Thursday, May 31, 2018

Statul promite populatiei credite fara dobanda

Guvernul a elaborat un program de acordare de credite pentru populatie pentru investitii in educatie, in activitati culturale, sport sau chiar pentru locuinte. Imprumuturile se acorda pe o perioada de maxim 10 ani si au dobanda zero pentru beneficiar. De asemenea se acorda o perioada de gratie pe durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. 

Programul se numeste "Investeste in tine" si are doua componente. Prima se adreseaza tinerilor intre 16 si 26 de ani, care sunt incadrati in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale. Acestia vor putea accesa credite cu o valoare initiala de cel mult 40.000 lei, care poate fi extinsa cu inca 20.000 lei daca persoana este angajata sau se angajeaza in perioada derularii programului.

A doua componenta se adreseaza persoanelor intre 26 si 55 de ani, din sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. In acest caz, suma maxima poate ajunge pana la 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei daca beneficiarul este angajat sau dobandeste acest statut pe perioada derularii programului. 

Creditul este garantat de stat 80%

Vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca toate dobanzile si comisioane bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Nationale pentru Strategie si Prognoza, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. 

Creditul este garantat de stat in proportie de 80% prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptand dobanzile si comisioane, si contragaranteaza Fondul Roman de Contragarantare. Diferenta de 20% poate fi garantata de beneficiar, iar daca acesta nu este angajat, este necesar sa existe un codebitor.
Sumele din credit pot fi trase, insa, numai pe baza facturilor care atesta cheltuirea banilor in scopul in care au fost acordati. 

Ce cheltuieli sunt eligibile?

Cele mai multe cheltuieli eligibile sunt pe educatie, respectiv plata cursurilor de specializare/calificare/pregatire profesionala, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unitati de invatamant din Romania, plata cartilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri din Romania, costurile de transport pentru participarea la manifestari stiintifice din Romania sau din strainatate, achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri si plata chirie, utilitati, loc cazare in camine scolare sau studentesti.

La cultura se deconteaza abonamentele la cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee, costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate, instrumente si echipamente pentru prestatiile culturale. 

In sanatate, cheltuieli eligibile sunt considerate cele cu medicamentele, analizele medicale, servicii dentare sau interventii chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau de programele nationale de sanatate publica. 

Pentru sport, se pot deconta cheltuieli cu echipamente sportive de uz personal, abonamente la activitati sportive (fitness, inot etc.). 

In cazul locuintelor, se poate deconta o parte din constructia sau achizitia unei locuinte, modernizarea sau renovarea casei. 

Viorel Stefan a subliniat ca programul se adreseaza unui numar de 8 milioane de cetateni din Romania si isi propune sa opreasca exodul tinerilor. Acesta a mentionat ca documentul va fi aprobat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.