Thursday, October 30, 2014

Economia a recuperat doar jumatate din locurile de munca pierdute in criza

Numarul salariatilor din economie a ajuns la 4,4 milioane, cel mai mare numar din toamna lui 2009, desi fata de boom-ul economic din 2008 mai lipsesc inca 400.000 locuri de munca la apel. 

Economia n-a reusit sa recupereze decat aproximativ jumatate din locurile de munca pierdute in criza, minimul fiind la inceputul anului 2010 cand firmele cu mai mult de 3 angajati adunau doar 4,1 milioane de salariati. 
O posibila explicatie a numarului redus de locuri de munca recuperate poate fi legata de insolventele la cote ridicate, una din 7 companii aflandu-se in inolventa in prezent. 

Aceasta pare sa fie si scuza bancherilor, directorul executiv al ARB, Florin Danescu, afirmand marti ca bancilor li se cere si performanta si sa crediteze economia, in conditiile in care starea companiilor potential debitoare este destul de neclara.

BEI nu comenteaza situatia vicepresedintelui Tanasescu pana la finalul acestui an

Banca Europeana de Investitii a raspuns unei solicitari Conso referitoare la o reactie in cazul vicepresedintelui sau pe Energie, Mihai Tanasescu, acuzat de comiterea mai multor infractiuni de procurorii DNA in dosarul “Microsoft”.

Conso.ro a remarcat ca pe site-ul BEI, in dreptul numelui vicepresedintelui Mihai Tanasescu, a fost postata de curand informatia ca se afla intr-o perioada de pauza (leave of absence) incepand din data de 07.10.2014.
Plecand de la aceasta informatie si de la acuzatiile formulate de procurorii romani anti-coruptie in ceea ce-l priveste pe actualul vicepresedinte BEI Mihai Tanasescu (primul roman aflat intr-o asemenea pozitie de varf din istoria institutiei), Conso.ro a formulat mai multe intrebari catre conducerea institutiei financiare europene.

Intrebarile transmise au fost urmatoarele:

1.    Cat timp va dura actuala perioada de pauza a dlui Tanasescu?
2.    Are BEI o pozitie oficiala in legatura cu situatia dlui Tanasescu?
3.    Considerati ca imaginea BEI si a Comitetului de Directie al bancii poate fi afectata?
4.    Considerati ca in acest moment este respectat in cazul dlui Tanasescu Codul de Conduita al Comitetului de Directie al BEI, in special pct. 3 (iii)?
5.    Asteptati demisia dlui Tanasescu in viitorul apropiat?

Reprezentantii BEI au formulat un raspuns extrem de scurt:

“Vicepresedintele Mihai Tanasescu este intr-o perioada de pauza pana la sfarsitul acestui an. Pana atunci, nu avem niciun comentariu pe acest subiect”.

Articolul 3 (iii) din Codul de Conduita spune ca “activitatea (n.r. - membrilor Comitetului de Directie) nu trebuie sa fie perceputa ca fiind nociva sau jenanta pentru misiunea sau reputatia Bancii sau in orice caz contrara intereselor Bancii”.

In conformitate cu regulile de guvernanta ale BEI, vicepresedintii institutiei financiare europene primesc acelasi salariu lunar ca si vicepresedintii Comisiei Europene. In prezent, salariul de baza brut lunar al vicepresedintilor Comisiei Europene se ridica la peste 23.000 EUR.

Cum se impart responsabilitatile in noul CA al Bancii Nationale

Surprize, surprize, in organigrama Bancii Nationale a Romaniei aprobata de noul Consiliu de Administratie, intrat in atributii in cursul acestei luni. Care sunt principalele schimbari operate, cine sunt executivii care pierd din atributiile anterioare ale functiei si cine va avea mai multe responsabilitati? 

In urma cu doar cateva zile si-a inceput activitatea noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale. In echipa executiva care deruleaza activitatea curenta a bancii s-a produs o singura schimbare majora: in locul experimentatului viceguvernator responsabil cu politica monetara Cristian Popa (ramas fara sustinere politica) a fost desemnat ex-ministrul bugetului, Liviu Voinea. 

Noua organigrama aprobata de Consiliul de Administratie al BNR arata o mutare semnificativa de atributii dinspre cei doi viceguvernatori – Liviu Voinea si Bogdan Olteanu, catre guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Isarescu le ia din atributii viceguvernatorilor


In organigrama anterioara, ambii viceguvernatori (Cristian Popa si Bogdan Olteanu) aveau in subordine cate 5 directii fiecare. Viceguvernatorul Popa (un finantist experimentat, beneficiar al unei exceptionale recunoasteri profesionale si pe plan international) avea in subordine cinci dintre cele mai importante directii din BNR: Directia de Politica Monetara, Directia Modelare si Prognoze Macroeconomice, Directia Stabilitate Financiara, Directia Studii Economice si Directia Relatii Internationale. Viceguvernatorul Olteanu (jurist de profesie) coordona activitatea Directiei Juridice, precum si a altor patru directii de importanta relativ secundara: Directia Statistica, Directia Servicii Informatice, Directia Tehnica si Mentenanta si Directia Achizitii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avea in subordine 7 directii, la fel ca si prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Guvernatorul mai coordona si Cancelaria BNR, Centrul de perfectionare profesionala si activitati sociale, precum si sucursalele regionale si agentiile BNR din teritoriu.

In noua organigrama, Guvernatorul BNR pastreaza coordonarea Cancelariei, a centrului de perfectionare si unitatile teritoriale, dar isi asuma responsabilitatea a 9 directii. Prim-vicepguvernatorul ramane cu cele 7 directii din vechea organigrama, in vreme ce fiecare dintre cei doi viceguvernatori va avea in subordine doar 4 directii.

Voinea da Politica Monetara pe Secretariat, Olteanu cedeaza Statistica

Liviu Voinea, care a obtinut ravnitul post de viceguvernator detinut anterior de Cristian Popa, ramane insa fara obiectul functiei acestuia. Trei dintre directiile-cheie, cea de Politica Monetara, cea de Modelare si Prognoze Macroeconomice si cea de Studii Economice trec in subordonarea directa a Guvernatorului BNR. La schimb, acesta se dovedeste destul de lipsit de generozitate fata de tanarul sau coleg, cedandu-i o directie de suport, Directia Secretariat. 

Ca este asa se poate lesne deduce doar lecturand serviciile care compun aceasta directie: evidenta documente, arhiva, biblioteca, informare publica, organizare evenimente, transport parc auto comun si cantina salariatilor.

Bogdan Olteanu, devenit doctor in drept la finalul anului trecut (ultimul dintre actualii membri ai CA al BNR care dobandeste acest titlu academic, in conditiile in care guvernatorul Isarescu si membrul CA Daianu au deja statut de academicieni), isi pastreaza coordonarea directiilor din mandatul anterior, mai putin Directia Statistica, pe care o cedeaza catre viceguvernatorul Voinea.

Din analiza noii organigrame se desprinde astfel o concluzie care pare clara: noul CA al BNR are doi centri de putere reala – guvernatorul Isarescu si prim-viceguvernatorul Georgescu, viceguvernatorii devenind executivi cu atributii de coordonatori ai unor sectoare de importanta relativ secundara. Insa cum va arata in realitate BNR in noul mandat de cinci ani al guvernatorului Isarescu (ajuns la 65 de ani) ramane sa vedem din activitatea de zi cu zi a Bancii Centrale.

Cum sa-ti maximizezi randamentul economiilor?

Unele banci favorizeaza planurile de economisire in competita cu depozitele la termen oferind un bonus de dobanda de pana la 2% iar cea mai buna strategie pentru a-ti maximiza castigul din dobanzi este sa-ti virezi lunar o parte a depozitelor la termen in produsul de economisire.
Sa luam de pilda cazul celor mai atractive oferte din piata. La Intesa, ai un plan de acumulare care ofera un randament de 3,6% cu conditia sa nu depui lunar peste 4.000 lei iar suma maxima depusa initial este de 10.000 lei. 

La BCR ai randament de 3,5% si o suma minim lunara de 10 lei, conditia fiind sa nu treci cu economiile de pragul a 100.000 lei, in caz contrar dobanda scazand la 1%.
In sfarsit, la ProCredit suma maxima depusa lunar este de 2.500 lei iar dobanda de 3,6% (mai multe oferte gasiti in cadrul comparatorului Conturi de economii de pe Conso.ro). 

Cum oferta pentru depozitele la termen presupune o dobanda de 2-3%, cu atat mai mica cu cat scadenta este mai scurta, cine si-ar vira gradual banii din depozitele la termen intr-un plan de acumulare de la Intesa, BCR sau ProCredit Bank, ar culege un randament superior (minim 1% in plus pe an, cu efortul completarii unor formulare lunar - asta daca nu dispune de interbet banking).