Tuesday, April 2, 2013

Rezervele valutare la BNR au ramas aproape nemiscate in martie

Rezervele valutare la BNR au ramas aproape nemodificate in luna martie, la nivelul de 32,2 miliarde euro. Pentru analisti, acest lucru inseamna lipsa interventiilor bancii centrale pe piata valutara. 

In cursul lunii martie au existat intrari de 864 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si Comisiei Europene. 

Iesirile s-au ridicat la 825 milioane euro, incluzand si a cincea rambursare de capital si dobanda din imprumutul de la FMI, in valoare de circa 249 milioane euro. 
Platile scadente in luna aprilie in contul datoriei publice si public garantata in valuta insumeaza 186,67 milioane euro. 

“Pe baza estimarilor noastre, aceasta cifra indica ca BNR nu ar fi intervenit aproape deloc pe piata valutara in martie”, au precizat analistii ING Bank. 

Leul a cunoscut insa o perioada de depreciere spre finalul lunii, cand presiunile au venit in special ca urmare a crizei ce a afectat sistemul bancar cipriot, subrezind increderea investitorilor in economia statelor UE, in general. 

Primavara a adus usoare cresteri de dobanzi la depozite

Cateva oferte promotionale si intrarerea unor noi jucatori pe piata a facut ca dobanzile medii la depozite oferite populatiei sa inregistreze ussoare cresteri atat la lei cat si la euro. 

Rata medie oferita de banci pentru depozitele in lei variaza intre 5%, pentru scadenta pe 1 luna, si 5,50% pentru depozitele de 12 luni, conform datelor Conso.ro

Luna anterioara a adus cresteri usoare, de 0,1 procente, in cazul depozitelor pe 3 sau 6 luni. Si pentru depozitele in euro, rata dobanzii a inregistrat usoare cresteri. Astfel, rata medie a dobanzii ajunge la 3,10% pentru economiile plasate pe 12 luni. 
Diferentele dintre ofertele bancilor raman insa majore. Astfel, pentru un depoziot de 1.000 lei constituit pe 6 luni, rata dobanzii porneste de la 3,90%, in functie de banca si de oferta, dar ajunge pana la 7,50%. 

Pentru un depozit de 1.000 euro pe 6 luni, rata dobanzii porneste de la 1% si ajunge la 5,25%. 

In consecinta, pentru cei care doresc sa depuna banii intr-un depozit bancar, primul si cel mai important pas este compararea ofertelor, astfel incat randamentul obtinut sa fie maxim. Dobanzile oferite de banci pot fi comparate online pe Conso.ro in sectiuneaDepozite

Mai mult circ decat paine in propunerea de reducere a TVA

Ideea reducerii TVA la paine nu este noua dar aplicarea ei pare sa se piarda in hatisul dezbaterilor intre guvernanti si mass media. Premierul Victor Ponta spune ca vrea ca reducerea sa se materializeze, cu toate ca documente “pierdute” contrazic aceasta intentie. 

Promisiunea de a reduce TVA la alimente, facute de actuala guvernare inca din campanie, pare a fi departe de materializare. Dupa mai multe luni de dezbatere, painea a ramas sa faca obiectul unui proiect pilot de reducere a cotei de TVA. Dar si aici, situatia este destul de complicata. 

In timp ce guvernanti dau asigurari ca reducerea TVA la paine va deveni realitate, documente interne indica un final cu totul diferit al acestui proiect. 

Un document al Ministerului Finantelor, cu semnatura, stampila si numar de inregistrare recent, a fost obtinut de presa. Acesta arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi “cel putin teoretic” poate crea premisele de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze, surse ce nu pot fi deocamdata asigurare”, citeaza Mediafax. 

Dezbaterile continua fara date concrete


"O sa avem o dezbatere importanta in Guvern - si o sa va dam iarasi toate datele - legate de TVA la pâine. Sigur ca apar documente pentru ca sunt tot felul de interese ca lucrurile sa nu se intample", a mentionat Ponta. 

Mai mult oficialii au lasat sa se inteleaga ca documentul obtinut de presa nu are importanta acordata de jurnalisti. 

"La nivelul Ministerului Finantelor Publice nu exista niciun astfel de document oficial semnat de ministrul Finantelor (n.r. Daniel Chitoiu). Proiectul de reducere al TVA la paine este de actualitate si reprezinta una dintre prioritatile asumate de Guvern pentru acest an", a transmis Ministerul Finantelor. 

La scurt timp, Daniel Chitoiu a declarat la RTV ca taxa va fi redusa din luna iulie iar sursele de compensare de care se vorbeste in documentul intern, pot fi totusi asigurate printr-o “imbunatatire a colectarii”. 

Daca si in fata echipei FMI, echipa Ponta va veni cu aceleasi argumente, ne-am putea trezi cu TVA redus doar la gogosi.