puncte procentuale, pentru creditele ipotecare, respectiv 4 puncte pentru creditele de consum cu ipoteca. Pentru cei care au ales conversia in euro, marjele sunt de 4,5, respectiv 5 puncte procentuale peste EURIBOR la 3 luni

S-a dat startul la finantari nerambursabile pentru IMM si SRL-D

Firmele mici si mijlocii, care isi desfasoara activitatea de cel putin doi ani, dar si antreprenorii debutanti, pot cere statului, incepand de marti, finantare nerambursabila pentru dezvoltarea propriei afaceri. In cazul firmelor deja infiintate, suma primita poate ajunge la 120.000 de lei, iar pentru debutanti la 45.000 de lei.  
Pentru intreprinderile mici si mijlocii, una din conditii pentru a primi acest ajutor este sa nu figureze cu datorii la bugetele de stat. In plus, suma astfel obtinuta nu poate depasi echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile (exclusiv TVA) aferente proiectului. 

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Economiei, schema este valabila pana la 31 decembrie 2016, iar platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2017.

Bugetul total alocat acestei scheme pentru anul bugetar 2016 este de 17 milioane de lei, astfel ca, prin implementarea acestui program, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de cel putin 141 de beneficiari in acest an. 

Pot beneficia de prevederile programului societatile (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii) care indeplinesc conditiile legale de incadrare in categoria IMM (au pana la 249 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro, echivalent lei).

Bugetul pentru SRL-D acopera finantarea pentru mai mult de 500 de firme

In cazul debutantilor (SRL-D) care deschid o societate cu raspundere limitata, ajutorul nerambursabil poate ajunge la 45.000 lei (echivalentul a circa 10.000 de euro), iar bugetul total pentru 2016 alocat programului este de 22,7 milioane de lei, din care se etimeaza finantarea a cel putin 501 beneficiari. 

Schema este valabila, de asemenea, pana la 31 decembrie 2016, iar platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2017.

”Prin program se acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, conduse de intreprinatorii debutanti in afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata debutanta (SRL-D), se mentioneaza in informatiile citate. 

Pentru a participa la program, microintreprinderea trebuie sa respecte legislatia pentru incadrarea in aceasta categorie si sa fie infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci intreprinzatori debutanti asociati. 

Insa, pentru a primi finantare in cadrul programului, firmele nu au voie sa desfasoarea activitati in anumite domenii cum ar fi intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat, respectiv pescuitul, acvacultura, activitati legate de productia produselor agricole etc.

Piraeus Bank vine cu o oferta concreta pentru clientii cu credite in franci

La un an si jumatate de la izbucnirea crizei leului in fata francului elvetian, Piraeus Bank vine, in sfarsit, cu o oferta concreta de conversie pentru clientii cu credite in franci garantate cu ipoteca. Banca acorda un discount imediat de 15% la sold si promite inca doua reduceri de cate 10%, o data la trei ani, pentru cei care platesc la timp. 

”Clientii care au contractat de la Piraeus Bank Romania credite in franci elvetieni (CHF) pentru nevoi personale cu garantie imobiliara, ipotecare sau de investitii imobiliare vor putea beneficia de o noua oferta a bancii, creata special pentru a veni in sprijinul lor. Astfel, banca a decis sa preia de la clientii care intampina dificultati financiare in rambursarea creditelor contractate, o parte din efectele negative ale evolutiei nefavorabile a cursului de schimb al CHF, propunand reduceri ale soldului creditului si conversia in moneda locala (RON)”, se arata intr-un comunicat al bancii.  

Concret, programul presupune reducerea imediata a soldului creditului in CHF cu 15%, conversia in lei a soldului obtinut dupa aplicarea reducerii mentionate si, suplimentar, doua reduceri de cate 10%, aplicate la fiecare 3 ani, daca pe parcursul acestor perioade nu se vor inregistra intarzieri la plata ratelor.

Beneficiaza de program doar cei cu restante sub 90 de zile

Pentru a beneficia de aceasta oferta, clientii trebuie sa se asigure ca nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 89 de zile in momentul solicitarii conversiei, se mai arata in comunicatul bancii.

In perioada imediat urmatoare, ”pentru a asigura o deservire adecvata a clientilor, reprezentatii Piraeus Bank vor planifica si vor demara contactarea persoanelor care detin credite in CHF cu garantie imobiliara, prioritar a acelora care au intampinat dificultati la rambursarea creditelor”.

Potrivit comunicatului, hotararea cu privire la acest program a fost luata de catre actionarul majoritar (Piraeus Bank Grecia), si urmeaza sa fie supusa ratificarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor Piraeus Bank Romania S.A. 

Banca a imbunatatit oferta fata de cea din toamna trecuta

Oferta actuala este mult diferita de cea anuntata de banca in toamna anului trecut. Atunci, institutia oferea clientilor cu credite in euro sau franci elvetieni, garantate imobiliar, doar posibilitatea reducerii ratelor lunare, in medie cu 13%. La vremea respectiva, reprezentantii institutiei sustineau ca reducerea de rata ar putea ajunge, in functie de conditiile specifice fiecarui credit, pana la 35%, fara a aduce clarificari in acest sens. In plus, daca media de reducere era de 13%, s-a tras concluzia ca puteau fi cazuri care nu ar fi beneficiat de nicio reducere.  

Totodata, banca promitea clientilor vizati si costuri „sub media actuala a pietei”. Insa exprimarea a fost considerata vaga, avand in vedere ca nu se specifica despre ce medie este vorba. 

La vremea respectiva, oferta Piraeus Bank era considerata cea mai slaba din cele anuntate de alte banci, avand in vedere termenii incerti si faptul ca nu se oferea nicio reducere la soldul creditului.

Titlurile de stat pentru populatie sunt cautate si la BVB

Titlurile de stat pentru populatie din emisiunea Fidelis Centenar continua sa prezinte interes si dupa incheierea perioadei de oferta publica, atunci cand au fost subscrise de peste sapte ori. Asa se explica faptul ca, in doar o saptamana de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, pretul a urcat de la 100,57 lei/titlu la 101,25 lei/titlu. 
Asta inseamna ca un detinator, daca a vandut titlurile dupa o saptamana a obtinut un castig de 1,25%, mai mult de jumatate din dobanda oferita de stat, de 2,15% pe an. 

Insa trebuie mentionat ca, la tranzactionarea pe Bursa se plateste si un comision, care este plafonat la 0,1% din valoare la bancile din consortiul de intermediere, dar poate fi diferit la ceilalti intermediari din piata. 

Totusi, este de remarcat faptul ca in intervalul mentionat, valoarea unui titlu a atins  chiar si 101,45 lei pentru un titlu, in timp ce valoarea nominala este de 100 de lei. 

Obligatiunile au fost listate vinerea trecuta la Bursa de Valori Bucuresti, iar valoare totala a emisiunii este de peste 735 de milioane de lei, suma subscrisa de populatie in perioada de oferta publica. 

Ghid pentru tranzactiile cu titluri de stat


Odata cu listarea titlurilor, Bursa de Valori a publicat si un ghid intitulat „Ce pot face cu tilturile de stat Fdelis Centenar”. 

Din acest ghid, detinatorii pot afla care le sunt optiunile in legatura cu titlurile cumparate dupa ca s-a inchis oferta. 

In cazul in care detinatorul doreste sa pastreze titlurile de stat, el va primi cuponul anual si la maturitate principalul. 

Insa, daca acesta vrea sa vanda sau sa cumpere alte titluri, trebuie sa deschida un cont de tranzactionare (investitii) la o banca sau intermediar.

„Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie sa aiba un cont deschis la o banca sau intermediar”, se mentioneaza in ghidul citat. 

Potrivit documentului mentionat, titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzactionare la BVB sub simbolul R1808A. 

Cum se formeaza pretul unui titlu la Bursa

Pretul curent al titlurilor poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, introducand simbolul R1808A in casuta de Cautare de pe pagina principala.

Cotatia este stabilita prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, in baza cererii si ofertei, fiind dependenta de conditiile pietei. 

„Pretul este exprimat ca procent din valoarea nominala si poate fi mai mare sau mai mic decat valoarea initiala de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, in situatia in care un investitor tranzactioneaza pe 5 august 2016 la un pret de 100,2%, iar volumul este 10, valoarea tranzactiei se determina pe baza acestui pret, la care se adauga dobanda acumulata de la inceputul perioadei de cupon pana la data decontarii tranzactiei – 9 august 2016 - stabilita la 2 zile lucratoare fata de data tranzactiei, si a volumului ordinului respectiv”, se mai arata in ghidul mentionat. 

Referitor la momentul incasarii banilor in cazul vanzarii titlurilor, ghidul mentioneaza ca, in cazul in care tranzactia se realizeaza luni, schimbul intre bani si titluri dureaza 2 zile lucratoare. Astfel, banii vor fi disponibili in contul de tranzactionare miercuri.