Sunday, August 9, 2015

Actionarii ASTRA nu sustin majorarea capitalului

Actionarii societatii de asigurari ASTRA, aflata in redresare financiara, au subscris titluri de doar 87.338 de lei in cadrul celei de a doua etape de majorare a capitalului social. Astfel, in primele doua etape ale procesului, actionarii au adus doar 134.617 lei din necesarul total de 425 milioane de lei.

Conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), valoarea subscrierilor din a doua etapa reprezinta 0,0205% din suma estimata a fi obtinuta. 

In prima etapa, actionarii au avut un aport la capital de 47.278 lei. 

Conform companiei, in perioada 6 - 19 august a.c. se va derula Etapa a treia a subscrierilor in cadrul majorarii capitalului social, perioada in care actiunile nou emise vor fi oferite spre subscriere Investitorilor Calificati.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory SRL in calitate de administrator special.

Societatea a revenit pe profit anul trecut, consemnand un rezultat pozitiv net de 30,7 milioane de lei, dupa ce, in 2013, a raportat o pierdere record de peste 917 milioane de lei, conform unui raport publicat pe site-ul societatii. In 2014, societatea a subscris prime in valoare de 770,11 milioane de lei.

ANAF controleaza averile patronilor de carton

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal. Este vorba de persoanele care au o avere ce nu poate fi justificata de veniturile declarate. In prima faza, ANAF a identificat 5.399 de contribuabili care vor fi supusi verificarilor. 

Autoritatile au identificat patru grupe de riscuri. Din prima grupa fac parte „patroni bogati de firme sarace” respectiv cei care detin un patrimoniu semnificativ (case, masini, imprumuturi catre firme) care nu corespunde cu veniturile declarate care sunt mult mai mici sau detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (fie sunt tot timpul de pierdere fie au un profit mult mai mic raportat la cifra de afaceri). 

In cea de-a doua grupa de risc intra persoanele care au un patrimoniu semnificativ, dar nu au activitati economice cunoscute, in grupa trei sunt incadrate persoanele cu venituri volatile, respectiv aceia care activeaza in showbiz, iar in grupa patru de risc sunt incluse alte persoane care nu pot fi incadrate in cele trei grupe anterioare, insa prezinta riscuri semnificative.

„Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile”, a afirmat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF.

Potrivit unui comunicat al institutiei, programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal (PFRF) vizeaza verificarea veniturilor si a declararii acestora incepand din 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. 

Intr-o prima etapa vor fi identificati aceia care au cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro. 

In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc. Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011- 2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave. 

In urma analizelor efectuate de autoritati, in cazul unui numar de 132.246 persoane s-a constatat o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, intre veniturile estimate de Fisc si cele declarate. Dintre acestia, 5.884 sunt persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, respectiv au realizat achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 - 2013 de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro), au cumparat autoturisme de minimum 350.000 lei (circa 75.000 euro) in aceeasi perioada sau prezinta un risc de nedeclarare mai mare de un milion de lei (circa 200.000 euro). Din cele 5.884 persoane au fost eliminate 1.161 persoane pentru care riscul de nedeclarare era acoperit din veniturile sotilor. Celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude sau afini pana la gradul II) identificati cu risc fiscal, astfel incat 7.879 de persoane sunt propuse pentru verificare amanuntita.

In esantionul de risc intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.

Salariul mediu net pe economie creste

Salariul mediu net pe economie a crescut, in iunie, cu 12 lei (0,7%) fata de luna anterioara, la 1.818 lei net. Cele mai mari valori au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.019 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.032 lei), potrivit datelor INS.
Cele mai mari cresteri au fost raportate in fabricarea bauturilor (16,5%) si in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor - intre 10% si 14,5%.

"In luna iunie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS). 

Scaderi semnificative au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale - cu 23,1% si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii anexe extractiei- intre 9,5% si 14,5%.

In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare fluctuatii ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta - plus de 0,4% in administratia publica si scaderi in invatamant (cu 0,6%) si sanatate si asistenta sociala (0,8%).

Isarescu nu vede cu ochi buni revenirea creditului cu buletinul

Revenirea la creditarea „cu buletinul” si inmultirea IFN-urilor care practica acest comportament il ingrijoreaza pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Si in privinta bancilor, seful BNR spune ca trebuie sa fie mai atente cu clientii. 
"Parerea mea nu este buna, dar sa vedem ce se va intampla...s-au si inmultit (IFN-urile care dau credite cu un singur act- n.r.). In general, cred ca bancile trebuie sa recupereze o buna parte din terenul pierdut si sa isi arate onorabilitatea. O banca trebuie sa fie onorabila, sa inspire incredere, si pentru asta trebuie sa se uite la toate, inclusiv, si reiau un mesaj mai vechi, sa aiba grija de clienti. O sa ajunga, daca nu dovedesc onorabilitate , sa isi caute clienti ca...din ce sa traiasca. Deci despre aceste IFN nu am o impresie foarte buna", a mai spus guvernatorul BNR. 

Referindu-se la cei care apeleaza la astfel de imprumuturi, Isarescu a spus ca trebuie realizat un studiu sociologic, pentru a se vedea cum de se ajunge in astfel de situatii. "Sunt debitori si debitori. Ar trebui ca media sa ajute la aceasta intelegere. Ideea ca oamenii nu isi mai pot plati creditele, stiti ca nu e adevarata? Unii, intr-adevar nu pot, sunt intr-o situatie grea. Unii nu vor...si ce facem: ii bagam pe toti la gramada?", a subliniat Mugur Isarescu. 


In privinta institutiei medierii, seful BNR a spus ca sustine un astfel de demers dar trebuie definita forma. "Sa vedem ce forma ii dam. De aici incolo nu mai avem consens nici intre noi...sa treaca caldura si mai vedem...".

Pe de alta parte, el a atras atentia cu privire la viteza de crestere a creditarii. 

"Creditul a plecat, in sfarsit, la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp "Atentie!". (...) Orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece", a explicat seful BNR. 

El a atras atentia si asupra faptului ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize. „Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul".

In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie. Mugur Isarescu a promis o analiza detaliata pe creditele ipotecare in toamna.

Valuta la cursul de cont la Banca Feroviara pentru toti clientii

Banca Comerciala Feroviara ofera tuturor persoanelor posibilitatea sa realizeze tranzactii valutare la cursul de cont, indiferent daca este vorba de clienti ai bancii sau nu. Oferta este valabila pana la finalul lunii septembrie, potrivit unui comunicat al bancii.

Concret, cursul valutar de schimb pe cont, valabil in general doar pentru clientii bancii, devine disponibil pentru orice persoana, fizica sau juridica, ce se adreseaza casei de schimb valutar BCF, in limita a 2000 de euro pe zi, pentru moneda europeana. 

”In data de 4 august 2015, spre exemplu, Banca Comerciala Feroviara cumpara euro la pretul de 4,3950 lei si vinde la pretul de 4,4120 lei, iar evolutia de la o zi la alta poate fi urmarita direct pe site”.

In general, bancile ofera clientilor care-si deschid un cont bancar un curs valutar mai avantajos decat clientilor care cumpara sau vand valuta in mod izolat, fara a intra intr-o relatie de colaborare pe termen lung.

Mai mult, potrivit bancii, cursul de schimb oferit de contul PRIMUS by BCF, spread-ul (diferenta dintre cursul de cumparare si cel de vanzare) este mai mic cu 15% decat cel mai mic spread standard la cele mai mari 10 banci din Romania.

Comisia Europeana a inchis procedura pe TVA deschisa impotriva Romaniei

Romania scapa de procedura deschisa de Comisia Europeana (CE) pentru verificarea modului in care se opereaza deconturile de TVA ale firmelor. Comisia Europeana a inchis, in 15 iulie, aceasta procedura deschisa in anul 2013. La vremea respectiva, Comisia reclama perioadele lungi de timp scurse pana la decontarea sumelor, care uneori depaseau 180 de zile. 

”Va informam ca la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeana  a decis inchiderea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor cu privire la practica administrativa de a nu solutiona un numar important de deconturi de TVA intr-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312)”, se mentioneaza intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, sustine ca anuntul Comisiei Europene confirma eforturile depuse in cadrul reformei ANAF in ce priveste intarirea capacitatii administrative. ”Dupa ce am redus termenele medii de solutionare a deconturilor de TVA cu optiune de rambursare de la 180 la circa 60 de zile, urmatorul nostru obiectiv este de a ajunge sa rambursam TVA in maximum 15 zile”, a precizat Diaconu.

Comisia Europeana a solicitat, in septembrie 2013, in mod oficial Romaniei sa isi modifice practicile administrative de rambursare a TVA si respectiv tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor.
    
In ceea ce priveste rambursarea TVA, in comunicatul CE se nota, la data respectiva, ca aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu intarzieri nerezonabile, durand uneori peste 180 de zile. 

Executivul comunitar sublinia, in 2013, ca aceasta practica nu este conforma cu normele UE in materie de TVA, care prevad ca taxa ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate, astfel incat sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili.

Guvernatorul BNR explica in ce consta Supravegherea Macroprudentiala

Guvernul va fi reprezentat in Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala de doi membri de la cel mai inalt nivel din Ministerul Finantelor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta din urma va asigura presedintia Comitetului, insa sustine ca nu va avea drept de veto, cel mult votul sau va cantari mai greu in caz de egalitate.

Precizarile guvernatorului vin in contextul in care s-a speculat foarte mult cu privire la atriburiile acestui Comitet si modul in care va relationa cu celelalte institutii. 

El a mentionat faptul ca astfel de comitete functioneaza in 24 din cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene si nicaieri nu sunt  percepute ca fiind o dictatura, un atac la Constitutie si nici ca un 'supraguvern'.

"Functioneaza la nivelul Uniunii de patru ani si ceva. Noi am mai informat despre acest lucru, nu este o noutate. Este o institutie noua dupa criza din 2008, care functioneaza foarte bine. Din 28 de state, 24 au deja o astfel de structura. Nici nu sunt comitete, ci sunt in structura bancii centrale si nu vorbeste nimeni de dictatura. Noi suntem printre ultimele patru tari care nu au un astfel de comitet, desi avem recomandarea de mai multi ani". 

Potrivit acestuia, rolul comitetului va fi acela de a analiza evolutiile economice, de a avertiza in momentul in care vede un risc si de a face recomandarile pe care le considera necesare. Diferenta dintre acest comitet si unul consultativ este ca toate avertismentele, recomandarile si raspunsurile vor fi in scris, iar institutia care nu va tine cont de aceste recomandari si avertismente isi va asuma responsabilitatea. 

"Guvernul si-a asumat un risc (daca nu ia masurile recomandate - n. r.) si are toata responsabilitatea politica si nu mai poate sa spuna ca nu a fost avertizat de BNR sau de altcineva. Si tara va avea de suferit, daca riscul se adevereste".

Mai mult, el a explicat ca recomandarile nu vor fi obligatorii pentru institutia vizata, insa raspunsul da. "Putem sa dam avertismente catre ASF, catre BNR... Obligatoriu trebuie citite si sa dea un raspuns: 'Vedem riscul si am luat masurile 1, 2, 3' sau 'Nu vedem riscul' sau 'Vedem riscul, dar nu avem cu ce sa intervenim'", a explicat seful BNR.

Referitor la modul in care va functiona comitetul, guvernatorul a spus ca acesta va evalua riscurile in economie pe baza unor date concrete. ”Ce inseamna evaluarea riscurilor? Se observa fenomenele externe, interne, se evalueaza riscurile, se porneste de la o realitate: ca samburele unei crize financiare pleaca chiar din anii de succes, ca asta se uita! Gena crizei pleaca din anul de succes. De exemplu, anul acesta este unul de succes". 

Potrivit acestuia, pe baza datelor, se face o recomandare. ”Noi nu facem nici politica Guvernului, nici nu spunem legiuitorului ce lege sa dea. E ca la riscul meteo. Datorita tehnologiei extrem de avansate in domeniul urmaririi miscarilor de aer, radarelor, prognozele pe termen scurt sunt extrem de exacte... Se da o avertizare si o recomandare. Noi participam la Comitetul de Risc Sistemic European. Mergem acolo de patru ani si jumatate la comitetul de macrostabilitate. E la fel ca la meteo: verde, galben, portocaliu, rosu! Comitetul are rol preventiv", a explicat Mugur Isarescu. 

In opinia sa, in fiecare an de succes - iar 2015 este un an de succes - se poate forma un nou sambure al crizei. "Si, daca nu actionam din timp, se ajunge acolo. Dar eu cred ca reactionam... De cate ori trebuie sa dam cu capul intr-un perete ca sa vedem ca e tare?! Macrostabilitatea nu este o toana a BNR sau un pretext ca sa ne aflam si noi in treaba. Este baza pe care se poate construi durabil bunastarea. Orice crestere de nivel de trai fara macrostabilitate este efemera. Si nu doar atat...cand faci ajustarea, duce la nedreptati ingrozitoare. Trebuie sa tai in carne vie. Ar fi culmea sa nu fi invatat nimic din criza din 2007 - 2008", a mai spus seful BNR.

Noi riscuri pentru asigurati

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor se modifica, din nou. Dupa ce ASF a interzis companiilor sa incheie asigurari facultative pentru locuinte care nu au asigurarea obligatorie, le da voie sa o faca daca asiguratul declara pe proprie raspundere ca are polita PAD. Nu se explica, insa, care sunt riscurile pentru o declaratie mincinoasa.

Astfel, normele de aplicare a legii prevad faptul ca aceasta declaratie poate inlocui prezentarea politei PAD in momentul in care se incheie asigurarea facultativa, cu conditia ca aceasta sa fie prezentata ulterior. Nu exista, insa, un termen pana la care trebuie facuta dovada existentei PAD. 

De asemenea, nu este clar daca polita facultativa ramane in vigoare daca, pana la producerea riscului asigurat, clientul nu face dovada existentei asigurarii obligatorii. 

In consecinta, nu se stie ce se intampla daca declaratia este mincinoasa, ce risca acel client, mai ales ca au fost foarte multe discutii cu privire la locuintele care nu sunt supuse, in acelasi timp, tuturor riscurilor acoperite de PAD, respectiv cutremur, alunecari de teren sau inundatii provocate de fenomene naturale. 


In acest caz, exista riscul ca asiguratii sa fie indusi in eroare si sa incheie doar asigurarea facultativa pentru riscurile pe care le considera posibile. 

Spre exemplu, daca un client isi asigura locuinta doar impotriva cutremurelor, si presupunand ca polita facultativa nu este anulata de inexistenta celei obligatorii, totusi acel client nu va primi nici un ban in cazul unui cutremur, daca dauna este mai mica de 20.000 de euro, suma maxima acoperita de PAD. 

Potrivit legii, firmele de asigurari nu pot incheia polite facultative decat pentru sume asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu.

Asta inseamna si ca, in cazul unei daune de peste 20.000 de euro, clientul va primi doar ce depaseste aceasta suma.

Piata AeRO mai castiga 37 de jucatori

Un numar de 37 de companii din diverse sectoare ale economiei vor debuta miercuri, 5 august 2015, pe piata AeRO. Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucuresti, acestea au fost transferate de pe Rasdaq si de pe segmentul valorilor mobiliare Nelistate.

„Transferul pe AeRO ofera societatilor un nou inceput in arena pietei de capital, intr-un cadru legal clar si legitim, conform standardelor europene”, se mentioneaza in comunicat.

Printre cele mai cunoscute companii care fac parte din acest lot se numara Avicola Bucuresti, Metalurgica Bucuresti, Romaero, Arcelor Mittal Hunedoara si Santierul Naval 2 Mai Mangalia. 

In prezent, pe piata AeRO sunt admise la tranzactionare 169 companii, cu o capitalizare cumulata de 2,73 miliardede  lei (620 milioane de euro).

BNR mentine dobanda la 1,75% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de politica monetara de marti, mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an. 

Decizia este in linie cu asteptarile analistilor, care sustin ca banca centrala asteapta decizia finala in privinta aplicarii Codului Fiscal.

In plus, Consiliul de Administratie al bancii centrale a s-a hotarat mentinerea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta, la 8% la lei si 14% la valuta. De asemenea, s-a decis gestionarea adecvata a lichiditatii in sistemul bancar.

Conducerea BNR a analizat si aprobat si Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 august 2015.

Isarescu: Avem inflatie negativa, dar nu deflatie

Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie negativa in urmatoarele trei trimestre, avand in vedere impactului aplicarii masurilor din Codul Fiscal si a noii Legi a salarizarii in sectorul bugetar. Cu toate acestea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca nu exista pericolul deflatiei. 

El sustine ca inflatia va reveni pe plus dupa cele trei trimestre, insa va ramane sub nivelul minim al intervalului de variatie (1,5% - n. r.) pana la inceputul anului 2017. 

In raportul asupra inflatiei publicat in luna mai, BNR estima pentru finalul acestui an o inflatie de 0,2%, iar pentru 2016 de 1,9%.

Cu toate acestea, Romania nu risca intrarea in deflatie,  pentru ca asistam la o crestere a consumului de 6%, iar pana la finalul anului poate ajunge la 10%, cee ce nu este specific fenomenului.  "Atunci (in deflatie - n.r.) se amana consumul in asteptarea scaderilor de preturi. 

Pericolul nu este in scaderea preturilor, pericolul il constituie reducerea graduala a consumului de natura sa reduca cererea si, implicit, cresterea economica. Nu vedem pericol. Avem crestere de consum si avem crestere economica", a subliniat Isarescu.

In plus, el a adaugat ca scaderea inflatiei vine preponderent si reducerea TVA la alimente, care s-a transmis in preturi mai mult decat se estima.
 
Pe de alta parte, el a anuntat ca se contureaza presiuni inflationiste date de cresterile de salarii anuntate. "7% -8% - 10 % este o crestere mare si se anunta cresteri si mai mari. Cu greu poti sa te gandesti ca ai cresteri de productivitate de 10% in actualele conditii in Romania. Deci trebuie sa se duca undeva... dar vor fi ecranate de reducerea preturilor la  alimente", a subliniat guvernatorul BNR.

Atentie la asigurarea de viata atasata creditului!

Cati dintre cei care au luat un credit au fost obligati sa incheie o asigurare de viata? Marea majoritate! Cati dintre ei au citit in detaliu contractul de asigurare si stiu exact ce presupune? Autoritatea de Supraveghere Financiara a constatat ca multi clienti nu acorda atentia cuvenita acestor contracte de asigurare.

Din cauza neatentiei, sau din cauza faptului ca a fost indus in eroare de agentul de asigurari, au fost cazuri in care clientul a constatat ca polita nu ii acopera despagubirea in cazul producerii riscului asigurat. 

"S-a constat ca nedeclararea unor probleme de sanatate anterioare, posibil la recomandarea agentilor de vanzare, sa fie considerate ulterior de asiguratori ca declaratii mincinoase care sa duca la ne-executarea politei in situatia dificila a unui consumator care isi pierde viata si prin ne-executarea politei urmasii sai ar trebui sa acopere costul restant al creditului", avertizeaza ASF.

Astfel, ASF sustine ca, la semnarea contractului, trebuie acordata atentie sporita excluderilor specifice acestor contracte de asigurare, conditiilor de incetare/reziliere a contractului de asigurare dar si furnizarii detaliilor privind declararea starii de sanatate anterioare. 

De asemenea, clientii trebuie sa fie atenti la costurile primelor de asigurare si la factorii care influenteaza marimea acestor costuri, la conditiile in care se poate renunta la contractul de asigurare, inaintea producerii riscului asigurat, dar si la conditiile in care asigurarea produce efecte dupa producerea riscului asigurat. 


In plus, ASF sfatuieste asiguratii sa se intereseze si ce pot face in cazul falimentarii asiguratorului si care este modalitatea de solutionare a plangerilor privind neplata despagubirii la producerea riscului asigurat.

„Recomandam tuturor consumatorilor o atentie sporita cu privire la toate aceste aspecte pentru a fi evitate situatiile in care anumite excluderi, declaratii incomplete, sau prevederi aferente contractelor de asigurari de viata asociate creditelor bancare sa conduca la neplata despagubirilor”, se mai arata in avertizarea ASF. 

Pentru eventuale clarificari suplimentare sau intrebari referitoare la interpretarea unor clauze tehnice, specifice, consumatorilor li se recomanda a solicita toate detaliile agentilor de vanzare a creditului sau al politei, sau daca exista in continuare neclaritati catre Serviciul Relatii cu Publicul al ASF.

Scutirea de impozit se va acorda tuturor angajatilor din IT

Scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru angajatii din industria IT nu se va mai acorda in functie de specializarea din diploma de absolvire. Acest criteriu, care prevedea ca facilitatea se acorda doar celor care au absolvit una dintre specializarile cu profil IT dintr-o lista destul de limitata, a fost eliminat. 
Angajatii din domeniul IT beneficiaza de scutire la plata impozitului pe salarii de peste 10 ani, insa nu toti se calificau pentru aceasta facilitate. Si asta din cauza faptului ca lista cu specializarile, publicata in urma cu 10 ani era extrem de restransa, iar in timp institutiile de invatamant au schimbat denumirile specializarilor. Intre timp, lista a fost extinsa, dar au continuat sa existe cazuri de discriminare.

Nedreptatea a fost, astfel, reparata prin Ordinul ministrului pentru societatea informationala 1348/2015, publicat in Monitorul Oficial la finalul lunii iulie, care a eliminat acest criteriu din lista celor obligatorii pentru a se beneficia de scutirea de impozit. 

In plus, Ordinul prevede dreptul cetatenilor statelor Membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene de a beneficia de scutire, fapt care nu era clar pana acum.

Apartamente mai scumpe, case mai ieftine

Apartamentele s-au scumpit usor in primul semestru al acestui an, fata de a doua parte a anului trecut, fie ca vorbim de locuintele noi sau de cele vechi. In schimb, preturile caselor si terenurilor au inregistrat scaderi, insa tot modeste, potrivit unei analize imobiliare.

Pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de 674 euro pe metru patrat, in primul semestru din 2015, in usoara crestere fata de precedentele sase luni, conform unui studiu realizat de compania imobiliara Darian. 

In orasele mici, pretul mediu a fost de 570 euro/mp, similar valorii din ultimele sase luni ale anului trecut.

Insa in cele mai multe orase, preturile au inregistrat usoare aprecieri, fapt care denota ca piata imobiliara din Romania revine incet-incet pe un trend ascendent, se mentioneaza in analiza citata. 

Si apartamentele noi s-au scumpit usor in perioada analizata, de la 776 euro/mp in semestrul II din 2014 la 779 euro/mp in primul semestru din acest an. In Capitala, pretul mediu a ramas neschimbat atat fata de semestrul anterior, cat si fata de aceeasi perioada din 2014. 

Pe de alta parte, preturile de tranzactionare ale caselor si terenurilor au cunoscut o usoara scadere la nivel national (0,4% in cazul caselor si 1,4% la terenuri), comparativ cu perioada similara din 2014. 

In privinta chiriilor, Capitala si-a mentinut nivelul si gradul de ocupare pe toate segmentele pietei comerciale, in primele sase luni fata de semestrul II din 2014.

Analistii prognozeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la 1,75% pe an

Banca Nationala a Romaniei va mentine dobanda cheie la 1,75% pe an in sedinta de politica monetara de marti. Aceasta este opinia majoritatii economistilor care au participat la un sondaj realizat de Bloomberg cu privire la asteptarile in privinta deciziilor de politica monetara ale bancii centrale. 
Acestia considera ca un scenariu in care BNR sa continue relaxarea politicii monetare este improbabil. Printre argumentele aduse in acest sens se numara accentuarea relaxarii fiscale, concomitent cu accelerarea cresterii economice, incertitudinile privind acordurile cu finantatorii externi, dar si contextul extern, inclusiv divergenta conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume. 

Consiliul de Administratie al BNR va mari si raportul trimestrial asupra inflatiei. Rata anuala a inflatiei a coborat, la jumatatea anului, la -1,6% si pe fondul reducerii TVA la produse alimentare de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015.

EY: Bancile trebuie sa isi mute atentia pe clienti

Bancile sunt obligate sa isi mute atentia de la produse pe client daca vor sa supravietuiasca, sustin reprezetantii EY Romania intr-o analiza a pietei de profil. Potrivit acestora, perceptia conform careia bancile nu lucreaza in interesul clientului lor a avut un impact negativ asupra acestui gen de afacere si asupra gradului de incredere.

”Bancile vor fi nevoite sa faca schimbari semnificative ca sa revina la profitabilitate de doua cifre si sa elimine impactul costurilor mari, al deficientelor din zona de control si al intensificarii concurentei. (...) Industria ar trebui sa fie in stare sa atinga rate sustenabile de profitabilitate de 12-15%”, se arata in analiza citata.

Potrivit reprezentantilor companiei, atingerea unui prag de profitabilitate de 15% doar prin reducerea costurilor sau cresterea veniturilor este practic imposibila. Pentru o astfel de profitabilitate, bancile trebuie fie sa isi creasca veniturile cu circa 24%, daca nu opereaza reduceri de costuri, fie sa isi reduca costurile cu circa 34%, daca nu obtin cresteri de venituri, fie sa reduca costurile cu circa 15% simultan cu cresterea de aproximativ 10% a veniturilor. 

Potrivit documentului, modelele traditionale de operare ale bancilor, cu active structurate pe verticala si cu linii de suport pe orizontala – si-au pierdut relevanta. ”Pentru a raspunde la aceasta provocare, bancile trebuie mai intai sa-si identifice clientii esentiali si nevoile acestora, sa-si imbunatateasca sistemele de monitorizare a satisfactiei clientilor si sa intareasca experienta clientilor prin crearea unor birouri de tip "single-shop"”, mai arata in analiza mentionata. 

In plus, bancile trebuie sa treaca printr-un proces de transformare prin optimizare, pe patru mari zone: liniile de afaceri, activele, costurile si externalizarea de servicii, se subliniaza in studiu. 

Transformarea se refera si la schimbarea mentalitatilor si valorilor culturale, in special in privinta angajatilor. ”In primul rand, schimbarea cu adevarat transformationala trebuie fundamentata pe sistemele de remunerare si stimulare a angajatilor. Mai mult, studiile arata ca actualele structuri de stimulente nu impulsioneaza eficient performantele, deoarece plata „pay per head” nu este corelata cu productivitatea angajatului”, sustin reprezentantii EY. 

Transformarea digitala este, de asemenea, importanta, pentru ca bancile de maine vor fi conduse de tehnologie, se subliniaza in document. 

”In prezent, o zona semnificativa a costurilor unei banci este reprezentata de cheltuielile cu personalul. In viitor, cu exceptia unui numar restrans din acest personal, tehnologia va fi cea care va deveni principalul diferentiator, pe masura ce costul de deservire, viteza de executie si calitatea serviciului prestat vor distinge bancile de top de celelalte”, se subliniaza in analiza. 

EY este una dintre cele mai mari firme de consultanta la nivel global, cu 210.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2014. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Firma are peste 600 de angajati in Romania si Republica Moldova si furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

ANAF verifica producatorii de medicamente care acorda bonusuri medicilor

Agentia Nationala de Adminstrare Fiscala (ANAF) a efectuat o serie de verificari la companii de medicamente asupra carora exista suspiciunea ca au acordat unor medici recompense in excursii pentru administrarea medicamentelor produse sau distribuite de acestea. Acestea au stat la baza perchezitiilor DNA la companiile respective. 

„Directia Generala Antifrauda Fiscala a efectuat in lunile martie si aprilie 2015 verificari asupra documentelor prezentate de unele societati comerciale avand ca domeniu de activitate productia si distributia de medicamente, constatandu-se astfel ca, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu diversi furnizori - societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru anumite persoane, in special medici, cu privire la care exista suspiciuni ca au reprezentat in fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza”, se arata intr-un comunicat ANAF.

Reprezentantii institutiei au constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice – participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara sau strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical. De asemenea, s-au constat si facturi pentru evenimente inexistente, sau pentru deplasari cu scop turistic.

Mai mult, facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Pe de alta parte, au fost verificate achizitiile inregistrate de producatorii si distribuitorii de medicamente, reprezentand contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unitati sanitare privind monitorizarea pacientilor carora le sunt administrate medicamente produse de aceste societati. Astfel s-a constatat ca facturile inregistrate in evidentele contabile au fost emise in baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activitatile aferente serviciilor prestate, astfel incat nu se poate certifica realitatea lor, mai reiese din comunicat.

Accidentele din parcare, tot mai costisitoare

Accidentele auto produse in parcare sunt din ce in ce mai frecvente. Numarul acestora a crescut cu peste 30% in ultimii 10 ani si au ajuns sa reprezinte pana la 44% din daunele RCA ce se soldeaza cu pagube materiale si 39% din daunele Casco. Una din cauze ar fi schimbarea formei autovehiculelor, in special alegerea unor masini mai mari.
Potrivit unei cercetari realizata de Centrul  Allianz pentru  Tehnologie, impreuna cu Continental AG, in prezent, in jur de 40% din accidentele auto soldate doar cu daune materiale au loc in parcare, sau in timpul manevrarii masinii in parcare.” Marea majoritate a incidentelor se intampla atunci cand se efectueaza manevre in marsarier (peste 70% din daunele RCA si in jur de 85% din daunele Casco)”, se mentioneaza in analiza citata. 

Principala cauza a cresterii numarului de accidente in parcare este reprezentata de schimbarea formei autovehiculelor si de cresterea continua a urbanizarii. “In ultimele decenii, a existat tendinta de a construi masini mai late si mai lungi, in vreme ce spatiile de parcare au ramas la fel. Analizele arata faptul ca  furgonetele si SUV-urile sunt implicate mai frecvent in accidente petrecute in timpul parcarii si manevrelor din parcare. Proportia acestui tip de accidente este mai mare cu 30% comparativ cu  ponderea accidentelor ce implica masini mici sau compacte. In plus, vizibilitatea soferilor a fost redusa considerabil, in special prin parbrizul din spate si prin geamurile laterale, ca urmare a schimbarilor de structura si design”, considera realizatorii analizei. 

Conform cercetarii, dauna medie RCA pentru aceste accidente se ridica la aproximativ 1.700 de euro, in vreme ce dauna medie Casco in astfel de situatii ajunge la 2.100 de euro.


In 8 din 10 cazuri, accidentele se intampla in timpul manevrelor sau la iesirea din parcare, iar soferii cu varsta de peste 65 de ani produc cu 30% mai multe astfel de accidente comparativ cu cei intre 25 si 64 de ani.

Analiza citata mai releva faptul ca accidentele din parcare pot cauza rani grave. “Propor?ia daunelor RCA (cauzate de accidente produse in parcare) ce implica  vatamari corporale este cu 4% mai mica decat cea a daunelor RCA ce implica numai daune materiale. Cu toate acestea, accidentele auto care implica pietoni sau biciclisti pot cauza rani grave. (…) Pietonii care au fost afectati intr-o mai mare masura (doua treimi) sunt cei cu varsta de peste 65 de ani. 

In opinia autorilor cercetarii, sistemele de asistenta la parcare ne pot ajuta sa evitam accidentele, insa nu sunt suficiente. “Numerosi soferi se bazeaza prea mult pe sistemele de asistenta la parcare si adesea nu reactioneaza suficient de repede”, sustin acestia. 

In cadrul cercetarii au fost analizate aproape 3.500 de accidente de circulatie, mentioneaza realizatorii acesteia.

Leul incheie victorios saptamana

Leul incheie saptamana in crestere fata de principalele valute, daca ne raportam la inchiderea de saptamana trecuta. Pe parcursul saptamanii au mai fost oscilatii, insa nesemnificative, iar trendul de apreciere pare sa se consolideze. 

Fata de moneda europeana, leul a castigat aproximativ 2,5 bani de la o saptamana la alta. Banca nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,4070 lei pentru un euro vineri, in scadere de la  4,4226 lei/euro saptamana trecuta. 

Dolarul a inchis saptamana peste 4 lei, dupa ce a avut doua sedinte cand a scazut sub acest prag. Cursul BNR din ultima zi a saptamanii este de 4,0166 lei/dolar, de asemenea în scadere de la 4,0395 vinerea trecuta. Cel mai scazut nivel pentru dolar a fost atins chiar in prima zi a saptamanii, respectiv 3,9889 lei/dolar, ulterior, insa, dolarul trecand din nou de 4 lei.

Si francul elvetian este in scadere comparativ cu leul, inchizand saptamana la 4,1733 lei pe franc, de la 4,2042 lei pe franc la sfarsitul saptamanii trecute. Francul scazuse chiar mai mult in cursul saptamanii, dand sperante celor cu credite in moneda elvetiana. Marti, la cursul BNR, un franc valora 4,1441 lei.

Limitele de venit si de credit in cazul conversiei vor fi eliminate

Ministerul Finantelor este de acord sa se elimine din proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valuta in lei limitele de venit si de suma pentru cei care opteaza pentru conversie. In schimb, ministrul Finantelor sustine ca decizia privind discountul acordat trebuie agreat cu bancile. 

Proiectul initial prevedea un venit maxim de 3.000 de lei pentru titular, iar suma maxima a creditului rezultat dupa conversie si discount nu putea depasi 300.000 de lei. Discountul prevazut de proiect este de 15%. 

Reprezentantii clientilor cu credite in franci au cerut ministrului Finantelor un discount de minim 25%, astfel incat povara deprecierii leului fata de valuta creditului sa fie impartita echitabil intre client si banca. 

Pe de alta parte, ministrul a spus ca legea nu va fi obligatorie pentru banci, asa ca, in afara faptului ca statul preia 50% din garantarea creditului, banca trebuie sa fie stimulata si printr-un discount convenabil  sa intre in program.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mai declarat ca s-a convenit si extinderea prevederilor si asupra creditelor de nevoi personale cu ipoteca, folosite in domeniul locativ. Insa, in privinta creditelor externalizate a spus ca inca se cauta solutii. 

„Am discutat ieri (joi - n.r.) cu reprezentantii celor cu credite in franci elvetieni, am avut o discutie foarte buna, a ramas sa faca dansii propunerile scrise de modificare a proiectului de conversie a creditelor in valuta si urmeaza sa fie discutat cu bancile si BNR, sa publicam proiectul pe site-ul ministerului apoi", a explicat ministrul de resort.

Teodorovici a mai spus ca plafonul de garantii ramane la un miliard de lei, insa va exista posibilitatea suplimentarii daca va  fi cazul.