Friday, January 24, 2014

ASF a dat amenzi de aproape 800.000 lei pe piata asigurarilor in 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat amenzi de 782.000 lei in sectorul asigurarilor, de la infiintare si pana la sfarsitul lui 2013.

Cele mai relevante sanctiuni s-au aplicat pentru societatile Onix Asigurari, Astra Asigurari, Omniasig si Euroins. 

La Astra si Omniasig, ASF a amendat conducerea fiecarei societati cu cate 130.000 lei, din cauza modului defectuos in care s-au solutionat dosarele de dauna pentru asigurarile RCA. 

Cele mai dure masuri au fost luate fata de Euroins, care si-a pierdut temporar dreptul de a mai emite noi polite RCA.  In plus, conducatorii au primi amenzi de 100.000 lei.
ASF precizeaza ca obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntara a industriei si nu de conformare in urma aplicarii de amenzi.

Comparativ cu amenzile aplicate in statele occidentale, amenzile aplicate de ASF sunt extrem de mici, pentru a avea un efect de descurajare a societatilor de asigurare.  De exemplu, in Marea Britanie, un asigurator risc amenzi de milioane de lire sterline in cazul in care consumatorii sunt prejudiciati. La noi, toate amenzile dintr-un an nu reprezinta nici 200.000 euro.

Sistemul TVA la incasare: Cum se calculeaza cifra de afaceri?

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis noi precizari cu privire la modul in care trebuie calculat plafonul de 2,25 milioane lei, pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

In situatia in care cifra de afaceri a depasit in anul precedent plafonul de 2,25 milioane lei, persoanele impozabile trebuie sa solicite iesirea din sistem, pana la data de 25 ianuarie 2014.
In acest scop, companiile care au aplicat TVA la incasare in 2013 trebuie sa determine cifra de afaceri din anul anterior, calculata pe baza datelor raportate in deconturile de TVA, tinand cont de prevederile legale in vigoare in 2014.

Potrivit noilor prevederi, in cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2,25 milioane lei se includ si operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere.

Reglementarile in vigoare pana la 31 decembrie 2013 prevedeau ca cifra de afaceri includea, in ceea ce priveste operatiunile scutite, doar operatiunile scutite de TVA cu drept de deducere.

BCR a vandut 25 kg de aur in decembrie 2013

BCR a anuntat ca a vandut prin unitatile sale 25 kg de aur catre populatie, pe parcursul lunii decembrie 2013.

Cantitatea cuprinde atat aur vandut pe baza de precomanda, cat si aurul cu vanzare imediata la ghiseele bancii.

De la jumatatea lunii decembrie 2013, BCR ofera clientilor posibilitatea sa cumpere aur direct de la ghiseu, fara sa mai fie nevoie de precomanda. Banca a vandut in acest mod peste 5 kg de aur, catre mai mult de 100 de clienti. 

Aurul vandut de BCR are o puritate de 999,9%, fiind furnizat de Monetaria statului austriac, care comercializeaza lingori si monede de dimensiuni diferite. Cel mai mic lingou are 2 grame.

Intesa Sanpaolo Bank a semnat o noua conventie cu APIA

Intesa Sanpaolo Bank va acorda in continuare finantari beneficiarilor programelor derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in urma conventiei semnate cu aceasta.

Creditele vor fi acordate pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic la speciile de bovine si ovine/caprine, cat si catre beneficiarii Masurii 215 - Plati privind Bunastarea animalelor – pasari si porcine.


Finantarile sunt acordate in lei si sunt in suma de pana la 90% din suma calculata pe baza adeverintelor eliberate de catre APIA. Beneficiarii acestor credite APIA pot fi persoanele juridice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, cat si persoanele fizice ce detin Adeverinte de Inregistrare Fermier emise de APIA si care respecta conditiile de eligibilitate specifice produsului. 

Pentru acest credit garantia principala o reprezinta sumele care urmeaza a fi incasate de fermieri de la APIA si care vor constitui principala sursa de rambursare a creditului. Atat creditulul acordat, cat si contravaloarea dobanzilor si comisioanelor urmeaza a fi restituite bancii la momentul incasarii sumelor de la APIA.