Tuesday, March 29, 2016

Analistii estimeaza cresterea dobanzilor si a cursului de schimb

Analistii din cadrul CFA Romania se asteapta, in urmatoarele 12 luni, la cresterea dobanzilor, a inflatiei, la inrautatirea situatiei macroeconomice globale si la deprecierea leului in raport cu euro pana la o valoare medie de 4,4817 lei/euro. Indicatorul de incredere macroeconomica al organizatiei a atins, in februarie, minimul ultimelor 12 luni.
Indicatorul CFA Romania, lansat in 2011, cuantifica anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica pentru un orizont de timp de un an. In februarie, acesta a avut o valoare de 55,5 puncte (unde 0 inseamna lipsa increderii, iar 100 inseamna incredere totala in economie), in scadere cu 0,6 puncte fata de ianuarie.

Acesta este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile cu privire la mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie, pentru o perioada de un an. 

Astfel, indicatorul conditiilor curente a avut in februarie o valoare de 62 de puncte, in crestere cu 1,3 puncte, pe cand cel al anticipatiilor s-a redus cu 1,5 puncte, la 52,2 puncte, atingand minimul ultimelor 12 luni.

In ceea ce priveste conditiile macroeconomice globale, peste jumatate dintre participantii la sondaj (55,6%) preconizeaza o inrautatire a situatiei, iar 40,7% dintre acestia spun ca va fi normala in urmatorul an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Cursul ar putea varia intre 4,35 lei/euro si 4,65 lei/euro in urmatoarele 12 luni

Astfel, 71,7% dintre analisti se asteapta la o crestere a inflatiei in urmatoarele 12 luni, aceasta putand atinge un maxim de 2,9% la finele anului.

De asemenea, acestia estimeaza un avans al ratelor de dobanda in lei pe piata interbancara la trei luni (57,4%), al randamentelor obligatiunilor pe cinci ani (68,5%), dar si o scadere a indicelui bursier BET (45,3%).

Pentru evolutia cursului de schimb euro/leu, 43,4% dintre respondenti preconizeaza o depreciere a monedei nationale, iar 41,5% spun ca nu vor exista variatii.

Pentru urmatoarele sase luni, analistii estimeaza un minim de 4,4 lei/euro si un maxim de 4,55 lei/euro, iar pe un orizont de un an, cursul ar putea fluctua intre 4,35 lei/euro si 4,65 lei/euro, ca extreme.

AAFBR: BNR mentine dobanda la 1,75% in 2016

Tendinta descrisa de membrii CFA Romania este confirmata si de asteptarile Analistilor Financiar-Bancari. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia de profil, Banca Nationala a Romaniei va mentine, anul acesta, dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, insa anul viitor o va majora la 2,5% pe an, ceea ce va antrena si cresterea dobanzilor de catre banci atat la depozite cat si la credite. 

Analistii Financiar-Bancari estimeaza, insa, o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii atat la lei, cat si la valuta, pana la finalul acestui an, la 6% (de la 8% in prezent) la lei si la 10% (de la 12% in prezent) la valuta, decizie care ar lasa bancilor mai multi bani disponibili pentru creditare.

Simplificare la plata taxelor locale online

Romanii din tara si din strainatate au, incepand de la finalul saptamanii trecute, posibilitatea sa isi plateasca taxele si impozitele locale online, cu cardul, fara sa mai fie nevoiti sa mearga la administratia financiara pentru a obtine datele de acces. Trebuie insa, ca si administratia de care apartin sa fie inrolata in sistem. 

Platforma online de plata a taxelor si impozitelor locale prin card bancar, Ghiseul.ro, ofera posibilitatea utilizatorilor sai sa primeasca codul de utilizator si parola de acces in sistem prin intermediul e-mail-ului, insa numarul de primarii inrolate in sistem ramane limitat. 

Astfel, persoanele fizice care vor sa scape de cozile de la ghiseele administratiilor financiare si sa-si plateasca online amenzile, impozitele si taxele locale, vor putea obtine, in cateva minute, user-ul si parola necesare pentru a vedea ce datorii au si apoi pentru a plati darile direct din fata computerului.

In acest scop, utilizatorul trebuie sa acceseze platforma Ghiseul.ro, sa introduca CNP-ul, datele de pe cardul bancar personal (numarul cardului afisat pe partea din fata a acestuia) si o adresa de e-mail pe care va primi datele de acces, numele si prenumele, telefonul mobil si un cod din cifre si litere. Dupa ce toti acesti pasi sunt urmati, contribuabilul va primi pe adresa de e-mail indicata, datele de acces cu ajutorul carora va putea sa vada ce obligatii de plata are si sa le plateasca online. 

Comisionul pentru plata online este suportat de primarie

In prezent, Ghiseul.ro permite plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto, insa doar 192 de primarii sunt inrolate in sistem, din cele aproximativ 3.500 cate exista la nivel national. Comisionul perceput este de maxim 30 de lei, dar este suportat integral de catre primarii.

Deocamdata, nici Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu este inrolata in Ghiseul.ro. Ministerul Finantelor Publice sustine, insa, ca ”tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri”, sustine institutia citata. 

In cei cinci ani de la relansarea platformei Ghiseul.ro, peste 100.000 de utilizatori, persoane fizice au accesat-o pentru plata amenzilor, taxelor sau impozitelor locale online cu cardul bancar. Insa, tot ca noutate, a fost introdusa si plata online a taxelor si impozitele, prin card, pentru persoanele juridice, insa deocamdata este valabila doar pentru contribuabilii din sectorul 3 al Capitalei.