Thursday, November 10, 2016

UE pregateste lista neagra a tarilor necooperante in domeniul fiscal

Ministrii Finantelor din tarile membre ale Uniunii Europene au stabilit, la reuniunea Ecofin din aceasta saptamana, criteriile de selectare a jurisdictiilor necooperante in domeniul fiscal. Acestea vor fi inscrise pe o lista care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului viitor.
Astfel, de la inceputul anului 2017, va incepe monitorizarea si selectarea jurisdictiilor necooperante, pentru ca la finalul anului sa fie parafata.

“Presedintia si celelalte state membre au depus eforturi sustinute pentru atingerea unui consens in privinta acestor criterii. Consider ca a fost facut un pas important, pe linia eforturilor consolidate ale UE pentru cresterea transparentei in vederea combaterii evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, dupa participarea la reuniunea Ecofin.

Pe de alta parte, Anca Dragu spune ca a apreciat propunerile lansate de Comisia Europeana privind combaterea planificarii agresive si solutionarea disputelor legate de dubla impunere. ”Acestea sunt instrumente utile pentru o fiscalitate corecta si pentru a combate diferitele forme de abuz”, a adaugat Anca Dragu. 

Pe agenda reuniunii Ecofin au mai fost inscrise teme precum Concluziile privind statisticile UE, raportul Curtii Europene de Conturi privind implementarea bugetului UE 2015, implementarea Uniunii Bancare, stadiul dosarului referitor la Directiva privind combaterea spalarii banilor.

Victoria lui Trump in SUA socheaza pietele financiare

Pietele financiare internationale au reactionat puternic, in sens negativ, pe masura ce probabiliatea ca Donald Trump sa devina presedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA) a devenit tot mai clara. Moneda americana, pretul petrolului, dar si materiile prime au inregistrat caderi semnificative in dimineata zilei de miercuri, odata cu ascensiunea lui Trump catre Casa Alba. 

Dolarul american s-a depreciat inca de la primele ore ale diminetii in SUA in fata euro, pe fondul asteptarilor ca republicanul Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale, in conditiile in care investitorii pariau pe Hillary Clinton. "Rezultatul alegerilor este neasteptat, iar pietelor financiare nu le plac evenimentele neasteptate", a declarat un analist al Citigroup citat de Bloomberg. Acesta mentioneaza ca, deocamdata nu se poate estima cat va afecta volatilitatea pietele financiare.

Totodata, cotatiile futures ale metalelor industriale si ale marfurilor agricole scad cu procente de pana la 4%. Pretul cuprului a coborat cu 2,3% pe piata din Londra, in aceasta dimineata, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. La Chicago Board of Trade, in sesiunea "after-hours", pretul graului, porumbului si al boabelor de soia a scazut cu cel putin 1,3%. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb si soia. 

Analistii sustin ca alegerea lui Trump ca presedinte al SUA va pune presiune pe marfurile agricole, din cauza atitudinii sale "anti-comert".

Evolutia pietelor, similara cu cea de dupa Brexit

Si preturile petrolului scad puternic astazi, turbuentele din piata find asemanate de observatori cu cele provocate de votul pentru Brexit. Cotatia titeiului american a coborat cu mai mult de 4%, in timp ce contractele futures pentru petrol au scazut in Asia. Totodata, agitatia a crescut odata cu reluarea tranzactiilor in Europa. Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta in SUA, a coborat la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa luna septembrie. 

In acelasi timp, pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.
 
"Este un deja vu al Brexitului, foarte ingrijorator", a declarat reprezentantul unei companii de brokeraj din Tokyo.

Investitorii se refugiaza in aur

Pretul aurului a consemnat cea mai mare crestere de dupa Brexit. Cotatia metalului galben a urcat cu 4,8%, la 1.337,38 dolari uncia, acesta fiind cel mai important avans "intraday" din iunie pana acum. 

Indicii bursiei au inregistrat, in acelasi timp, scaderi importante atat in SUA cat si in Asia. Cotatiile futures pe indicele Dow au scazut cu 4,4% (au pierdut mai mult de 800 de puncte). Astfel, piata americana se indreapta spre cel mai mare declin procentual din august 2011, cand cotatiile futures au scazut cu 5,5%, dupa ce ratingul SUA a fost redus de catre o agentie de rating.

In Asia, indicii bursieri se aflau, in cursul diminetii, adanc in teritoriu negativ. Nikkei din Japonia a pierdut 5,5%, iar Hang Seng din Hong Kong a coborat cu 3%.

"Soc si uimire sunt termenii care ar descrie corespunzator miscarile de pe pietele globale la acest moment", a declarat un alt analist citat de presa internationala. 

Scaderi si pe piata din Romania


In Romania, atat Bursa cat si moneda nationala au deschis ziua de miercuri in scadere. Indicele reprezentativ BET a dechis sub reperul de 6.700 de puncte, in scadere cu 1,7% fata de sesiunea anetrioara, intr-un climat general de aversiune la risc in pietele financiare internationale antrenat de prefigurarea victoriei in alegerile prezidentiale din SUA a candidatului republican Donald Trump.

Totodata, leul a pierdut un ban fata de euro la inceputul sedintei de tranzactionare, in contextul in care pietele financiare internationale sunt pe rosu. Perechea euro-leu a inchis sedinta trecuta la 4,5095 si se tranzactiona in jurul a 4,52 lei pentru un euro (+0,2%) in deschiderea sedintei de miercuri.

Primariile pot salva debitorii bancilor de la evacuare

Persoanele care nu-si mai pot achita ratele la creditele ipotecare ar putea sa scape de evacuarea din locuinta daca primaria cumpara casa scoasa la licitatie in procesul de executare silita si o inchiriaza fostului proprietar. Procedura este cuprinsa intr-o initiativa legislativa adoptata de Parlament. 

Este vorba despre un proiect care modifica Legea locuintei, care mai trebuie promulgat de presedintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare. 

Proprietarul ramane chirias in locuinta sa

Astfel, restantierii bancilor care au cumparat case prin credite vor putea ramane in locuintele respective dar pe post de chiriasi ai primariei. 

”De aceste locuinte pot beneficia persoanele si familiile care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuinte, in urma neachitarii obligatiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.


Casele astfel cumparate de primarii devin locuinte de sprijin care vor putea fi inchiriate si altor persoane aflate in aceeasi sitiuatie. ”In cazul in care numarul cererilor pentru inchirierea locuintelor de sprijin la nivelul unei autoritati a administratiei publice locale este, timp de cel putin un an, constant mai redus decat numarul locuintelor de sprijin aflate in proprietatea autoritatii administratiei publice locale, acestea pot aproba inchirierea locuintelor de sprijin si altor categorii de solicitanti, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, mai prevede initiativa citata. 

Locuintele de sprijin vor avea o suprafata utila de cel mult 100 de metri patrati si nu pot fi instrainate de autoritatile locale. Acestea vor fi cumparate prin licitatie publica de catre primarii, pe baza unor criterii stabilite anual prin hotarare a consiliului local.

Insa, atunci cand se va atribui o locuinta de sprijin, autoritatile vor lua in considerare si situatia economica a solicitantilor. Concret, proiectul prevede ca beneficiarii acestei masuri trebuie sa se afle intr-o situatie care sa nu le permita achizitionarea unei noi locuinte sau inchirierea uneia in conditiile pietei.

Contractul de inchiriere va fi incheiat pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe baza declaratiei de venituri si a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.  

Chiriasul poate fi evacuat de primarie

Potrivit proiectului, chiria nu va putea depasi 10% din venitul net lunar al familiei, calculat pe ultimele 12 luni.

In schimb, chiriasul poate fi dat afara din locuinta daca nu respecta clauzele contractului de inchiriere sau nu plateste chiria in 90 de zile de la comunicare. Totodata, el poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea pentru o perioada de 90 de zile (daca este cazul) sau daca are un comportament ce nu permite convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei.

Proiectul mai prevede ca nu pot beneficia de locuinte de sprijin persoanele sau familiile care detin in proprietate o alta locuinta sau detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.

In plus, beneficiarii locuintelor de sprijin nu vor avea dreptul sa subinchirieze, sa transmita dreptul de locuire sau sa schimbe destinatia spatiului inchiriat, sub sanctiunea rezilierii contractului de inchiriere si a suportarii eventualelor daune aduse locuintei si cladirii, dupa caz.

Raiffeisen Bank acorda ipotecare cu avans de 20%

Renuntarea la avansurile mari pentru creditele ipotecare continua in sistemul bancar romanesc. Raiffeisen Bank se alatura bancilor care acorda credite ipotecare clasice in lei, cu avans de 20% pentru anumite localitati din tara. Banca a lansat, in acest sens, un produs de creditare nou. 
Pana acum, institutia percepea un avans de 35% pentru astfel de finantari, stabilit inca de la inceputul anului pe fondul discutilor cu privire la Legea darii in plata. 

Potrivit unui comunicat al bancii, noul credit imobiliar este oferit in toate agentiile din tara, insa cu un avans diferentiat, tinand cont de indicatorii imobiliari si economici ai zonei: dinamica pietei imobiliare, concentrarea de proiecte imobiliare, potentialul de creditare, nevoia de credite etc. 

”Orasele mari si nu numai, cele care cumuleaza in cea mai mare masura factorii mentionati mai sus, beneficiaza de un avans de 20% pentru creditele acordate pana la 30 de ani. Avansul maxim solicitat de banca poate ajunge la 45%, iar perioada maxima pe care se poate acorda creditul este de 30 de ani. Suma acordata este intre 5.000 si 300.000 de euro, echivalent in lei”, se mai arata in comunicatul citat. 

In ce localitati se pot obtine credite cu avans redus?

Astfel, potrivit comunicatului citat, credite ipotecare cu avans de 20% se pot obtine in 31 de localitati prezentate de banca pe site-ul propriu. 

Totodata, banca a introdus optiunea de dobanda fixa pentru primii 7 ani, respectiv 5,25% pe an pentru clientii de casa si 5,5% pentru clientii standard. Produsul poate fi acordat, insa, si cu dobanda variabila, pentru clientii care solicita acest tip de dobanda (ROBOR la 3 luni + 3% pentru clientii de casa; ROBOR la 3 luni + 3,25% in varianta standard).

Tot mai multe banci ofera credite ipotecare cu avans redus

Raiffeisen Bank este prima banca din sistem care a anuntat cresterea avansului la ipotecare, la 35% la lei si la 40% la euro, cu cateva luni inainte chiar de intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata. Ulterior, majoritatea bancilor au luat decizii similare, insa, dupa ce au constata ca la avansuri de peste 30% nu mai au clienti carora sa le vanda credite ipotecare, rand pe rand au dat inapoi si au redus avansurile la nivelurile practicate inainte. 


Multe dintre ele au redus avansul la creditele ipotecare chiar la 15%, dupa ce l-au crescut substantial in urma cu cateva luni, in general pentru marile orase, unde piata imobiliara este mai activa. Banca Comerciala Romana (BCR), Piraeus Bank, CEC Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, Banca Transilvania si acum Raiffeisen Bank ofera acum credite ipotecare in conditii de avans aproape similare cu cele dinainte de valul de majorari. 

Bancile conditioneaza, in anumite cazuri, avansul minim, in afara de localitatea in care se afla imobilul cumparat prin credit, si de suma contractata sau perioada de creditare. Aceste conditii, insa, sunt mai putin importante pentru clienti decat valoarea avansului solicitat.

Puteri sporite pentru EIOPA in protectia consumatorilor

Implementarea reglementarilor europene care vizeaza produsele financiare complexe (PRIIPs) merge mai departe. Comisia Europeana a finalizat, recent, cadrul de reglementare care ofera EIOPA mai multe parghii pentru a interveni in cazul produselor de investitii care afecteaza protectia consumatorilor.
Potrivit noilor reguli, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) va putea sa intervina daca promovarea, distributia sau vanzarea de produse de asigurari cu componenta investitionala creeaza ingrijorari semnificative cu privire la protectia investitorilor sau ameninta stabilitatea si functionarea pietelor financiare din Uniunea Europeana. 

Document unic cu informatii referitoare la riscuri si costuri

Conform unui comunicat transmis de europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, reglementarile referitoare la PRIIPs vizeaza instituirea unui singur document (KID -  key information document) care sa contina cele mai importante informatii de care un investitor de retail are nevoie cand alege un astfel de produs, cum ar fi informatiile referitoare la riscurile pe care respectivul produs le presupune, castigurile pe care le poate oferi, dar si costurile aferente. 

Acest document de informare va fi valabil pentru principalele produse de investitii destinate populatie, cum ar fi asigurarile de viata si fondurile de investitii. 

In plus, cadrul recent aprobat acorda Comisiei Europene mandatul de a elabora si detalia regulile necesare pentru a pune in aplicare regulamentul PRIIPs.

Astfel, procesul de implementare urmeaza sa se deruleze pe patru fronturi de lucru. Primul vizeaza continutul de baza al documentului cu informatii cheie, care sa ofere informatii cu privire la risc, performanta si costuri. 

Al doilea front are in vedere regulile care confera EIOPA puteri sporite pentru a interveni in cazul produselor conditionate, iar al treilea vizeaza furnizarea de informatii pentru produsele supuse reglementarii, urmarind o strategie sustenabila de investitii. Al patrulea front de implementare urmareste stabilirea unui mecanism cuprinzator de avertizare pentru produsele complexe. 

Beneficii pentru toti participantii la piata

”In ciuda faptului ca aceste reglementari, referitoare la interventia asupra produselor conditionate, par tehnice si seci, ele au o contributie importanta la intensificarea protectiei consumatorilor si a concurentei pe piata unica a produselor de investitii pentru persoane fizice. Regulile vor intari reglementarile PRIIPs si vor da greutate documentului cu informatii cheie pentru investitori. 
Totodata, noile reglementari paveaza calea pentru ca EIOPA sa devina activa si sa intervina daca produsele din acesta categorie, cum ar fi asigurarile de viata, ameninta protectia investitorului sau buna functionare a pietei”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold. 

Potrivit lui Giegold, aceasta este o veste buna atat pentru consumatori, cat si pentru furnizorii de produse, avand in vedere ca extinderea prerogativelor acordate EIOPA pentru a interveni in cazul produselor daunatoare consumatorilor poate mari increderea in piata unica europeana, ceea ce este benefic pentru toti participantii la piata. 

MFP simplifica poprirea conturilor

Poprirea electronica a conturilor datornicilor la Fisc, anuntata de Ministerul Finantelor Publice de ceva vreme, prinde contur intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta. In proiect este cuprinsa si masura referitoare la extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice.

Proiectul nu contine, insa, si promisiunea referitoare la eliminarea adeverintelor de venit si a certificatelor de atestare fiscala pe suport hartie. 

Astfel, potrivit documentului, popririle vor fi instituite, dar si ridicate, pe cale electronica, ceea ce va permite deblocarea in timp real a banilor in cazul persoanelor fizice carora li s-au indisponibilizat sume ce depasesc nivelul creantei la Fisc pentru care s-a pus poprirea.

"Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finantelor Publice propune masuri legislative care sa elimine comunicarea pe hartie si sa extinda comunicarea online”, se mentioneaza in proiect. 

Dovada platii unei taxe se va putea face si electronic

Din categoria masurilor pentru persoane fizice face parte si propunerea privind extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice, pentru toate modalitatile de plata existente la nivel national (internet banking, mobile banking, terminale de plata si ATM-uri apartinand institutiilor de credit).

Spre exemplu, o persoana care isi plateste taxele de pasaport prin internet banking sau mobile banking, cand merge la ghiseul institutiei pentru depunerea documentelor si ridicarea pasaportului, poate prezenta ca dovada a platii un print de pe telefon sau calculator sau poate completa o declaratie pe proprie raspundere cu detaliile platii. Daca institutia catre care trebuie sa faca dovada platii are dezvoltate aplicatii interactive, atunci cel care face plata poate transmite electronic dovada, explica Ministerul Finantelor.

Totodata, Ministerul propune reintroducerea scutirii (aplicate pana la 31 decembrie 2015) de la plata impozitului pe cladiri si terenuri si pentru sotii/sotiile persoanelor cu handicap grav, accentuat si cele incadrate in gradul I de invaliditate.

Pentru agricultori, TVA se inlocuieste cu o cota forfetara

Pentru persoanele fizice care lucreaza in agricultura, Finantele propun introducerea unui regim special simplificat de TVA. Astfel, pentru livrarile de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor mai avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei

Astfel, incepand  cu  1  ianuarie  2017, ”agricultorii nu  deduc  TVA  pentru  achizitii, dar nici nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. In schimb, primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor  agricole sa fie degrevate de taxa. Regimul special este optional, acestia  pot opta pentru a aplica regimul  normal  de  TVA”, se mai arata in proiect. 

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se extinde

Pentru mediul de afaceri, Ministerul are in vedere extinderea perioadei de aplicare a facilitatii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, care expira la finalul acestui an, pe perioada nedeterminata.

De asemenea, se are in vedere acordarea de facilitati societatilor interesate de programe de calificare profesionala, dar si pentru firmele care isi redobandesc codul de TVA.

In plus, se elimina obligatia de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari a contribuabililor care efectueaza operatiuni intracomunitare (livrari intracomunitare, achizitii intracomunitare s.a) si se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019 obligatia depunerii a trei declaratii informative (cod 392A, 392B si 393) prin care se reduc sarcinile administrative ce revin contribuabililor cu o cifra de afaceri mai mica de 220.000 de lei sau care presteaza servicii de transport international.

De asemenea, Ministerul Finantelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor si taxelor prin facilitarea depunerii online a declaratiilor. Mai mult, presedintele ANAF va stabili, prin Ordin, declaratiile care se depun exclusiv online.

Ghid pentru completarea declaratiei de TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un ghid informativ pentru firme care sa le ajute sa completeze formularul de TVA 394. Ghidul cuprinde instructiuni de completare pentru fiecare sectiune din declaratie, precum si precizari si exemple.

Declaratia 394 a fost unul dintre cele mai reclamate acte administrative reclamate pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro, alaturi de formularul de inregistrare in scopuri de TVA 088. 

Reprezentantii companiilor au sustinut ca acest formular creste povara administrativa atat din cauza volumului mare de informatii care trebuie inscrise, precum si a complexitatii acestora, data de nivelul de detaliere.

„Ca urmare a diverselor aspecte semnalate, Directia Generala de informatii Fiscale din ANAF a elaborat “Ghidul de completare a declaratiei informative privind livrarile de bunuri/prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national - formular 394”. Scopul acestui document este de a clarifica si de a facilita activitatea de completare a declaratiei 394, ca urmare a intrarii in vigoare a Ordinului Presedintelui ANAF nr. 3769/2015", precizeaza institutia.

Cine trebuie sa depuna declaratia?

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul. 

De asemenea, vor depune aceasta declaratie si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

Revenirea dobanzilor mai asteapta

Climatul economic mondial, desi stabilizat, cel putin la nivel declarativ, nu ofera bancilor centrale suficiente motive pentru a da tonul cresterii dobanzilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu face exceptie si anunta continuarea politicii monetare cu aceeasi rata a dobanzii din ultimul an si jumatate, respectiv 1,75% pe an. 

BNR a anuntat vineri mentinerea dobanzii, in conditile in care economia creste peste asteptari, insa exista suspiciuni ca aceasta evolutie nu este sustenabila pe termen lung.

Fed promite, din nou, majorarea dobanzi...data viitoare

Si Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite ale Americii (SUA) a decis, in aceasta saptamana, mentinerea dobanzi de referinta la 0,25-0,5%, in asteptarea rezultatului alegerilor pentru Casa Alba.

“Potrivit Comitetului, conditiile pentru majorarea dobanzii au continuat sa se imbunatateasca, dar acesta a decis, pentru moment, sa astepte unele dovezi suplimentare ale progresului catre obiectivele sale”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. 

Membrii Comitetului de politica monetara au mai punctat ca datele indica imbunatatirea situatiei pe piata muncii si accelerarea inflatiei.

In aceste conditii, Fed a sugerat ca va opta pentru o majorare a dobanzii in sedinta din decembrie.

Si analistii, citati de presa internationala, considera, in general, ca avansul in domeniile mentionate este suficient de solid astfel incat Fed sa majoreze dobanda anul acesta.

In acelasi timp, economia Statelor Unite a crescut cu 2,9% in trimestrul al treilea, cel mai mare avans din ultimii doi ani si jumatate, sustinuta de majorarea exporturilor si a stocurilor companiilor. De asemnea, cheltuielile de consum au crescut in septembrie cu 0,5%, cel mai mult din ultimele trei luni, americanii cumparand mai multe masini, telefoane mobile si alte bunuri de folosinta indelungata.

Cu toate acestea, promisiunea Fed de majorare a dobanzii ramane incerta. Dobanda de referinta din SUA a fost majorata, cel mai recent, in decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetara in acest sens din ultimii aproape 10 ani.

La momentul respectiv, institutia americana isi propunea ca, in 2016, sa efetueze nu mai putin de patru majorari similare. Pana acum, insa, conditiile economice nu au dat suficienta incredere Fed pentru a lua astfel de masuri. 

Banca Angliei nu exclude nici reducerea dobanzii
 
Nici Banca Angliei nu a gasit, in ultima sedinta de politica monetara, motive suficiente pentru a majora dobanda de referinta, astfel ca a optat tot pentru mentinerea acesteia la minimul record de 0,25%. 

Institutia britanica a luat aceasta decizie in contextul in care, potrivit estimarilor revizuite referitoare la impactul votului pentru iesirea din UE, efectul va fi de foarte scurta durata.

Totusi, banca centrala avertizeaza ca, in cazul in care accesul la piata unica europeana va fi redus semnificativ, atunci efectul negativ asupra cresterii economice va fi de lunga durata.

Intr-un astfel de scenariu, institutia britanica nu exclude o noua reducere a dobanzii de politica monetara. 

Banca Angliei a reactionat la rezultatul referendumului din iunie prin reducerea dobanzii cheie la 0,25%, in august, pentru prima oara dupa 2012, reluand si programul de achizitii de obligatiuni. 

Institutia a precizat atunci ca nu are in vedere o noua reducere a dobanzii cheie in acest an.

In acest moment, Banca Angliei anticipeaza ca inflatia va depasi cu mult tinta de 2%, in urma deprecierii lirei sterline la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani fata de dolar.

”Politica monetara poate raspunde in ambele directii la modificarea perspectivelor economice, pentru a asigura revenirea sustenabila la tinta de 2%”, se arata intr-un comunicat al institutiei. 

Banca a revizuit in crestere si extimarea de crestere economica pentru 2017, de la 0,8% la 1,4%, sustinuta de consum si piata imobiliara.

Nou serviciu de informare la BVB

Bursa de Valori Bucuresti a lansat un nou serviciu de informare, furnizand investitorilor elemente pe care trebuie sa le cunoasca la debutul sedintei de tranzactionare. Astfel, pe portalul propriu, intre orele 8.30 si 10.15, inaintea deschiderii sesiunii de tranzactionare, vor fi afisate informatiile de baza inaintea oricaror deschideri de pozitie.
Potrivit unui comunicat al institutiei, serviciul, denumit "Ce trebuie sa stii inainte de inceperea sedintei la BVB", este disponibil incepand din data de 3 noiembrie.

Caseta aferenta acestui serviciu contine cele mai recente valori ale indicilor bursieri, variatia procentuala calculata pentru diferite perioade (zi, luna, an), top 3 companii din componenta indicelui extins BET-XT, in functie de valoarea tranzactionata, crestere sau descrestere procentuala, calendarul principalelor evenimente corporative ale companiilor listate pe Piata Principala, rapoarte curente ale emitentilor si comunicate si evenimente organizate de BVB.

“Acest serviciu face parte dintr-o gama mai larga de instrumente si servicii oferita de BVB pentru a apropia bursa de investitorii individuali, alaturi de aplicatiile de tranzactionare online, platforma universala sau concursul ”Condus de Randament”. Lansarea acestui serviciu ofera investitorilor o privire de ansamblu asupra activitatii de tranzactionare a zilei, inainte de inceperea acesteia”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

In plus, caseta cu informatiile legate de pretul si volumul potentiale de deschidere ramane disponibila in pre-deschiderea pietei in partea stanga inferioara a site-ului BVB.

Controversele pe tarifele RCA continua

Aprobarea, de catre Guvern, a tarifelor maximale pentru RCA a starnit reactii diverse in piata. Transportatorii apreciaza aparitia actului normativ, in timp ce asiguratorii sustin ca au sesizat, deja, Comisia Europeana cu privire la plafonarea tarifelor care, sustin acestia din urma, incalca reglementarile europene. 

In plus, patronatele din transporturi solicita transmiterea Hotarari de Guvern cat mai urgent spre publicare la Monitorul Oficial. 

Transportatorii vor o noua Lege a RCA

Pe de alta parte, companiile din transporturi considera ca este necesara o noua Lege a asigurarilor RCA care sa fie elaborata si finalizata in 3-6 luni, dupa expirarea perioadei de sase luni de plafonare a tarifelor. 

Potrivit acestora, Legea trebuie sa tina cont de toate problemele identificate pe perioada de aplicare a OUG 54/2016, care prevede plafonarea tarifelor, astfel incat sa indrepte toate neajunsurile legislatiei actuale.

"Noua Lege RCA va trebui sa asigure transparenta totala in privinta modului de calcul al tarifelor de prima RCA pe toate categoriile de autovehicule detinute de persoanele fizice si juridice in raport cu daunalitatea inregistrata si evolutia pozitiva sau negativa a acesteia, sa asigure compensarea directa si sa prevada masuri eficiente de crestere a gradului de cuprindere in asigurare", se arata intr-un comunicat al tranaportatorilor. 

UNSAR a sesizat Comisia Europeana cu privire la tarifele RCA

Pe de alta parte, companiile de asigurari considera ca plafonarea tarifelor RCA incalca principiul pietei libere, concurentiale, prevazut de Constitutia Romaniei, dar si o serie de reglementari europene. 

In aceste conditii, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), anunta ca a sesizat deja Comisia Europeana cu privire la aceste aspecte.


"Ca urmare a aprobarii de catre Guvern a tarifelor plafonate pentru polita de asigurare obligatorie auto, UNSAR isi reafirma intentia de a actiona pe toate caile posibile pentru ca reglementarile specifice acestui domeniu sa respecte cadrul legislativ existent, atat la nivel national, cat si european”, sustine UNSAR intr-un comunicat de presa. 

Potrivit asiguratorilor, normele europene interzic atat plafonarea unor tarife in absenta unui sistem general de control al preturilor, cat si posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie.

"In urma masurilor aprobate de Guvern, pierderile societatilor de asigurare vor creste si nu se vor limita doar la cele sase luni prevazute pentru plafonare de Ordonanta de Urgenta 54/2016, ci isi vor face simtite efectele pe o perioada mult mai lunga, greu de estimat, dat fiind specificul asigurarii RCA", se subliniaza in documentul citat. 

Plafonarea dezavantajeaza soferii corecti, sustin asiguratorii

Mai mult, dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, cel mai probabil vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care va crea din nou perceptia unor dezechilibre in piata, mai spun reprezentantii UNSAR.

Totodata, companiile de asigurari sunt de parere ca plafonarea tarifelor va duce la reducerea diferentelor intre preturile politelor RCA pentru categoriile de clienti cu o conduita rutiera buna si preturile pentru categoriile cu grad de risc ridicat, iar cei dezavantajati vor fi clientii cu o conduita rutiera buna.