Monday, May 29, 2017

Multinationalele, obligate la raportare pentru fiecare stat in care activeaza

Multinationalele vor fi obligate sa raporteze in statul de rezidenta fiscala, inclusiv in Romania. Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica modalitatea de transpunere in legislatia nationala a schimbului automat obligatoriu de informatii, care stabileste datele pe care companiile trebuie sa le raporteze in fiecare stat in care activeaza. 
 
Prevederile sunt cuprinse in Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE.
 
“In scopul combaterii evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive, aceasta directiva impune grupurilor de intreprinderi multinationale cerinte in materie de transparenta”, mentioneaza MFP. 
 
Totodata, directiva asigura o concurenta loiala intre grupurile de intreprinderi multinationale din Uniunea Europeana si cele din afara acesteia dar care detin una sau mai multe entitati situate in Uniunea Europeana, intrucat, prin prevederile sale, ambele categorii de grupuri sunt supuse obligatiei de raportare.

Cum se vor depune raportarile?
 
Proiectul prevede obligatia grupurilor de firme multinationale de a furniza in raportul pentru fiecare tara in parte, depus pentru fiecare an si pentru fiecare jurisdictie fiscala in care desfasoara activitati economice, cuantumul veniturilor, al profiturilor anterioare impozitarii veniturilor si al impozitelor pe venit platite sau acumulate. 
 
“Grupurile de intreprinderi multinationale trebuie, de asemenea, sa raporteze numarul de salariati, capitalul declarat, profitul nedistribuit si imobilizarile corporale din fiecare jurisdictie fiscala. In plus, grupurile de intreprinderi multinationale trebuie sa identifice fiecare entitate din cadrul grupului care desfasoara activitati economice intr-o anumita jurisdictie fiscala si sa furnizeze informatii privind activitatile economice efectuate de fiecare entitate”, se mentioneaza in proiect. 
 
Schimbul automat obligatoriu de rapoarte pentru fiecare tara in parte intre statele membre include, in fiecare caz, comunicarea unui set definit de informatii de baza care devin accesibile statelor membre in care, pe baza informatiilor din raportul pentru fiecare tara in parte, una sau mai multe entitati ale grupului de intreprinderi multinationale fie isi au rezidenta fiscala, fie sunt supuse impozitarii pentru activitatile economice desfasurate prin intermediul unui sediu permanent al unui grup de intreprinderi multinationale.
 
“Romania poate utiliza informatiile din raport pentru combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale si pentru analiza preturilor de transfer, evaluarea riscurilor legate de preturile de transfer si alte riscuri aferente erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor”, mentioneaza MFP. 
 
Ce companii vor fi obligate la raportarile mentionate?
 
Pentru a se asigura un echilibru adecvat intre sarcina de raportare si beneficiile obtinute de administratiile fiscale, numai grupurile de intreprinderi multinationale care realizeaza un venit consolidat total mai mare sau egal cu 750 de milioane de euro, sau echivalentul aproximativ in moneda nationala, vor fi obligate sa prezinte raportul pentru fiecare tara in parte. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), aproximativ 85-90% dintre grupurile de intreprinderi multinationale vor fi scutite de indeplinirea acestei cerinte, insa raportul pentru fiecare tara in parte va fi totusi prezentat de grupuri de intreprinderi multinationale care controleaza aproximativ 90% din cifra de afaceri a societatilor.
 
In Romania, companiile care nu respecta prevederile Directovei, asa cum vor fi transpuse in legislatia nationala, vor risca amenzi de pana la 100.000 de lei.