Tuesday, February 7, 2017

Promisiuni pentru romanii care vor sa inceapa o afacere

Romanii care vor sa demareze o afacere au la dispozitie noi facilitati incepand din aceasta luna. Pe de o parte, vor putea accesa finantare nerambursabila din partea statului in suma de aproximativ 44.000 de euro (220.000 de lei), iar pe de alta parte vor putea apela la un incubator de afaceri care are, in sfarsit, norme de functionare. 
Finantarea se acorda in cadrul Programului Start-up Nation Romania, adoptat recent de guvern, iar suma alocata poate acoperi in totalitate valoarea cheltuielilor eligibile.

Prin acest program, statul estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi estimate a fi infiintate. 

Ce conditii trebuie sa indeplineasca beneficiarii?

Firmele beneficiare trebuie sa indeplineasca, insa, si o serie de conditii. Acestea trebuie sa angajeze cel putin doi salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

Eligibile pentru ajutorul de stat vor fi doar firmele mici si mijlocii (IMM), infiintate dupa aprobarea programului, cu capital social integral privat, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, nu au datorii la bugetele de stat, nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara sau alta procedura de acest gen, etc. 

Actionarii care detin mai multe societati nu pot aplica in cadrul acestei scheme decat cu o singura societate.

Actul normativ contine si o lista cu cheltuielile care pot fi efectuate de firma din banii obtinuti de la stat. 

Pentru 2017, bugetul propus initial pentru acest program era de 500 de milioane de lei.

Programul va deveni operational in cursul lunii mai, avand in vedere ca mai are nevoie si de norme de implementare. 

Ce este un incubator de afaceri?

La infiintarea unor firme noi, viabile pe termen mai indelungat, vor putea contribui si incubatoarele de afaceri care au de acum norme de aplicare si beneficiaza de o serie de facilitati fiscale. 

Acestea sunt scutite de o serie de impozite si taxe, in cazul in care dezvolta cel putin 16 startupuri, care creaza minim 32 de locuri de munca. 

Legea 102/2016 care reglementeaza incubatoarele de afaceri a fost publicata in Monitorul Oficial inca din luna mai 2016, insa pentru aplicarea sa era nevoie de norme de aplicare.

Incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitati comune si a suportului managerial necesar.

Titlul de incubator de afaceri se acorda pe o perioada de 10 ani, dar poate fi prelungit pentru perioade similare.

ASF pregateste iesirea din perioada de plafonare pe RCA

Piata asigurarilor obligatorii auto (RCA) continua sa puna probleme Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Institutia cauta in prezent, solutii pentru perioada de dupa cele sase luni de plafonare a tarifelor. Una dintre acestea ar putea fi stabilirea unor tarife de referinta, anunta presedintele ASF. 

Mai mult, Misu Negritoiu promite ca tarifele nu se vor intoarce la valorile la care ajunsesera inainte de plafonare. 

"Mesajul nostru este neindoielnic: nu ne vom intoarce si nici nu trebuie sa ne intoarcem la situatia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fara legatura cu profilul de risc", a precizat Negritoiu in cdrul unui eveniment de specialitate. 


Seful ASF a mai spus ca, in 2017, prima mare problema a institutiei este RCA-ul, dar aceasta problema reprezinta si o oportunitate care da ocazia celor implicati sa reaseze piata pe baze sustenabile.

"Acesta este un nou inceput. Ce facem noi acum pe RCA? Avem o colaborare cu Banca Mondiala, de la care avem doi consultanti pentru a ne analiza situatia si sa venim cu un pachet specific de iesire din preturi controlate spre preturi libere. Au facut acest exercitiu si in alte tari. Astfel, vedem cum au facut altii, cum au gestionat aceasta situatie, si cum vom face noi", a explicat presedintele ASF. 

Asigurator pentru asiguratii riscanti

Un rol important pe piata il va avea, in acest an, si Biroul Asigurarilor Auto - BAAR, alaturi de gestionarea bazei de date CEDAM. 

"Rolul Biroului in ordonarea pietei este fundamentala, este coloana principala a intregului pachet de actiuni legate de iesirea din preturile plafonate. In 2 luni de zile, BAAR-ul, cu functiile pe care le are, trebuie sa functioneze", a explicat el. 

Biroul ar putea prelua o sarcina importanta pe piata RCA, aceea de a asigura masinile pe care companiile de asigurari le refuza, din cauza numarului mare de accidente in care au fost implicate. 

„Printre tintele biroului ar trebui sa fie si absortia varfurilor de prima. Sa preia asiguratii cu risc ridicat”, a subliniat presedintele ASF. 

El nu exclude, insa, nici posibilitatea ca aceasta activitate sa fie preluata de un asigurator dedicat exclusiv acestui scop.

Cine sunt noii jucatori asteptati pe piata RCA in 2017?

Pe de alta parte, Negritoiu a mai anuntat ca, in 2017, vor aparea pe piata de RCA si alti jucatori. Mai exact patru companii de asigurari, care sunt deja notificate. 

Astfel, companiile Dallbogg, din Bulgaria, si Euro Insurance din Irlanda, vor sa opereze pe piata romaneasca prin pasaport european. 

Celelalte firme sunt Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie. 

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 in prezent la 12.
 
Piata asigurarilor din Romania a fost expusa, in 2016, la criza asigurarilor auto obligatorii, declansata de transportatori din cauza cresterii exponentiale a tarifelor, criza care a dus la emiterea unei Ordonante de Guvern care prevede plafonarea preturilor RCA pe o perioada de sase luni. Noile tarife au intrat in vigoare incepand cu data de 18 noiembrie 2016.

Pierderi pe linie din cauza turbulentelor politice

Economia nationala resimte efectele evenimentelor politice din ultimele zile, care au generat ample proteste de strada. Moneda nationala si indicii bursieri au fost primii indicatori care au reactionat imediat prin deprecieri semnificative, acestia fiind urmati rapid de prima de risc si de randamentele la titlurile de stat. 
Dupa o luna cu o evolutie lina, in care cursul BNR euro-leu a stat la un nivel de 4,49-4,5, in ultimele zile moneda nationala a rectionat imediat printr-o depreciere de peste 3 bani in raport cu euro, ducand cotatia oficiala joi la peste 4,53 lei/euro.

Leul a ajuns, joi, la cotatia maxima a anului la Banca Nationala a Romaniei, de 4,5337 lei/euro, desi analistii estimau, cu doar o zi in urma ca nu va depasi pragul de 4,52 lei/euro. Pe piata interbancara fluctuatiile au fost chiar mai mari, cotatia urcand pana la un maxim de 4,5522 lei/euro in dupa-amiaza zilei de 1 februarie. 

Evolutia a fost pusa de analisti exclusiv pe seama evenimentelor interne, avand in vedere ca celelalte monede din regiune au atins mai degraba spre apreciere zilele acestea.  

Pe finalul saptamanii leul a mai recuperat ceva din terenul pierdut in fata monedei unice europne, si a inchis la un curs oficial de 4,5156 lei/euro. Explicatia analistilor este aceea ca pietele financiare se acomodeaza mai repede la socuri decat in urma cu cativa ani, avand in vedere turbulentele mult mai dese de pe pietele financiare internationale. Asta nu inseamna, insa, ca presiunile pe curs nu pot reveni daca situatia nu revine la normal cat de curand. 

In schimb, randamentele la titlurile de stat s-au mentinut pe panta ascendenta, ajungand, pe scadenta de 10 ani, la cel mai ridicat nivel din vara anului 2015, de circa 3,8%, iar in acest caz revenirea, de regula, este mult mai lenta. 

Cum vad oamenii de afaceri situatia actuala?

Oamenii de afaceri, care reprezinta investitori romani si straini deopotriva, atrag atentia ca Romania risca sa devina neatractiva pentru afaceri ca urmare a deciziilor recente ale guvernului referitoare la modificarea codurilor penale. 

Organizatia Romanian Business Leaders (RBL) formata din antreprenori romani acuza Guvernul ca legifereaza furtul din bani publici si legtimeaza "capitalismul de cumetrie".

"Pentru prima data din decembrie 1989 incoace, "principiul conform caruia nimeni nu este mai presus de lege" este incalcat public, total si fara echivoc chiar de catre actualul Guvern al Romaniei", se arata in comunicatul de presa RBL. 

Antreprenorii romani au mai precizat ca Ordonanta de urgenta 13/2017 data, la propriu, pe intuneric, in noaptea de marti, 31 ianuarie, legifereaza imunitatea pentru abuzul in serviciu, inclusiv sub forma furtului din bani publici.

Comunitatea RBL numara peste 300 de antreprenori si sefi de companii din Romania.

Mesaje de protest impotriva Ordonantei au venit si din partea organizatiilor investitorilor straini. Consiliul Investitorilor Straini (FIC) atrage atentia Guvernului ca transmite un mesaj negativ investitorilor, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi. 

La randul sau, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care reuneste organizatii ale investitorilor romani si straini, sustine ca prevederile Ordonantei de Urgenta cuprind masuri care afecteaza progresul inregistrat de Romania in domeniul combaterii coruptiei.

Protestelor din mediul de afaceri li s-a alaturat si ministrul Mediului de Afeceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, care si-a dat demisia din functie.

Pagubitii Forte Asigurari incep sa isi recupereze banii

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) anunta ca a inceput plata despagubirilor catre creditorii Forte Asigurari, companie aflata in faliment. Institutia anunta ca a platit, deja, despagubiri in valoare totala de 662.767 lei, pentru 207 dosare avizate.

Pana la 31 ianuarie 2017, fondul a avizat, in cadrul Comisiei Speciale, 249 de cereri de plata in cazul companiei mentionate. Dintre acestea, 245 de cereri, in valoare de 765.253 lei, au fost aprobate, in timp ce 4 dosare, cu o valoare de 33.826 lei, au fost respinse.

„Initierea platilor catre creditorii de asigurari ai societatii Forte Asigurari Reasigurari, in faliment, survine ca urmare a ramanerii definitive, prin neapelare, a sentintei civile nr. 6956/07.11.2016, privind deschiderea procedurii de faliment impotriva acestui asigurator, conform prevederilor legale”, precizeaza institutia intr-un comunicat de presa. 


Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2017, FGA a preluat de la societatea mentionata 1.626 de dosare de dauna si 3.220 de contracte de asigurare. Pana la aceeasi data, fondul a primit 976 de cereri de plata, precum si 249 de cereri de deschidere dosare noi de dauna. 

In urma inregistrarii cererilor de deschidere a dosarelor de dauna la FGA, pana in prezent, s-au deschis 238 dosare, mentioneaza institutia. 

Pana cand se mai pot cere despagubiri?

Legislatia in vigoare permite FGA sa primeasca cereri de deschidere a dosarelor de dauna pentru Forte Asigurari Reasigurari, pana la 6 februarie 2017, data la care se implineste termenul maxim de 90 de zile in acest scop. Termenul se calculeaza de la data deschiderii, in instanta, a procedurii de faliment.

In schimb, „in vederea incasarii indemnizatiilor/ despagubirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata fondului, in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv pana la data de 24 aprilie 2017, sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior”, se mai arata in comunicat. 

Consiliul ASF a decis, la finalul lunii iunie 2016, ridicarea licentei companiei Forte Asigurari si formularea unei cereri pentru intrarea in faliment a firmei care asigura militarii romani aflati pe teatrele de operatiuni din afara tarii.