Wednesday, November 13, 2013

Ministerul Muncii propune ca femeile sa se pensioneze la 65 de ani

Ministerul Muncii propune egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei, ceea ce inseamna ca femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 ar urma sa iasa la pensie la 65 de ani in loc de 63. Ministerul da vina pe Comisia Europeana.

Ministerul Muncii propune modificarea legii pensiilor pentru a egaliza varsta de pensionare intre barbati si femei.

USL pune in aplicare planul PDL

In urma cu 3 ani, guvernul Boc a majorat varsta de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Acum, guvernul Ponta doreste ca si femeile sa iasa la pensie tot la 65 de ani. 

Acesta propunere valideaza legea initiala aprobata de Parlament in octombrie 2010, cand s-a adoptat majorarea varstei de pensionare la 65 ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. 

Legea nu a fost insa promulgata de presedintele Traian Basescu, care a trimis-o inapoi in Parlament, solicitand revizuirea acesteia pentru ca femeile sa iasa la pensie la 63 de ani, in loc 65.

Acum guvernul USL vrea sa schimbe decizia finala, influentata de Basescu, si sa puna in aplicare planul initial al guvernului PDL.

Ministerul da vina pe Comisia Europeana

Ministerul justifica in nota de fundamente ca egalizarea varstelor de pensionare, este o recomandare primita de la Comisia Europeana.

“Egalizarea varstelor de pensionare pentru barbati si femei se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Varsta de pensionare a femeilor a crescut cu 7 ani


In 2010, varsta de pensionare a femeilor a crescut de la 58 ani la 63 de ani, iar acum se propune, prelungirea pana la 65 de ani. In total, varsta de pensionare a femeilor se va majora asadar cu 7 ani.

Proiectul de lege prevede cresterea graduala a varstei de pensionare  - de la 63 la 65 ani, urmand a fi afectate toate persoanele nascute dupa 1 martie 1967.  Se va ajunge la egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei in ianuarie 2035, cand femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 vor iesi la pensie la 65 de ani.

Aceste decizii vor afecta inclusiv dreptul persoanelor de a primi o pensie privata (Pilonul II), care conform legii, se va acorda doar din momentul in care se vor indeplini conditiile de pensionare in sistemul public.

Pensie se amana in toata Europa


In ultimii ani, majorarea varstei de pensionare a avut loc in multe tari din UE. Masura a fost luata pentru a tine sub control cheltuielile cu pensiile, in contextul in care speranta de viata a populatiei creste, iar evolutiile demografice semnaleaza ca ponderea populatiei in varsta devine tot mai mare.

Conform informatiilor publicate de Comisia Europeana, varsta de pensionare va urca chiar si pana la 67 de ani (atat la barbati, cat si la femei) in tari precum Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Olanda, Polonia, Marea Britanie.

Recordul in UE il detine Irlanda unde varsta de pensionare va ajunge la 68 de ani in 2028.

Principala problema cu aceste initiative este absenta masurilor pentru mentinerea populatiei in varsta in campul muncii. Astfel, exista riscul ca foarte multe persoane sa nu isi mai gaseasca un loc de munca pe masura ce trec de 60 de ani si sa ramana fara venituri.

O treime dintre bugetari vor avea salarii mai mari in 2014

Ministerul Finantelor Publice (MFP) informeaza ca o treime dintre bugetari vor avea salariile marite in 2014, confrom proiectului de buget.

In total, 354.155 de salariati vor avea lefuri mai mari, respectiv 30% din salariatii care lucreaza la stat, reiese din calculul MFP. Majorarea salariului minim pe economie va afecta aproximativ 270.000 de bugetari, din domenii precum asistenta sociala, functii de specialitate medico-sanitara, cadre didactice si functionari publici.

In plus, 65.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar, cu vechime pana in 6 ani, vor beneficia de majorari salariale de 10%, in limita salariului de baza stabilit prin lege.
Aproximativ 15.000 de medici si farmacisti rezidenti, cu salariul brut mai mic de 3.000 lei, vor primi o bursa lunara neimpozabila de 670 lei.

Prin aceste masuri, se asigura majorarea veniturilor pentru categoriile de personal cu salariile cele mai mici, informeaza MFP.

Banca Transilvania faciliteaza transferurile prin Western Union

Banca Transilvania permite clientilor sa initieze de pe telefonul mobil transferuri rapide de bani, prin Western Union. Aceste operatiuni au comisioane ridicate, uneori chiar mai mari de 10% din valoarea transferului.

Noul serviciu permite trimiterea si primirea de bani, prin intermediul aplicatiei BT Mobile Banking. Clientii trebuie sa isi procure mai intai un card special de la Western Union, cu ajutorul caruia banca identifica persoanele inregistrate in sistemul de transfer de bani.
In cazul trimiterilor de bani, intr-o prima faza, clientii pot efectua transferuri catre beneficiarii predefiniti pe card. In faza a doua – care nu este inca impplementata – se va lansa o aplicatie care va permite transferuri catre orice beneficiar.

Transferurile prin Western Union au costuri ridicate. De exemplu, pentru a transfera in strainantate intre 100-200 euro, comisionul este de 16 euro, respectiv intre 8-16% din valoarea tranzactiei. 

UniCredit si-a majorat profitul cu aproape 50%

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 206 milioane lei in primele 9 luni din 2013. Fata de perioada similara a anului trecut, rezultatul net s-a majorat cu 47,6%.

Rata creditelor neperformante se situeaza la 10,78%, fiind de 2 ori mai mica decat media pe ansamblul sectorului bancar. 

Rezultatul operational al bancii a fost de 508 milioane lei in perioada ianuarie-septembrie 2013, obtinut in conditiile unui raport cost-venituri de 47,3%.
Portofoliul de credite s-a majorat cu peste 6% in cursului trimestrului III din acest an, in principal, pe seama finantarii IMM-urilor.

“Consumul privat se redreseaza incet, in timp ce creditarea treneaza la nivel de piata, pe fondul unui nivel ridicat al creditelor neperformante. In acest context economic dificil, UniCredit Tiriac Bank sustine ferm revigorarea mediului de afaceri din Romania, cu o atentie sporita pentru zonele IMM si companii de talie medie », afirma Rasvan Radu, presedintele bancii.