Wednesday, October 9, 2013

Liberalizarea pretului la energie si gaze: Facturile se vor dubla

Noul acord cu FMI continua programele anterioare de liberalizare a preturilor la energie si gaze naturale. Daca acest angajament va fi implementat, vom avea parte de facturi duble cu aceste servicii.

Liberalizarea pretului la energie si gaze va creste foarte mult factura lunara pe care consumatorii o vor achita. Guvernul s-a angajat sa creasca gradual preturile reglementate pana cand se va ajunge la liberalizarea completa a acestor tarife.

De la 1 ianurie 2018, consumatorii vor plati factura energie la preturile de pe pietele internationale, iar de la 1 ianurie 2019, factura la gaze va fi stabilita la fel.Conform datelor publicate de Comisia Europeana, pretul la electricitate este in Romania de 0,11 euro/kWh. In UE, pretul mediu este de aproximativ 0,2 euro/kWh, dar poate ajunge si la 0,3 euro, cum se intampla in Danemarca. 

Astfel, liberalizarea preturilor va duce probabil la dublarea sumei pe care consumatorii romani o vor plati la energie. Daca acum ai o factura de 100 lei, peste  5 ani, acelasi consum te va costa dublu.

In cazul gazelor naturale, pretul actual din Romania este de 0,027 euro/kWh. Este cel mai mic pret din UE, explicat prin faptul ca o parte importanta a consumului intern este acoperita din productia locala. 

Pretul mediu la gaze in UE este insa de aproximativ 0,06 euro/kWh. Prin urmare, liberalizarea preturilor va duce la dublarea facturii si la gaze.

In domeniul energiei, romanii platesc preturi liberalizate deja la combustibil. Dupa un val de scumpiri care au avut loc in 2009-2010, preturile interne au devenit aliniate cu cele din vestul Europei. Pretul mediu in UE la benzina este de 1,49 euro pe litru, iar la noi, este 1,26 euro pe litru. 

In timp ce combustibilul este cu numai 15% mai ieftin in Romania, salariile din Romania sunt de cateva ori mai mici decat cele din UE. Astfel, unul din efectele liberalizarii preturilor la energie este scaderea drastica a puterii de cumparare a populatiei.

Marea Britanie introduce propriul program Prima Casa

Marea Britanie a extins schema de ajutor pentru obtinerea unui credit ipotecar, noua varianta fiind foarte aproape de programul Prima Casa de la noi.
Programul “Help to Buy” permite achizitia unei locuinte cu un avans de 5%, ca si la noi. Bancile beneficiaza in schimb de o garantie de stat pentru toata valoarea creditului, care acopera riscul de neplata.

Aceste imprumuturi sunt destinate atat celor care doresc sa isi achizitioneze prima casa, cat si celor care vor sa isi schimbe locuinta actuala. Prin acest program, pot fi achizitionate imobile de pana in 600.000 lire sterline, plafonul fiind de peste 10 ori mai mare decat de la noi.

O diferenta majora este ca in Marea Britanie, costul creditelor nu este plafonat, iar bancile isi pot stabili propriile costuri. Au aparut deja si primele oferte, ratele dobanzilor fiind de aproximativ 5%, in conditiile in care dobanda bancii centrale este de numai 0,5%.
Clientii care detin un avans mai mare de 5%, pot obtine insa credite mai ieftine, fara a avea nevoie de garantia de stat. In conditiile unui avans de 10%, consumatorii pot obtine credite cu dobanzi de 3,75%. Diferenta de costuri este justificata de faptul ca bancile au mai multa incredere in clientii care reusesc sa economiseasca o parte importanta din valoarea casei.

La noi, situatia este diferita. Desi avansul minim la creditele imobiliare in lei este de 3 ori mai mare decat la programul Prima Casa, imprumuturile standard sunt mai scumpe decat cele din programul Prima Casa.

Reducerea creditarii coincide cu retragerea finantarilor de catre bancile-mama

Soldul creditului s-a contractat cu 7% in termeni in reali, in perioada ianuarie 2012-iunie 2013. Aceasta scadere coincide cu retragerea finantarilor acordate subsidiarelor din Romania de bancile-mama.

In perioada analizata, finantarile obtinute din exterior de bancile romanesti s-au redus cu un sfert, arata ultimul raport de tara publicat de FMI.
Desi bancile acuza scaderea cererii de credite pentru activitatea slaba de creditare, modificarile aparute la nivelul ofertei au jucat un rol poate la fel de important. Unele schimbari au fost impuse de BNR prin inasprirea conditiilor de creditare: impunerea unui avans minim, descurajarea creditarii in valuta si conditii mai stricte pentru calculul gradului de indatorare. 

Pe de alta parte, cresterea continua a creditelor neperformante a condus la impunerea unor conditii de eligibilitate mai stricte de catre banci.

Bancpost introduce pauza la plata ratelor pentru creditele de consum

Bancpost ofera credite de nevoi personale, ce permit clientilor sa amane plata unei rate in cursul fiecarui an. 

“Prin nou-introdusa functionalitate de Vacanta de la plata ratei punem la dispozitia clientilor optiunea de a utiliza sumele aferente ratei lunare pentru alte scopuri”, a precizat Adrian Pirvu, director pentru credite retail la Bancpost.
Rata dobanzii la aceste credite este cuprinsa intre 7,7% si 12,5%. Dobanda se stabileste in functie de istoricul de plata si profilul financiar al clientilor.

“Persoanele cu un istoric de creditare bun – clienti actuali sau clienti noi, au acces la cele mai bune rate ale dobanzii oferite de Bancpost”, afirma Pirvu.