Wednesday, June 10, 2015

Subventii pentru angajarea absolventilor

Firmele care angajeaza, pe perioada nederminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, promotia 2015, primesc subventii lunare timp de 12 luni, pentru fiecare angajat. Conditia este ca absolventii sa fie nscrisi ca persoane in cautarea unui loc de munca la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. 

Subventiile vor fi acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Astfel, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru fiecare absolvent incadrat angajatorii vor primi urmatoarele sume: 500 de lei, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 600 de lei, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si 750 de lei, pentru absolventii de invatamant superior, se arata intr-un comunicat al ANOFM. 

In plus, angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, aceleasi sume insa pe o perioada de 18 luni.

"De stimulentele financiare mentionate beneficiaza angajatorii care incadreaza absolventi fara raporturi de munca sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum si cei care incadreaza absolventi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenta. In acest scop, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor", se mentioneaza in comunicat. 

Pe de alta parte, angajatorii sunt obligati sa mentina respectivii angajati cel putin 18 luni. "In aceasta perioada, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii, ale caror costuri pot fi suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj".

In plus, angajatorii care mentin raporturile de munca sau de serviciu dupa termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relatii, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate pentru aceste persoane si virate conform legii.

Uniunea pietelor de capital prinde contur

Planul de actiune privind infiintarea Uniunii pietelor de capital va fi publicat de Comisia Europeana in luna septembrie, a declarat comisarul european responsabil pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, Jonathan Hill. Perioada de consultare pe acest proiect a expirat la jumatatea lunii mai. 
„Interesul pentru acest proiect este reflectat de cele peste 700 de raspunsuri pe care le-am primit in procesul de consultare cu privire la uniunea pietelor de capital. Pe langa consultarea formala am calatorit in Europa pentru a vorbi cu politicieni, consumatori, start-up-uri, autoritati de reglementare, industria serviciilor financiare si investitori mari si mici. Acesta este un proiect clasic de piata unica pentru toate cele 28 de state membre ale UE“, a declarat, la Bruxelles, comisarul Jonathan Hill.

Potrivit acestuia, in urma implementarii acestui proiect, cel mai mult ar putea sa beneficieze companiile si investitorii din tarile care nu au piete de capital dezvoltate. In opinia sa, piata unica va crea conditiile pentru libera circulatie a capitalului catre antreprenorii care au potential de crestere, indiferent unde sunt localizati.

Infiintarea uniunii pietelor de capital (CMU), dupa modelul uniunii bancare, este proiectul cu cea mai mare amploare pe care il are in vedere Comisia Europeana pentru urmatorii ani. Din aceasta uniune vor face parte toate cele 28 de state membre ale UE, nu doar tarile din zona euro, ca in cazul proiectului uniunii bancare. 

Insa acasta uniune poate aduce, pe langa avantaje si dezavantaje, pentru ca va presupune alinierea la reglementari si la costuri, iar tarile dezvoltate ar putea sa fie avantajate.

Comisarul european a amintit ca angajamentul pentru crearea unei piete de capital unice in Europa dateaza de aproape 60 de ani, iar raspunsurile primite in urma procesului de consultare arata ca acum exista „oportunitatea, sustinerea si vointa“ de a face acest lucru.

Planul de actiune va stabili foaia de parcurs si calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pietelor de capital.

Proiectul, denumit “cartea verde”,  urmareste inlaturarea obstacolelor care  blocheaza accesul firmelor, in special IMM-uri, la finantare alternativa celei bancare.
 
“In alte parti ale lumii, situatia este diferita. O piata unica de capital pe deplin functionala ar oferi o multitudine de oportunitati. Iata un exemplu: daca pietele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, intre 2008 si 2013 intreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare in valoare de 90 de miliarde de euro”, potrivit unor date publicate de Comisia Europeana.

Astfel, Uniunea pietelor de capital are ca obiectiv deblocarea lichiditatilor, care exista din abundenta, dar sunt in prezent „inghetate”, si punerea acestora la dispozitia intreprinderilor europene, in special a IMM-urilor, a mai afirmat Jonathan Hill in sustinerea acestui proiect. 

In opinia sa, sistemul european actual este puternic dependent de finantarea bancara. „Astfel, daca exista o contractie a sectorului bancar, creditarea seaca in intreaga economie – ceea ce este exact ceea ce am vazut in ultimii ani. Daca vom incuraja investitiile de capital am putea face economia mai rezistenta la socuri“, a mai spus comisarul citat. 

Miza acestei uniuni este dezvoltarea accesului la finantare nonbancara pentru companii si populatie pana la un nivel comparabil cu cel din SUA. In prezent, companiile europene depind foarte mult de banci si se bazeaza putin pe pietele de capital. Europeni detin circa 20% din active in instrumente financiare non-bancare (fonduri de investitii, actiuni, obligatiuni), in timp ce in SUA procentul este de 65%.

Comisia Europeana intentioneaza sa creeze uniunea pietelor de capital pana in 2019.

Potentiali investitori la ASTRA

Autoritatea de Supraveghere Financirara (ASF) a aprobat prospectul pentru a doua majorare de capital la compania ASTRA Asigurari. In plus, in prezent au loc negocieri cu mai multe fonduri de investitii, dintre care unul chinez, a declarat vicepresedintele ASF, Mircea Ursache. 
"In cazul ASTREI, am aprobat prospectul pentru a doua majorare de capital social, iar daca acest lucru se va intampla va fi si semnalul de salvare al companiei. Am lasat camera de date deschisa", a spus Mircea Ursache.

El a precizat ca Fondul de Garantare al Asiguratilor este pregatit sa preia toate sumele pe care o companie in stare de faliment le-ar datora.

ASTRA Asigurari, aflata in administrare speciala, scoate la vanzare 160 de milioane de actiuni, pentru a atrage 425 de milioane de lei in vderea majorarii de capital.

Incertitudinile politice afecteaza moneda nationala

Incertitudinile politice interne afecteaza evolutia monedei nationale, se arata intr-un raport al ING Bank. Tensiunile se pot calma pe moment, avand in vedere votul favorabil premierului din Parlament, insa presiunile vor continua pe masura implicarii institutiilor europene in acest caz, sustin analistii bancii.  
Leul a continuat sa se deprecieze marti, fata de euro, la cursul BNR, pana la o cotatie de 4,4677 lei/euro, dupa ce luni a pierdut 1,5 bani, pana la un curs de 4,4601 lei/euro pe fondul rezultatului alegerilor din Turcia. 

Fata de dolar, leul a recuperat marti o buna parte din deprecierea de luni, cursul BNR fiind stabilit la 3,9644 lei/dolar. 

Pe piata interbancara, leul a pierdut luni 0,4% pana aproape de 4,47 lei/euro, arata raportul ING. 

Marti, pe piata interbancara, leul a variat intre un minim de 4,4715 lei/euro atins in jurul orei 11.00 si un maxim de 4,4672 lei/euro putin dupa ora 12.00.

„Alte presiuni negative au venit pe fondul stirilor privind Grecia, in timp ce monedele regionale s-au depreciat de asemenea, iar randamentele obligatiunilor suverane est-europene cu maturitati lungi au urcat usor. Cu toate acestea, credem ca evolutia leului este ghidata mai ales de factori interni si ne asteptam, astfel, ca presiunile de depreciere sa persist”, se arata in raportul citat. 

Economistii ING au anticipat faptul ca Parlamentul va respinge retragerea imunitatii premierului Victor Ponta (pentru a incepe urmarirea penala a primului ministru). Insa ei se asteapta la presiuni din partea institutiilor Uniunii Europene, in conditiile in care presa relateaza ca Parlamentul European pregateste o dezbatere pe aceasta tema.

Potrivit ING, votul favorabil premierului ar putea sprijini leul pentru moment, dar reprezentantii bancii se asteapta ca presiunile de depreciere sa continue.

Pe de alta parte, raportul aminteste faptul ca luni Ministerul Finantelor a respins toate ofertele primite licitatia pentru obligatiuni la 6 ani de 300 de milioane  de lei, prima licitatie esuata din august 2014. „Dupa cum am anticipat, Trezoreria a refuzat sa plateasca randamente mai mari (care au urcat cu peste 30 puncte de baza in ultima saptamana si cu 14 puncte vineri pentru titlurile la 6 ani).

Cererea a fost de asemenea slaba: doua treimi din suma planificata. Randamentul mediu al ofertelor depuse a fost de 3,5%, mult peste nivelul bid de inchidere din ziua precedenta, de 3,44%. Avand in vedere rezerva de lichiditate confortabila si surplusul bugetar mare, MF isi poate permite sa anuleze unele licitatii daca vor continua evolutiile negative in obligatiunile suverane din zona euro, in timp ce reducerea ofertei ar trebui fie favorabila obligatiunilor".
Anunturi sponsorizate