Thursday, March 13, 2014

Clientii ING si Banca Transilvania sunt tinta unor atacuri de phishing

Clientii serviciilor de online banking ale ING si Bancii Transilvania sunt tinta unui val de atacuri de tip phishing, potrivit laboratoarelor Bitdefender.

In ultima saptamana s-au intensificat atacurile informatice de acest tip ce par a fi puse la cale de aceiasi hackeri. Dupa ce le fura datele bancare prin intermediul paginilor phishing, escrocii informatici fac plati online in numele victimelor si le golesc conturile.

“Pana de curand, a fost o perioada de acalmie in materie de phishing-uri care vizeaza site-urile bancilor romanesti, dar in ultima perioada aceste atacuri au revenit si tintesc clientii Bancii Transilvania si ING. Pentru ca paginile arata exact ca cele legitime ale bancii si sunt in limba romana, multi oameni cad in capcana”, afirma Alina Damian, online threats researcher la Bitdefender.

Site-urile de tip phishing imita in totalitate continutul paginilor autentice de logare ale bancilor. De aceea, Bitdefender recomanda utilizatorilor sa verifice intotdeauna ca au o conexiune securitizata, semnalata in browser prin “https”.

Visa: In Bucuresti, taxele si impozitele pot fi platite cu cardul si in malluri

Taxele si impozitele locale pentru Bucuresti pot fi platite cu cardul si in locatii speciale, deschise in centre comerciale si sucursale bancare, ca urmare a unui parteneriat intre Visa Europe, bancile membre si primariile sectoarelor Municipiului Bucuresti. 

Plata se poate face cu orice tip de card bancar, cu ajutorul aceluiasi sistem informatic disponibil si la administratiile fiscale. Astfel, in baza actului de identitate, contribuabilii vor afla cu exactitate sumele de plata, inclusiv eventualele restante, si pot decide sa le plateasca partial sau integral.  

Locatii speciale deschise pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale: 

      o    Sectorul 1 – contribuabilii pot plati taxele si impozitele locale cu cardul in agentiile Raiffeisen Bank din Promenada Mall si Feeria - Baneasa Shopping City. Programul de functionare al celor doua agentii este 10.00 – 22.00
      o    Sectorul 2 - contribuabilii pot plati taxele si impozitele locale cu cardul la standul deschis special zilnic in hipermarket-ul Cora Pantelimon, intre orele 10.00 – 22.00
      o    Sectorul 3 - contribuabilii pot plati taxele si impozitele locale cu cardul si pot ridica datele de acces in ghiseul.ro de la standurile special deschie zilnic in Bucuresti Mall, Auchan Titan si Auchan Vitan, intre orele 14:00 si 20:00
      o    Sectorul 4 - contribuabilii pot plati taxele si impozitele locale cu cardul la standul din Sun Plaza Mall, deschis zilnic in intervalul orar 15.00 – 20.00


Parteneriatul face parte din a 5-a editie anuala a campaniei nationale de promovare a utilizarii cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale, derulata intre 15 ianuarie – 31 martie 2014.

Toti posesorii de carduri Visa care isi achita taxele si impozitele locale cu cardul in perioada campaniei, vor participa la o promotie in cadrul careia vor putea castiga, prin tragere la sorti, premii totale in valoare de peste 130.000 lei. Fiecare plata efectuata cu cardul Visa reprezinta  inscrierea automata in promotie si o sansa in plus la tragerea la sorti. 

Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania a crescut anul trecut cu 36%, la 133 milioane lei, sustinuta de tranzactiile la POS (+38%), potrivit datelor raportate de bancile din tara membre ale Visa Europe. Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a crescut usor anul trecut, cu 4%, la 358 lei.

Profit in scadere la UniCredit

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 87,7 milioane lei in 2013, fata de 173,1 milioane lei in 2012.

Profitul operational s-a ridicat la 765,5 milioane lei, din care s-a acoperit un cost net cu provizioanele pentru credite de 744 milioane lei. Costul riscului pentru anul 2013 a fost de 4,4 puncte procentuale, informeaza banca.

Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 10,6% a finantarilor acordate IMM-urile si de majorarea cu 18,4% a creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice.

Pe segmenul economisirii, s-a inregistrat un avans cu 13,8% a sumelor depuse de IMM-uri si cu 36,7% a depunerilor efectuate de persoane fizice.

“Estimam o dinamica mai lenta a PIB in 2014 comparativ cu 2013, o activitate de creditare inca limitata si o profitabilitate a sistemului bancar in continuare sub presiune. In ciuda conjuncturii economice care se mentine dificila pentru sistemul bancar, UniCredit Tiriac Bank va continua sa se concentreze pe dezvoltarea prezentei sale in piata”, a spus CEO-ul UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

Piata de factoring s-a consolidat la 2,7 miliarde de euro in 2013

Desi cu o scadere de 16 procente la mijlocul lui 2013 fata de 2012, piata de factoring a reusit sa compenseze o parte din pierderi in cea de a doua jumatate a anului. Aceasta se ridica la 2,72 miliarde de euro in 2013, inregistrand o contractie de aproximativ 5-6 procente fata de 2012, conform unui studiu al Asociatiei Romane de Factoring (ARF). 

“Piata a reusit sa recupereze volumele in a doua jumatate a anului, cand, in mod traditional, factoringul devine mai accesat de companii. In acelasi timp insa, aceasta evolutie reflecta, inca o data, maniera prudenta in care bancile si institutiile financiare nebancare, pot sa sustina companiile romanesti prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, in care firmele care intra in insolventa sunt in continuare in crestere”, declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Pe categorii de servicii, factoringul de export a inregistrat o usoara crestere fata de anul trecut, in timp ce factoringul de import a suferit o scadere, urmand evolutia generala descendenta a importurilor din 2013. 


In ceea ce priveste ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8%, a fost inregistrat de constructii, in principiu in baza unor proiecte din sectorul public. Pe segmentul constructiilor, a existat chiar o crestere a ponderii fata de anul precedent, cand nivelul a fost de 28% din totalul domeniilor care au apelat la factoring. 

Studiul mai arata, de asemenea, ca ponderea sectorului farma in accesarea factoringului intern a crescut de la 1% in 2012) la 5,4% in 2013, sustinut si de prima facilitate de factoring de tip club din Romania, in timp ce ponderile domeniilor agricol si alimentar, respectiv auto si echipamente au suferit usoare contractari. 

Cea mai mare scadere a factoringului intern se regaseste in domeniul generic numit in studiu metale, chimicale si reciclare, ponderea ajungand la 4,5%, fata de 14,7% in 2012. 

“Daca in 2012 finantarea prin factoring parea sa fie apanajul companiilor cu cifre de peste 5 milioane de euro, anul trecut am constatat o crestere destul de consistenta in zona companiilor cu afaceri mai mici de 5 milioane de euro, incadrate la categoria IMM. Daca in 2012, volumele derulate prin factoring de catre aceste companii aveau o pondere de doar 16,3%, anul trecut nivelul acestora a crescut la 25%. Aceasta evolutie este una fireasca si, totodata, o revenire catre situatia inregistrata pe piata de factoring in 2011”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Informatiile care au stat la baza studiului au fost preluate de la membrii ARF - Access Financial Services, BCR, BRD, Banca Transilvania, Next Capital Finance, ING Commercial Finance, RBS Bank, Raiffeisen Bank, RomFactor, UniCredit Tiriac Bank, precum si de la alte 5 institutii financiare non-membre.