Friday, June 14, 2013

UniCredit va emite obligatiuni de 500 milioane lei

UniCredit Tiriac Bank a primit avizul Autoritatii de Supraveghere Finanaciara pentru a emite obligatiuni in valoare de 500 milioane lei.

Banca va emite obligatiuni corporative, negarantate, cu o maturitate de 5 ani, scadente in 2018. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 10.000 lei. Rata dobanzii va fi de minim 6% pe an, nivelul final urmand a fi anuntat public in a patra zi de derulare a ofertei.
Subscrierile au loc in perioada 14-21 iunie 2013. Oferta va fi considerata cu succes daca va fi subscrisa in proportie de minim 70%.

Fondurile atrase vor fi utilizate de banca pentru a acorda imprumuturi. “Emisiunea de obligatiuni este un element important in strategia noastra pe termen lung de diversificare a surselor de finantare, iar parametrii acesteia au fost alesi dupa o monitorizare atenta si o proiectie minutioasa asupra conditiilor de piata”, afirma Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank. 

Carduri de credit pentru clientii cu multi bani

BRD a introdus in oferta cardul de credit MasterCard Platinum, dedicat clientilor cu venituri foarte inalte. Acesta este un card exclusivist, ce asigura acces la o serie de servicii de VIP.

“Noul nostru propus premium vizeaza clientela de top si ofera servicii adaptate asteptarilor clientilor care isi doresc asistenta bancara specifica stilului lor de viata, cu avantaje si facilitati bancare, dar si extrabancare”, a precizat Elena Oprea, director executiv la Departamentul Marketing si Management Produse din BRD.
Cardul asigura acces la o linie de credit de pana la 25.000 euro sau 110.000 lei, cu o perioada de gratie de pana la 60 zile. 

Punctul forte al cardului il reprezinta insa serviciile asociate, cum ar fi acces privilegiat in peste 600 de saloane VIP din aeroporturi sau asigurari de calatorie cu servicii de concierge. 

Serviciile sunt oferite de un asistent personal care rezerva, de exemplu, bilete de avion, camera la hotel, masina cu sofer, masa la restaurant sau teren de golf. Posesorii cardului beneficiaza de reduceri si tratament preferential la magazine de lux.

Cardurile Platinum au fost introduse, pentru prima oara in Romania in 2006, de Banca Transilvania. 

Banca Transilvania acorda puncte bonus la refinantarea creditelor

Persoanele care isi refinanteaza creditele la Banca Transilvania primesc un bonus de pana la 100 lei la contractarea creditului si contravaloarea unei dobanzi la aniversarea de 1 an.

Bonusul se acorda sub forma de puncte Star BT, astfel ca pentru a beneficia de aceasta facilitate, clientul trebuie sa solicite si un card de credit la banca. Daca nu se incadreaza in cerintele de eligibilitate, clientul va primi un card fara limita de credit, pentru a putea utiliza punctele castigate.
Bonusul aniversar se acorda doar daca nu s-au inregistrat restante mai mari de 5 zile lucratoare in primele 12 luni de rambursare.

Promotia este valabila pana la 31 august 2013, atat pentru creditele de consum cat si pentru creditele imobiliare.

La refinantarea creditelor de nevoi personale cu ipoteca, rata dobanzii este de 6% la euro in primul an, dupa care va fi egala cu Euribor 6M + 5,5pp, iar la creditele in lei, rata dobanzii este de 6,9% in primii 2 ani, dupa care devine variabila (Robor 6M + 2,5pp). 

Actiunile de despagubire colectiva au reguli noi in toata UE

Comisia Europeana a emis o recomandare pentru instituirea in fiecare stat membru a actiunilor de despagubire colectiva. Aceste masuri permit ca mai multe dispute sa fie solutionate rapid si fara costuri prohibitive intr-un singur proces. Recomandarea trebuie pusa in aplicare, in maxim 2 ani.

Recomandarea Comisiei stabileste cateva reguli de baza pe care actiunile de despagubire colectiva trebuie sa le respecte in fiecare stat membru. Aceste actiunile sunt extrem de utile atunci cand foarte multe persoane sunt prejudiciate, prin aceeasi practica ilegala. Printr-un singur proces in instanta vor fi rezolvate toate reclamatiile aparute.
Masurile adoptate de Comisie urmaresc sa evite procesele abuzive, fiind introduse o serie de masuri de siguranta. Principiile de baza sunt urmatoarele:

  • participarea unei persoane intr-o actiune colectiva se face in urma solicitarii acesteia si nu prin includerea automata a tuturor persoanelor prejudiciate;
  • actiunile colective trebuie sa fie accesibile in diverse domenii, unde directivele europene confera drepturi consumatorilor si intreprinzatorilor, cum ar fi protectia consumatorilor, concurenta, protectia mediului, servicii financiare sau protectia datelor personale;
  • autoritatile trebuie sa impuna proceduri pentru a nu incuraja actiunile abuzive, cum ar fi verificarea inca din fazele de inceput, daca exista motive intemeiate care sa justifice o astfel de actiune.;
  • Comisia recomanda garantii procedurale care sa asigure ca nu exista elemente care pot incuraja recursul abuziv la sistemele de actiune colectiva, iar entitatile care ii reprezinta pe reclamanti nu trebuie sa aiba scop lucrativ, pentru a se asigura ca acestea urmaresc exclusiv interesul persoanelor afectate. In plus, trebuie interzise onorariile ca procent din valoarea compensatiilor sau a daunelor 
“Invitam toate statele membre ale UE sa ofera consumatorilor din UE instrumente necesare pentru ca acestia sa isi poata asigura respectarea drepturilor si sa fie despagubiti pentru prejudiciul cauzat de actele de incalcare a dreptului UE”, a precizat comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg.

Recomandarea Comisiei vine intr-un moment in care salile de judecata de la noi sunt asaltate de procese, initiate de consumatori impotriva bancilor. Reclamatiile vizeaza tocmai incalcarea directivei europene privind clauzele abuzive. Majoritatea proceselor sunt insa individuale, ceea ce consuma resurse financiare importante din partea consumatorilor. 

Una din masurile luate pentru eliminarea tuturor clauzelor abuzive este in prezent blocata de la aplicare de catre guvern. In 2012, legea a fost modificata pentru a permite eliminarea unei clauze din toate contractele in derulare, daca o instanta a stabilit ca este abuziva acea clauza intr-un singur proces.