Monday, July 4, 2016

Brexit-ul scumpeste creditele in lei

Persoanele cu credite in lei intra in noul trimestru cu dobanzi mai mari decat trimestrul trecut. Dobanzile la imprumuturile in moneda nationala sunt raportate la indicele ROBOR (media dobanzilor pe piata bancara) mentionat in contract, iar acesta a crescut chiar pe finalul trimestrului. Comparativ cu anul trecut, insa, dobanzile sunt in scadere.

Cele mai multe contracte de imprumut prevad actualizarea dobanzii trimestrial, drept pentru care evolutia indicelui ROBOR la trei luni este cea mai urmarita. La finalul trimestrului care tocmai s-a incheiat, acest indicator se situa la 0,81%, in urcare de la 0,78% la finalul trimestrului trecut. 

Cresterea indicelui s-a produs in ultima saptamana a trimestrului, pe fondul evenimentelor din Marea Britanie. Chiar in prima zi dupa votul pro-Brexit, pe piata monetara din Romania indicele ROBOR la trei luni a crescut la 0,85% de la 0,76% in sedinta anterioara.

Evolutia a fost catalogata drept nesemnificativa de catre reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), guvernatorul institutiei sustinand ca, la o rata de 50 de euro (echivalent lei), cresterea ROBOR inseamna doar 5-6 lei in plus lunar. 

La un credit ipotecar, insa, ratele sunt mai mari, deci si impactul este mai mare. In plus, dupa o perioada lunga de timp de relativa stabilitate a indicilor de referinta, o crestere de 0,09 puncte procentuale de la o zi la alta este cel putin sesizabila. 

Indicii au revenit pe scadere, dar au ramas peste valorile dinaintea referendumului


In zilele care au urmat, indicatorul a revenit pe scadere si a incheiat trimestrul la 0,81%. Inainte de referendumul din Marea Britanie, piata monetara din Romania a fost calma, indicii ROBOR stabilizandu-se la valori situate in jur de 0,75% pentru ROBOR la trei luni, 1% la sase luni si 1,17% la un an. 

Si indicii pe perioade de sase luni si un an au urcat destul de brusc vinerea trecuta fata de sedinta precedenta, la 1,07% de la 1,01% ROBOR la sase luni, si la 1,25% de la 1,18% ROBOR la 12 luni. Si acestia au revenit pe scadere saptamana aceasta, insa raman peste valorile consemnate anterior.

Comparativ cu anul trecut, insa, scaderea de dobanzi este evidenta, la nivelul tuturor indicilor care sta la baza actualizarii dobanzii. In cazul contractelor cu actualizare la trei luni, dobanzile vor fi mai mici cu mai mult de jumatate de punct procentual in trimestrul trei al acestui an, fata de acelasi trimestru al anului trecut, avand in vedere ca ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,35% la jumatatea anului trecut, la 0,81% in prezent.

Incertitudinea ramane cuvantul de ordine pe pietele financiare


Perioada urmatoare, insa, este caracterizata de incertitudine, avertizeaza reprezentantii Bancii Nationale. Institutia a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, in cea mai recenta sedinta a Consiliului de Administratie. De asemenea, ratele rezervelor minime obligatorii au fost mentinute la nivelul actual, iar urmatoarele decizii vor fi luate ”in functie de situatiile care se vor dezvolta”, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

El a explicat ca socul initial al votului pro-Brexit a fost aproape imperceptibil pe piata romaneasca, insa considera ca impactul acestuia se va resimti pe termen mai indelungat. 

"Noi ne pastram aprecierile. Brexit-ul a fost un risc major, s-a materializat, impactul este insa pe termen mai indelungat si deriva din doua elemente: din incertitudine (pentru ca a sporit incertitudinea) si din faptul ca slabeste spiritul european. Iar pentru Romania spiritul european a constituit principala ancora", a subliniat guvernatorul BNR. 

In privinta inflatiei, estimarile reprezentantilor BNR arata ca aceasta va ramane in teritoriu negativ mai mult timp decat se anticipase initial, pe fondul mentinerii incertitudinilor la nivel european si mondial, dar si a preturilor scazute la marfurile de import. 

Anterior, banca centrala estima ca inflatia va trece pe plus odata cu epuizarea impactului reducerii TVA la produsele alimentare, din iunie 2015.

Scutirea de impozit pentru darea in plata a intrat in vigoare

Ordonanta care prevede scutirea de impozit pentru cei care apeleaza la darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ aduce o serie de modificari Codului fiscal, printre care si scutirea de impozit pe venitul din salarii pentru persoanele care lucreaza in cercetare dezvoltare, dar si exceptii privind plafonul de numerar. 
Astfel, incepand din acest moment, debitorii care se incadreaza in prevederile Legii privind darea in plata si opteaza pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei nu vor mai fi obligati sa suporte si impozitul aferent transferului de proprietate. Scutirea se acorda o singura data, cu ocazia primei proceduri de dare in plata aplicata de persoana fizica. In plus, se aplica si celor care au fost executati silit si au ramas cu restante la stat in contul respectivului impozit. Cei care au platit deja, vor avea posibilitatea sa recupereze suma respectiva. 

Solicitantul va trebui sa obtina un certificat care sa ateste ca este la prima dare in plata

Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea in plata se infiinteaza un Registru notarial unde se consemneaza situatiile de dare in plata. Astfel, cei care vor opta pentru darea in plata, vor trebui sa obtina in prealabil certificat din acest registru, din care sa rezulte ca nu au mai apelat la aceasta procedura. Solicitarea certificatului se adreseaza notarului ce perfecteaza documentele de aplicare a Legii.

Poate beneficia de aceasta masura orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, va fi platit impozitul pe transferul proprietatii imobiliare, conform Codului Fiscal.

In prezent, impozitul pe transferul de proprietate ajunge pana la 3% din valoarea tranzactiei. Mai mult, initial Ministrul Finantelor a sustinut ca aceasta cota ar trebui sa se aplice la soldul creditului, nu la valoarea de piata din grila a proprietatii cedate bancii. Aceasta varianta ar fi dezavantajat suplimentar debitorul, avand in vedere ca valoarea proprietatilor cumparate in perioada de boom, prin credit, a scazut semnificativ.

Salariile cercetatorilor scapa de impozit

In plus, incepand cu veniturile lunii august 2016, persoanele fizice ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor din activitati de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.
 
Totodata, incepand cu data de 1 august, se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, seminte si alte materiale agricole destinate insamantarii. Aceiasi cota redusa se va aplica si pentru serviciile prestate in agricultura (arat, semanat, discuit etc). Enumerarea punctuala a bunurilor si serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finantelor si Ministrului Agriculturii.

De asemenea, actul normativ prevede faptul ca organizatorii de nunti si botezuri pot solicita autoritatilor fiscale majorarea plafonului de incasari cu numerar in astfel de situatii. Dupa primirea acordului de la autoritati, sumele incasate in numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decat actualul plafon de 10.000 de lei, dar cererea trebuie sa fie justificata.  Aceasta procedura se poate aplica tot de la 1 august.