Wednesday, June 12, 2013

Majorare de capital cu 32,5 milioane lei la CEC

CEC Bank isi majoreaza capitalul social cu 32,5 milioane lei, prin capitalizarea profitului obtinut in 2012.

Capitalul social al bancii aproape ca s-a dublat in ultimii ani, de la 650 milioane lei in 2007 la 1,12 miliarde lei in 2013.
“Majorarea capitalului social al CEC Bank este necesara atat in contextul concurential actual, cat si prin prisma proiectelor viitoare de dezvoltare ale bancii”, a precizat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea. 

Euro s-a stabilizat la 4,52 lei

Tensiunile valutare au fost aplanate pentru moment, iar euro si-a intrerupt ascensiunea din ultimele zile, stabilizandu-se in jurul valorii de 4,52 lei.

Cursul euro anuntat de BNR este de 4,5224 pentru 10 iunie 2012, 0,7% mai mic decat cel din sedinta precedenta.
Dealerii din banci sunt de parere ca banca centrala a intervenit in a doua parte a zilei de vineri. Dupa ce la ora 13, euro ajunsese la 4,55 lei, tendinta de crestere a continuat pana la nivelul de 4,58 lei. La acel prag, BNR ar fi intervenit si ar fi dus cotatiile la 4,52, unde au ramas si astazi.

Leul a inregistrat aprecieri si fata de restul valutelor forte, francul revenind la 3,65 lei, iar lira sterlina la 5,31 lei.

Cea mai puternica apreciere s-a inregistrat fata de moneda japoneza, leul castigand 3,3% intr-o singura zi (100 yeni valoreaza 3,46 lei). 

Ce este Biroul de Credit?

Birourile de credit sunt companii private care colecteaza informatii despre clientii diverselor institutiile financiare, iar uneori chiar si despre clientii altor furnizori de servicii. Rolul lor este sa ajute participantii (institutiile care furnizeaza date) ca sa distinga mai usor clientii buni platnici de cei rau platnici.
 
In Romania, compania care functioneaza ca principal birou de credit poarta chiar denumirea Biroul de Credit. Aceasta s-a infiintat in 2003 la initiativa sectorului financiar, avand 25 de banci ca principali actionari.
 
Baza sa de date cuprinde, in prezent, atat date furnizate de bancile actionare, cat si de la banci si alte institutii financiare care au calitatea de participanti.
 
Regula de baza este ca doar institutiile care furnizeaza date au acces la informatiile oferite de birourile de credit.
 
In momentul in care un client solicita un imprumut de la o banca (sau institutie de credit nebancara care furnizeaza date biroului de credit), aceasta poate verifica in baza de date comuna daca solicitantul a avut restante in trecut sau daca are credite in derulare.
 
In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului, ajutand banca sa evalueze mai corect riscul de neplata.

Guvernul impune 10 ani de experienta financiara pentru conducerea ASF

Consiliul de administratie al Autoritatii de Stabilitate Financiara (ASF) va fi format din persoane cu o experienta de minim 10 ani in domeniul financiar, conform ordonantei de urgenta a guvernului.

Initial, OUG nr. 93/2012 prin care s-a infiintat ASF nu prevedea niciun criteriu cu privire la experienta profesionala a conducerii. 

Pe 24 aprilie 2013, actuala conducere a ASF a fost numita prin Hotararea Parlamentului nr. 45/2013.
Hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial in ziua de 25 aprilie 2013. In ziua urmatoare, Legea nr. 113/2013 a impus, din 26 aprilie 2013, ca membrii executivi sa aiba minim 7 ani de experienta in domeniul financiar, iar cei neexecutivi – minim 5 ani.

Totodata, ultima ordonanta a guvernului (OUG nr. 55/2013) reduce de la 19 la 11, numarul de membri ai consiliului de administratie. Numarul membrilor executivi va ramane acelasi: un presedinte, un prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti (cu atributii sectoriale – pensii private, asigurari si piata de capital). In schimb,  se reduce de la 12 la 6 numarul de membri neexecutivi. 

A inceput distribuirea tichetelor Rabla 2013

Autoritatea Fondului de Mediu (AFM) a publicat lista de colectori autorizati, unde persoanele fizice isi pot casa masinile uzate pentru a intra in posesia tichetelor Rabla.

Valoarea tichetului este de 6.500 lei si poate fi utilizat pentru achizitia unui autoturism nou, de la un dealer auto sau producator, inscris in program.

In prima etapa, vor fi distribuite maxim 25% din numarul total de tichete. Acestea sunt repartizate pe judete, in functie de ponderea masinilor mai vechi de 10 ani in totalul parcului auto judetean.
In acest sens, AFM a publicat o lista cu numarul de tichete pe judete si cu numarul de tichete alocate pe fiecare punct colector.

In cazul in care colectorul epuizeaza stocul de tichete depus initial, el trebuie sa depuna o cerere de suplimentare la AFM. Distribuirea tichetelor sa va face din stocul disponibil la nivel national, pana la epuizarea acestora. 

Totodata, AFM a anuntat inceperea sesiunii de depunere si validare a dosarelor pentru persoanele juridice, inclusiv institutiile publice. Termenul limita este 31 august 2013. 

Eximbank isi extinde reteaua teritoriala in Muntenia

Eximbank a inaugurat 2 noi agentii in Ploiesti si Pitesti, care vor oferi servicii financiare pentru companiile din judetele Arges, Dambovita, Prahova si Valcea.

Deschiderea unitatilor a fost motivata de faptul ca aceste zone cunosc o dezvoltare buna a activitatii economice, in domenii diverse.”Pe de o parte avem Argesul, care ocupa locul sase la nivel national din punctul de vedere al fortei economice, iar pe de alta parte, Prahova are prin traditie o vocatie economica industriala”, a precizat presedintele EximBank, Traian Halalai.
Noile unitati vor functiona pe modelul agentiilor cu numar mic de angajati (maxim 3), care sa practice metode de vanzare directa la sediul companiilor. “Tintim intreaga comunitate de afaceri locala si de aceea ne vom adresa oricarui tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare”, afirma Halalai.

El a spus ca Eximbank va continua procesul de eficientizare al retelei teritoriale si va mai deschide in perioada urmatoare, inca 2 agentii. In prezent, banca detine 13 unitati, prin care ofera servicii de finantare, garantare si asigurare. 

Inflatia anuala ramane la peste 5%

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 5,3% in luna mai, procesul de dezinflatie inregistrand o stagnare. In ultimele 12 luni, cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare.

Indicele preturilor pentru marfurile alimentare semnaleaza o scumpire a produselor cu 6,4% in perioada mai 2012-mai 2013. In acelasi interval, pretul serviciilor s-a majorat cu doar 2,9%.
Conform proiectiilor BNR, rata inflatiei ar urma sa coboare in partea a doua a anului, spre nivelul de 3,2%. Tinta de inflatie pentru acest an este cuprinsa in intervalul 1,5-3,5%.

Revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR ar putea conduce la noi reduceri ale dobanzilor la lei. In prezent, rata dobanzii de politica monetara este mentinuta la 5,25% din martie 2012. 

Actiunile Bancii Transilvania au potential de crestere

Analistii Erste Research si-au revizuit estimarile cu privire la atractivitatea actiunilor Bancii Transilvania (TLV) si recomanda o strategie de acumulare pentru investitori.

Banca se bucura de un model solid de finantare. Spre deosebire de bancile cu capital strain, Banca Transilvania si-a construit inca de la inceput modelul de business pe atragerea de depozite de pe piata locala, ceea ce si restul bancilor incearca acum sa faca.
Un alt avantaj este ca activitatea de creditare s-a concentrat pe finantari in moneda locala (65% din total), fiind in pozitie sa fructifice oportunitatile aparute recent.

Analistii Erste estimeaza ca activitatea de creditare si de atragere de depozite va continua sa creasca intr-un ritm superior mediei pietei. Pe de alta parte, concurenta tot mai acuta pe atragerea de resurse va conduce la ingustrarea marjei dobanzii. Profitul net al bancii este previzionat a creste cu 20% in acest an. 

Pretul tinta pentru titlurile TLV este de 1,34 lei, cu 11% mai mare decat pretul curent de tranzactionare. 

Credite de investitii pe 6 ani pentru IMM-uri

IMM vor putea obtine credite de investitii pe o perioada maxima de creditare de 6 ani de la CEC Bank, printr-un program special de finantare. Perioada de gratie poate ajunge la 1 an.

Imprumuturile vor fi acordate dintr-o linie de finantare de 25 milioane euro pe care CEC a solicitat-o de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). 
Aceste credite vor acoperi pana la 50% din valoarea proiectului de investitie. Diferenta poate fi acoperita de catre intreprinderi atat din surse proprii, cat si din alte imprumuturi bancare.

Valoarea maxima a unui credit din surse CEB este de 1 milion euro.

In cadrul acestui program, CEC va putea acorda si credite pentru autoritatile locale, pe perioade de pana la 10 ani.

Prin acest parteneriat, “CEC Bank continua sa sustina IMM-urile si Autoritatile Publice Locale, asigurand finantarea in conditii atractive a proiectelor investitionale ale clientilor, inclusiv a celor de accesare a fondurilor europene”, a declarat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea. 

Valoarea tichetului Rabla incurajeaza specula

In 2013, valoarea tichetului Rabla este stabilita la cel mai mare nivel de la lansarea programului, ceea ce incurajeaza posesorii de rable sa isi caseze masina pentru a vinde tichetul.

Valoarea tichetului Rabla a crescut permanent. La lansarea programului in 2006, un tichet valora 3.000 lei. In 2009, valoarea sa a fost majorata la 3.800 lei, iar din 2013, persoanele care isi caseaza masina primesc 6.500 lei pentru o rabla.
In aceste conditii, tot mai multe persoane au devenit interesate sa profite de acest program pentru a obtine un venit suplimentar. Anul trecut, tichetul se vindea cu 1.500-2.000 lei, deci la aproape 50% din valoare.

Avand in vedere ca tichetele valoreaza si mai mult in acest an, specula cu tichetul Rabla poate genera castiguri prin revanzare de 3.000-3.500 lei sau chiar mai mult. 

Nu este de mirare ca s-au facut cozi la portile puntelor de colectare, iar multe centre au epuizat deja tichetele, din cauza procedurii de alocare. Autoritatea Fondului de Mediu a distribuit doar un sfert dintre tichete, restul urmand a fi alocate in baza cererilor de suplimentare, primite de la punctele de colectare.

Cei care cumpara tichete Rabla trebuie sa stie ca acesta este valabil doar 45 de zile lucratoare de la momentul emiterii, dupa care expira.