Friday, June 28, 2013

Pensia privata obligatorie ar putea deveni optionala in Polonia

Guvernul polonez doreste sa reduca datoria publica si intentioneaza sa preia in administrare o parte din banii acumulati la fondurile de pensii private. In plus, sistemul de pensii private obligatorii ar putea deveni optional, permitand participantilor sa revina in sistemul de stat cu toti banii acumulati.
Sistemul de pensii private din Polonia urmeaza sa faca inca un pas inapoi. In 2011, guvernul a decis ca valoarea contributiilor virate catre fondurile de pensii private sa scada de la 7,3% la numai 2,3%. Diferenta era contabilizata tot in contul pensiei private pentru fiecare persoana, numai ca banii erau administrati de stat.

Rolul pensiilor private obligatorii urmeaza sa fie diminuat inca o data, de catre guvern. Motivul: lipsa de bani. Sumele ce alimenteaza fondurile de pensii se fac din banii retinuti pentru contributiile la asigurari sociale. Acum statul isi vrea banii inapoi, mai ales ca nu se mai poate imprumuta prea mult. Datoria publica a Poloniei a ajuns la 55% din PIB, foarte aproape de plafonul de 60% impus de UE.
Noile masuri propuse de guvernul polonez nu sunt insa atat de radicale ca cele adoptate in Ungaria in urma cu cativa ani. Pe de o parte, se doreste ca atunci cand un participant are mai putin de 10 ani pana la pensionare, activele sale sa fie gradual transferate catre un fond administrat de catre stat. 

Pe de alta parte, guvernul propune ca participarea populatiei in Pilonul II sa devina optionala, iar cei care aleg sa contribuie mai departe sa plateasca suplimentar o contributie de 2% din salariu.

Sistemele de pensii private au batut in retragere in aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est, ca urmare a crizei financiare. Deficitele bugetare aparute dupa 2008 au fortat guvernele sa caute solutii pentru acoperirea dezchilibrelor, iar una din ele a fost penalizarea pensiilor private obligatorii.

Si la noi s-a produs o sincopa, in 2009, cand s-a amanat majorarea contributiilor cu 0,5%. Ulterior, insa, nu au mai existat initiative in acest sens. Intre timp, deficitul bugetar a fost readus in limite acceptabile (sub 3% din PIB). 

Criza financiara a lasat insa urme vizibile la nivelul datoriei publice, care a urcat de la 13% in PIB in 2008 la aproape 35% in PIB in 2012, conform datelor FMI. Deocamdata, nivelul nu este atat de ridicat pentru ca statul sa caute o solutie rapida de reducere a datoriei. 

Se pot aplica penalizari daca executarea silita a fost anulata?

Intrebare: Buna ziua! As dori sa-mi spuneti, in cazul unei restante la un credit de nevoi personale pentru care s-a dat o hotarare judecatoreasca in care s-a admis executarea silita, care la rândul ei a fost anulata datorita unor nereguli facute de catre executor, banca mai poate pune dobânda in continuare la suma restanta, desi exista o hotarâre care incuviinteaza executarea silita si implicit valoarea datoriei. Va multumesc.

Raspuns: Din expunerea spetei, intelegem ca s-a dat o hotarare de incuviintare a executarii silite ce a fost anulata. 

Independent de aceasta hotarare insa, contractul dumneavoastra de credit continua sa produca efecte -  si implicit dobanzi si penalitati conform dispozitiilor contractuale agreate de partile semnatare  - pana la plata integrala a acestuia.

BRD propune celor care fac plati prin card sa si economiseasca

BRD a lansat un produs care ii incurajeaza pe cei care realizeaza plati cu cardul la POS sau online, in tara sau in strainatate, sa puna deoparte o anumita suma de bani pentru ei sau pentru altii.

Produsul presupune existenta unui card de debit si a unui cont de economii la BRD si permite economisirea, din resurse proprii, a unei sume de bani la fiecare cumparatura facuta cu cardul.

Practic, atunci cand cineva face o plata la comercianti cu cardul sau de debit poate opta pentru transferul automat al unei sume de bani in contul de economii ales. Optiunile de transfer sunt multiple, putand consta in: rotunjirea sumei platite pana la prima valoare intreaga, rotunjirea sumei platite cu cardul pana la prima suma multiplu de 10, procent din suma platita (1%, 5%, 10%, 15% sau 20%) si suma fixa (1/5/10/20/50 lei sau 1/2/5/10/15 EUR sau USD).
Serviciul nu are costuri de aderare, de gestiune sau de transfer al fondurilor intre card si contul de economii. Deschiderea unui cont de economii presupune insa o suma minima pentru deschiderea acestuia. Pana pe data de 20 septembrie a.c., suma minima necesara pentru deschiderea unui cont de economii este diminuata la 100 lei/100 euro/100 dolari.

Sumele economisite in conturi sunt remunerate cu dobanzile standard valabile pentru conturile de economii, in functie de tipul si moneda acestora, iar titularul poate economisi atat pentru el insusi, cat si pentru apropiati sau chiar pentru alte persoane.

De asemenea, primii 10.000 de clienti care opteaza pentru achizitia noului produs pana la 20 septembrie si efectueaza macar o plata la POS in aceasta perioada, beneficiaza de un bonus de 25 lei oferit de banca o singura data, pentru a creste gradul de atractivitate al produsului.

Posesorii de card de debit cu overdraft (descoperit de cont) ar trebui sa fie insa foarte atenti atunci cand utilizeaza acest produs. Asta pentru ca dobanda pe care o platesc la descoperitul de cont este mult mai mare decat dobanda pe care ar incasa-o la sumele economisite in contul de economii. 

Clientii CEC pot castiga puncte bonus cu cardurile MasterCard

CEC Bank a introdus programul MasterCard Rewards, prin care clientii pot castiga puncte bonus atunci cand utilizeaza cardurile cu sigla MasterCard.

Punctele de loialitate se acumuleaza pentru toate tranzactiile comerciale efectuate cu cardul, indiferent de valoarea acestora. 
Punctele pot fi transformate in premii, precum gadgeturi, jucarii, pachete spa sau zboruri cu parapanta, cuprinse in catalogul programului MasterCard. 

Clientii vor acumula un punct bonus pentru fiecare 2 lei cheltuiti la comercianti cu cardul de credit MasterCard si respectiv 4 lei cu orice card de debit MasterCard. 

Propriile puncte bonus pot fi cumulate cu cele ale altor utilizatori inrolati in acelasi program - pentru a achizitiona intr-un timp mai scurt cadouri. Primii 100 de clienti care se inscriu in program vor primi un voucher cadou.

“MasterCard Rewards este un program de loialitate gandit pe termen lung, care recompenseaza comportamentul posesorilor de carduri, determinandu-i sa le foloseasca mai mult pentru plata la POS sau pe internet, prin acordarea de puncte de loialitate pentru fiecare tranzactie”, a precizat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania si Moldova, MasterCard Europe. 

Comisia Europeana a organizat la Bucuresti un seminar pe tema rezolvarii situatiei platilor intarziate

Seminarul face parte dintr-o campanie derulata in toate statele membre de Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene, in perioada octombrie 2012-octombrie 2014.

Cei aproximativ 100 de participanti la seminar au avut ocazia de a afla detalii despre prevederile Directivei Europene 2011/7/EU care incearca sa rezolve problemele generate IMM-urilor de platile intarziate, atat din partea sectorului public, cat si cele ale partenerilor de afaceri din mediul privat de la doi reprezentanti ai Directoratului General pentru Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene – Maciej Gorka, Head of Unit C4 si Kristian Johansen.

La eveniment au fost prezenti si au dat detalii despre legea 72/2013 de transpunere a directivei si  reprezentantii autoritatilor romane – ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, secretarul de stat din Ministerul Justitiei Florin-Aurel Motiu si expertul roman din Ministerul Justitiei care a coordonat activitatea comitetului interministerial care s-a ocupat de implementarea directivei europene in legislatia romaneasca, Claudia Rosianu.

Participantii la seminar au oferit, la randul lor, un feedback util atat autoritatilor romane, prin semnalarea unor neconcordante in textul legii care a implementat directiva si intre legea 72 si Codul Fiscal, cat si reprezentantilor Comisiei Europene, carora le-au semnalat mai multe neajunsuri cu care se confrunta IMM-urile din mai multe sectoare economice in materia platilor intarziate.

Conso.ro a fost si astazi prezent la eveniment, dupa cum a fost si printre primii care a oferit detalii extrem de ample in legatura cu prevederile directivei si modul in care autoritatile romane au decis sa o implementeze. 

Cum se procedeaza cand mai multe persoane cumpara impreuna un imobil?

Intrebare: In situatia in care la achizitia unui imobil, pretul este achitat de doua persoane necasatorite, fiecare participand cu parti diferite (unul va achita o suma mai mare, celalalt o suma mai mica) amandoua persoane platind cash, fara credit bancar, cum se va face contractul de vanzare-cumparare? Cum vor aparea cei doi cumparatori? Vor avea cote diferite? Si ce inseamna acest lucru?

Raspuns: Contractul de vanzare va fi redactat avandu-i drept cumparatori pe cei doi, cu mentiunea ca sunt necasatoriti si ca dobandesc bunul pe cote parti.

De asemenea, in contract se va preciza ce cota revine fiecaruia din intregul drept de proprietate, si modalitatea de achitare a pretului.

In concluzie, cei doi cumparatori vor avea cote diferite din dreptul de proprietate, unul detinand mai mult decat celalalt.

Leul isi revine spectaculos. Cursul scade cu peste 7 bani

BNR a publicat miercuri un curs de referinta euro-leu in scadere cu peste 7 bani. In ultimele 2 sedinte valutare, leul a reusit sa castige 10,5 bani in raport cu euro.
Noul nivel de referinta anuntat de banca centrala este de 4,4161 lei pentru un euro, in conditiile in care in prima parte a lui iunie, acesta urcase la 4,5535 lei/euro. 
Cel mai inalt nivel al euro a fost inregistrat la inceputul lui august 2012, moment in care BNR a fixat un curs de 4,6481 lei/euro.

Pe de alta parte, dolarul a pierdut in ultima sedinta 3,3 bani in raport cu leul, cursul oficial fiind de 3,3881 lei/unitate. 

Fondurile de pensii de dimensiuni mici sunt paguboase pentru consumatori

Institutia de supraveghere din Irlanda vrea sa descurajeze fondurile de pensii private de dimensiune redusa, deoarece nu ofera servicii la valoarea comisioanelor incasate. La noi, autoritatile vor sa incurajeze tocmai astfel de scheme, prin noua lege a pensiilor ocupationale.

Pension Board – autoritatea care supravegheaza pensiile ocupationale in Irlanda – vrea sa descurajeze fondurile care atrag un numar prea mic de membri. “Consideram ca participantii ar avea de castigat daca fondurile mici ar fi descurajate si luam in calcul o serie de initiative in acest sens”, a precizat Brendan Kennedy, directorul executiv al autoritatii din Irlanda.

El a facut referire la un raport al guvernului care a semnalat diferente semnificative intre fondurile mari si cele mici, atat in materie de performanta, cat si in ceea ce priveste guvernanta corporatista. De regula, fondurile cu putini membri incaseaza comisioane mai mari decat cele cu mai multi membri.
Autoritatea de supraveghere a pensiilor private de la noi - CSSPP, inglobata acum in ASF – are in vedere sa deschida piata pensiilor private in aceasta directie, prin introducerea pensiilor ocupationale. Acestea ar urma sa functioneze ca si pensiile facultative, diferenta principala fiind participantii eligibili. 

La fondurile de pensii ocupationale ar putea participa doar angajatii unei companii sau angajatii dintr-o ramura economica. Conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Muncii, numarul minim de membri ai unei scheme de pensii ocupationale este 100.

Atunci cand numarul de membri este redus, exista riscul ca ei sa suporte comisioane de administrare mai mari, care se retin din suma acumulata pentru pensia privata.