Friday, June 7, 2013

Comisia Europeana vrea sa reglementeze indicii Libor si Euribor

Comisia Europeana vrea sa puna capat scadalurilor care au implicat indicii de referinta Libor si Euribor si intentioneaza sa propuna monitorizarea acestora de la Paris.

Autoritatea Europeana pentru Piete de Capital (ESMA), cu sediul la Paris, ar urma sa monitorizeze direct modul in care sunt stabiliti indicii Libor si Euribor, putand forta bancile sa participile la fixing, atunci cand apar disfuctionalitati, ce pot avea impact asupra stabilitatii financiare, informeaza Financial Times.
In ultima perioada, unele banci au refuzat sa mai participe la fixingul Euribor, desi exista avertismente ca participarea va fi obligatorie pe viitor.

In prezent, indicii Libor si Euribor sunt stabiliti de catre asociatiile bancare, regulile fiind impuse printr-o procedura de autoreglementare. 

Modificarile ar aduce procedura mai aproape de ceea ce se intampla de exemplu, cu indicii Robor la Bucuresti. Aici, procedura este reglementata de catre BNR, care urmareste totodata ca indicii sa fie stabiliti in mod corect.  

Spania a ajuns sa aiba un rating de tara egal cu al Romaniei

Agentia de rating Moody’s a scazut ratingul de tara al Spaniei cu 3 trepte – de la A3 la Baa3 – astfel ca titlurile de stat spaniole au acum un rating egal cu titlurile emise de statul roman.

Decizia agentiei de rating a fost luata dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, bancile spaniole au primit ajutoare de 100 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita falimentul.

In aceste conditii, guvernul spaniol se confunta in prezent cu cele mai mari costuri de finantare pe pietele internationale, deoarece creditorii evita sa mai finanteze Spania. Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a ajuns la 6,75%.
Mai mult, este posibil ca ratingul sa fie scazut mai departe peste 3 luni, ceea ce ar face ca titlurile spaniole sa intre in categorie celor cu risc speculativ.

Totodata, Moody’s a redus ratingul de tara cu 2 trepte si pentru Cipru (de la Ba1 la Ba3). Riscul titlurilor de stat cipriote este considerat “speculativ”, iar o noua depunctare le va duce in categoria celor “foarte speculative”.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca Cipru sa solicite un impurmut de 5 miliarde euro  - aproape 25% din PIB – pentru a-si salva bancile. 

Ce inseamna economisire-creditare?

O locuinta poate fi achizitionata in baza unui credit ipotecar sau imobiliar obtinut de la o banca comerciala dar si printr-un credit pentru domeniul locativ obtinut in baza unui  contract de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ incheiat cu o banca pentru locuinte.
Creditele pentru domeniul locativ mai sunt denumite si «credite Bauspar». La ora actuala «credite Bauspar» si sunt cele mai avantajoase credite in lei, cu dobanzi fixe si redusa, stabilite la semnare contractului, care nu depind de fluctuatiile pietei.
Ce inseamna Bauspar? Cuvantul provine din limba germana, deoarece produsul s-a impus  in Germania si Austria si este compus din verbele bauen – a construi si sparen – a economisi. Astfel, produsul Bauspar  este un produs de economisire pentru domeniul locativ ce ofera si posibilitatea obtinerii unui credit pentru investiti locative in baza fondului economisit de client.
Contractele de economisire-creditare permit:
•    achizitionarea unei locuinte:
•    cumpararea de terenuri
•    constructia unei case
•    reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea unei locuinte
•    viabilizarea terenurilor trecute in intravilan
•    refinantare credite ipotecare sau imobiliare
Pe scurt, contractele permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Sistemul de economisire si creditare pentru domeniul locativ sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina sistemul acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat.
Contractul de economisire-creditare pentru domeniul locativ presupune 2 etape: una de economisire si alta de creditare.

Clientii pot miza mai departe pe dobanzi mici la creditele in euro

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara din zona euro la 0,5%, asigurand mai departe bani ieftini pentru sectorul bancar si economia zonei euro.

Acest lucru avantajeaza clientii cu credite in euro, ale caror dobanzi sunt indexate in functie de Euribor. Gratie masurilor luate de BCE, dobanzile interbancare in euro se mentin la valori extrem de scazute. Euribor la 3 luni - indicele de referinta cel mai utilizat -  se situeaza in prezent la numai 0,2%.
Conjunctura actuala se va mentina pana cand economia zonei euro va da semne de revenire. O usoara imbuntatire a indicatorilor economici s-ar putea observa spre sfarsitul acestui an, astfel ca cel mai probabil, consumatorii vor putea miza in 2013, pe dobanzi scazute la creditele in euro. 

Agitatie pe piata valutara. Euro ajunge la 4,47 lei

Cursul de schimb continua raliul si euro trece de 4,47 lei, dupa o noua zi, in care moneda nationala s-a mai depreciat cu 1%. Totodata, este un nou maxim pentru acest an al cursului de referinta.

Cursul EUR/RON anuntat de BNR este de 4,4763 pentru 6 iunie 2013. Deprecierea a continuat si dupa ora 13 – cand se stabileste fixingul BNR – cotatiile interbancare pentru perechea EUR/RON depasind pragul de 4,49. 
Se implineste o saptamana de cand euro a inceput sa creasca alert. In total, moneda nationala s-a depreciat pana acum cu 3,3% fata de euro.

Francul elvetian a inregistrat o crestere si mai mare, cursul CHF/RON majorandu-se cu peste 4% in ultima saptamana, pana la 3,62.