Monday, July 8, 2013

Consumul romanilor urmeaza legile de supravietuire

Reducerea veniturilor a fortat populatia sa isi mentina consumul pentru bunurile si serviciile fara de care nu se poate supravietui, iar restul cheltuielilor au fost taiate tot mai des de pe lista.

Mancarea si bautura au ajuns sa ocupe ponderi tot mai mari in veniturile totale ale populatiei, ceea ce reflecta scaderea nivelului de trai.
In primul trimestru din 2008 – cand criza financiara nu aparuse la orizont – cosul de consum al populatiei cuprindea in proportie de 46,5% mancare, tigari si bauturi. Datele publicate de INS pentru trimesrtrul I din 2013 arata ca ponderea a ajuns acum la 49,4%.

De asemenea, si ponderea cheltuielilor cu sanatatea a crescut, ca urmare a aceluiasi efect: cheltuielile esentiale se mentin neschimbate, atunci cand veniturile scad. 

In paralel, populatia a fost fortata sa renunte la cheltuieli, precum imbracaminte si incaltaminte, mobilier si dotarea locuintei, recreere si cultura, educatie, hoteluri si restaurante. 

Bancnotele false de 10 lei pot pacali consumatorii

Numarul de bancnote false expertizate de BNR au fost de 4.575 bucati in 2012, in scadere cu 20% fata de 2011, conform raportului anual al bancii centrale. Bancnotele de 10 lei au fost falsificate cel mai bine.
“Materialul plastic pe care au fost imprimite bancnotele false de 10 lei s-a apropiat ca aspect si textura de substratul autentic, iar falsurile, bine realizate, ar fi putut induce in eroare utilizatorii neavizati”, se arata in raportul BNR.

Bancnotele care au tras cele mai mult atentia infractorilor au fost cele de 10 lei si de 100 lei.

Din totalul bancnotelor false identificate, 2330 au fost capturate de politie inainte de a fi puse in circulatie. Pe de alta parte, 2.168 de falsuri au fost depistate in circulatie, cu 33% mai putin decat in 2011.