Wednesday, February 17, 2016

Banking-ul online patrunde greu in Romania

Romanii folosesc in proportie foarte mica internet-banking-ul, desi operatiunile prin intermediul acestui canal sunt mult mai ieftine, atat in bani, cat mai ales in timp. Potrivit datelor publicate de Eurostat, doar 5% din populatia intre 16 si 74 de ani foloseste serviciile bancare online. 

In aceste conditii, Romania este codasa Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria, avand in vedere ca media la nivelul UE in privinta utilizarii internet-banking-ului este de 46%. La polul opus se afla tari precum Finlanda sau Danemarca cu un grad de utilizare de peste 85%. 

Desi mai bine de doua treimi din romani utilizeaza internetul zilnic, bancile nu reusesc sa ii convinga sa ii convinga sa renunte la serviciile oferite in sucursalele clasice si sa treaca in mediul virtual. Si bancile ar putea face economii daca tot mai multi clienti se muta in mediul virtual, din reduceri de personal sau chiar inchidere de agentii, insa anumiti bancheri isi exprimau recent temerea ca digitalizarea serviciilor ar putea insemna o provocare pentru banci, avand in vedere ca s-ar putea trezi in sitiatia in care clientii si-ar efectua singuri tranzactiile si nu ar mai fi dispusi sa plateasca bancii comisioane in acest scop. 

Deocamdata insa, si dintre romanii care utilizeaza internet-banking-ul, jumatate isi verifica aproape zilnic sumele din conturi, dar nu efectueaza si alte operatiuni, acest segment de clienti fiind principalul vizat de bancherii locali pe termen scurt.

Romanii nu se tem pentru siguranta tranzactiilor

Pe de alta parte insa, doar 10% dintre romani spun ca au refuzat sa utilizeze serviciile bancare online, de internet sau mobile banking, din cauza ca nu cred in siguranta tranzactiilor. la nivel european, media este, insa, aproape dubla - 18%, potrivit datelor Eurostat. 

In Germania sunt cei mai multi (27%) care nu utilizeaza serviciile bancare electronice din cauza fricii pentru siguranta tranzactiilor, urmati de portughezi (26%), italieni (24%), spanioli (23%) si greci (22%).

La polul opus, cei mai curajosi in utilizarea internet banking-ului sunt cei din Lituania (4%), Estonia (5%), Turcia (6%) sau Finlanda (7%).

Darea in plata ramane fara plafoane

Propunerile BNR cu privire la introducerea de plafoane in Legea „darii in plata” au fost respinse, marti, de senatorii din Comisia de Buget, Finante, Banci. Insa respins a fost si amendamentul propus de initiatorul actului normativ referitor la scutirea de datorii a celor a caror casa a fost deja executata silit dar au ramas datori la banca.

In schimb, a fost preluat amendamentul prin care se inlocuieste sintagma „persoana fizica” cu cea de „consumator”, astfel incat de lege sa nu beneficieze si cei care au luat credit pe persoana fizica, dar au folosit banii pentru dezvoltari imobiliare. 

De asemenea, s-a aprobat prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare. 

Zamfir: Am exclus profesionistii de la aplicarea legii

Initiatorul Legii a reamintit faptul ca nu este vorba de o lege cu caracter social, ci de una cu caracter economic, pentru protectia consumatorilor. "Noi am gandit aceasta lege pentru a imparti riscul intre client si banca. Este o lege pentru a proteja consumatorul impotriva abuzurilor bancilor. Toti cei care au luat credite, si ma refer la clientii a 9 banci, au fost abuzati. Ceea ce s-a speculat, cum ca de aceasta lege ar fi urmat sa profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesionistii de la aplicarea legii si cred ca am lamurit cea mai mare problema lansata public", a adaugat Zamfir. 

Banca Nationala a Romaniei a transmis Parlamentului propunerea ca legea sa se aplice doar celor cu credite sub 150.000 de euro si care au un grad de indatorare mai mare de 65%. 

Pragurile ar fi discriminatorii si ar lasa loc la interpretari, spune initiatorul Legii

Deputatul Daniel Zamfir, initiator al legii, a sustinut ca un prag impus ar genera o discriminare nejustificata, iar departajerea dupa gradul de indatorare ar lasa loc la interpretari din partea bancilor. "Propun sa renuntam la pragul de 65% ca sa nu vina bancile sa sustina ca ai 62,3% gradul de indatorare si nu te mai incadrezi. Sa limitam abuzurile bancilor!", a spus Zamfir.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a sustinut propunerea ca in lege sa fie introdusa o optiune de renuntare la posibilitatea „darii in plata” pentru cei care, in viitor, vor dori sa ia un credit ipotecar pentru a putea beneficia de un avans redus. 

El a facut aceasta propunere in conditiile in care, in opinia sa, legea obliga bancile sa creasca avansul la 40-50%, ceea ce va face foarte dificil accesul tinerilor la o locuinta.

Prima Casa se va decide la Comisia Juridica

Totodata, BNR a solicitat ca, in cazul creditelor Prima Casa, sa se mentina garantia statului, pentru ca altfel programul nu mai poate continua. "Daca se doreste mentinerea programului, garantia statului trebuie sa ramana irevocabila", a mai spus Olteanu.

Insa aceasta propunere a fost transmisa Comisiei Juridice, fiind solicitat si un punct de vedere al Guvernului in aces caz. 

De asemenea, nedezbatuta a ramas si propunerea ca legea sa nu se aplice pentru creditele in derulare.