Thursday, September 11, 2014

Decizie istorica a justitiei: Primul credit in franci elvetieni caruia i se recalculeaza cursul!

Tribunalul din Galati a decis, in premiera in Romania, ca unui client Volksbank sa i se converteasca creditul din franci elvetieni in lei, la cursul din momentul acordarii sale, plus o „prima” de 10%. 

Avand in vedere ca in 2007 cursul CHF/RON coborase sub 2 lei, debitorul in cauza urma sa suporte mult mai usor achitarea ratelor lunare daca imprumutul sau era mai vechi de 6 ani. In plus, instanta a decis si anularea comisionului de risc perceput de banca, apreciind ca abuziva aceasta clauza. 

Decizia justitiei in acest caz este cu atat mai interesanta cu cat in acest moment exista o initiativa parlamentara - un proiect de lege introdus de un deputat UDMR - ce asteapta sa inte in dezbaterile Camerei Deputatilor si care prevede ca debitorii ar putea rambursa anticipat sau refinanta creditele in valuta la cursul din momentul contractarii imprumutului.

Chiar daca in acest moment Volksbank a formulat o cerere de revizuire a deciziei iar aplicarea sa este suspendata, desfiintarea deciziei instantei este in practica o solutie mai putin intalnita, fiind justificata doar in situatiile in care se constata erori majore, cum de fi de exemplu atunci cand una dintre parti demonstreaza ca judecatorii au actionat cu partinire.

Deflatia din august nu suna bine pentru deponenti

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in august iar inflatia anuala a coborat sub 1% (0,8% intre august 2013 si august 2014). Este o veste proasta pentru cursul de schimb si pentru deponentii in lei.

Alimentele s-au ieftinit cu 0,9% fata de luna iulie, marfurile nealimentare cu 0,06%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, arata INS. 

Cum obiectivul bancilor centrale este sa lupte cu inflatia, dar sa combata simultan viguros si deflatia (are impact negativ asupra stabilitatii financiare, numarul creditelor neperformante poate urca), efectele deflatiei din august si unei inflatii de sub 1% per total pentru ultimele 12 luni se pot vedea asupra cursului de schimb si ratelor de dobanda. 

Avand in vedere ca economia romaneasca se bazeaza mai mult pe importuri, cresterea cursului euro/leu poate fi un prim stimulent pentru impulsionarea inflatiei iar BNR ar putea permite o anumita depreciere a leului. Similar, politica reducerii dobanzii de politica monetara se poate relua, cu efecte neplacute pentru deponentii in lei deoarece bancile vor reduce la randul lor randamentele depozitelor la termen in lei.

Ce legatura exista intre prognozele meteo si rapoartele analistilor?

Analistii au tendinta sa includa un „bonus” de optimism in prognoze asa cum meteorologii adauga o doza de vreme rea in estimarile lor, ambele tabere urmarind sa-si multumeasca ulterior audienta.

Pe blogul economistilor Bancii Comerciale Feroviare (elara.ro) este formulata o interesanta teorie a prognozelor, mai exact a prognozelor care se plaseaza departe de realitate. 

Logica interna a prognozelor departe de realitate este reprezentata de intelegerea limitata a influentei circuitelor financiare asupra economiei, increderea in promisiunile politicienilor, gen ritmul de absorbtie a fondurilor europene, gandirea in turma (inclinatia analistilor de a gresi mai degraba in grup decat a avea dreptate pe cont propriu), tendinta de a include un plus de optimism in prognoze, asa cum meteorologii au inclinatia de a include un plus de vreme rea - considera economistii bancii.

Daca in cazul meteorologilor, strategia are la baza observatia ca publicul este mai multumit cand vremea este mai buna decat cea prognozata, in cazul analistilor, bonusul de incredere este justificat prin observatia ca „optimismul in sine este un factor de antrenare a economiei”. 

Nu este singura teorie mai nonconformista introdusa de respectivul blog bancar, autorii propunandu-si sa "scrie diferit despre arhitectura financiara, despre cum se cladeste si cum se poate imbunatati viata oamenilor”.

Cu cine concureaza sectorul bancar romanesc in topul „neperformantelor”?

Nu doar Romania nu sta pe roze la capitolul credite neperformante, ci si Grecia, Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Slovenia. Surpriza vine din Italia.

Vestea buna anuntata de BNR in aceasta luna este ca procentul creditelor neperformante se diminuase in iunie 2014, in urma unor externalizari mai agresive practicate de banci, de la 21,8% la finalul anului trecut la 17,7%. Romania nu ocupa insa decat locul 2 in topul european al sectoarelor bancare cu probleme, bancile din Grecia confruntandu-se cu o rata a neperformantelor de 31,8% in 2013. 

Pe locurile urmatoare in top urmeaza Bulgaria (18,8%), Ungaria (16,7%), Italia (16,5%), Croatia (15,4%) si Slovenia (15,2%). Polonia are doar 5%, procent similar celui al Cehiei (5,2%) si apropiat celui din Franta (4,3%). 

Interesant de remarcat, statele baltice Letonia si Lituania, care s-au confruntat cu o prabusire economica spectaculoasa in 2008-2009 si rate ale neperformantelor apreciabile (24% Letonia in 2009), au ajuns acum la valori „decente”(11,8% Lituania si 8,4% in Letonia) dovada ca restructurarile neamanate dau rezultate.

Volksbank va deschide 10 centre de business

Volksbank intentioneaza sa deschida 10 centre de business in tara pentru a-si consolida pozitia pe sectorul corporate. Banca vizeaza dublarea cotei de piata pana in 2018, la 3%.

“Prin dezvoltarea centrelor regionale, ne dorim sa crestem gradul de accesibilitate al firmelor la produse specifice, sa sprijinim dezvoltarea antreprenorilor si capitalului romanesc, dar si consolidarea relatiei de afaceri cu companiile ce apartin unor grupuri de investitori straini”, afirma Bogdan Neacsu, vicepresedinte la Volksbank.

Banca vizeaza pentru acest an o crestere cu 20% a business-ului corporate si vrea sa devina banca principala pentru o cincime dintre clientii sai.

Neacsu considera ca sectorul corporate si IMM incepe sa se trezeasca din criza, iar anul 2014 are sansele sa fie anul relansarii creditarii pe acest segment, avand in vedere scaderea succesiva a dobanzilor, pana la minime istorice.